محمد
معراج در قرآن
چهارشنبه, 1391-09-22 20:18
صالح نظری
صالح نظری - ماجرای معراج از جمله ماجراهائی است که در هالهای از افسانه سازیها گرفتار آمده و داستانهای معراج را مشابه داستانهای هزار و یک شب کرده است. اینکه واقعیت معراج از دیدگاه قرآن چیست یک بحث است، و اینکه عرفا معراج را چگونه تفسیر میکنند بحث دیگری است. اما این هر دو با قصه سازیهای صورت گرفته در حول و حوش مسئله معراج بسیار متفاوت هستند.
|
خاستگاههای اسلام
سه شنبه, 1391-02-12 18:27
گفتوگوی کریستین مایر با یوزف فان اِس، اسلامشناس آلمانی
برگردان:
یاسر میردامادی
یاسر میردامادی − چندین سال قبل، انتشار ترجمهی فارسی کتاب «مکتب در فرایند تکامل» جنجالی در ایران به پا کرد. مدرّسی طباطبایی، اسلام شناس ایرانی مقیم امریکا، در این کتاب نشان داده بود که آنچه به عنوان «تشیّع اثنیعشری» مشهور است، برساختهای تاریخی (historically constructed) است، یعنی در طیّ زمان و در پاسخ به نزاعها، کنشها و واکنشهای مختلف، و از میان امکانهای متفاوتی که از نظر تاریخی پیشروی افراد بوده، شکل گرفته است. |
پیامبر در آیات قرآن − سخنان و کردار پیامبر حجت وحیانی ندارد
دوشنبه, 1390-10-05 12:19
آرش سلیم
آرش سلیم − فهم رایج از اسلام، «کتاب» و «سنت» پیامبر را دو منبع اصلی دین اسلام میداند. به عبارت دیگر پذیرش مجموع کتاب و احادیث را لازمه پذیرش دین اسلام و رد هر یک را به معنای مخالفت با اسلام میداند. تفسیر شیعی، «سنت» را به سنت «معصوم» هم گسترش میدهد. یعنی در مذهب شیعه علاوه بر تقریر و قول و کردار پیامبر، تقریر و قول و کردار امامان شیعه نیز یکی از منابع دین اسلام فرض شده است. |
نقد اسلام آزاد است
دوشنبه, 1390-09-21 00:58
جلال ایجادی*
جلال ایجادی − آزادی انتقاد نشانه آزادی بیان است و چنین امری یکی از بنیادهای جامعه دمکراتیک به شمار میآید. انتقاد، اشکال گوناگون دارد که زبان طنزو گزندگی یکی از جلوههای آن است. انتقاد برانگیزنده است، منبع آفرینش است، با کهنگی سرمخالفت دارد. |
دین فطری یا جنگ هفتاد و دو ملت
دوشنبه, 1390-08-16 15:01
آرش سلیم
آرش سلیم − در مقاله «یهودیان و مسیحیان در آیات قرآن» [۱] نشان داده شد که، طبق آیات قرآن، یهودیان و مسیحیان همان قدر بر حق هستند که پیروان سایر پیامبران ابراهیمی که شامل پیروان حضرت محمد نیز میشود. دین اسلام ابراهیمی که توسط حضرت ابراهیم برای اولین بار معرفی شد، دین همه این پیامبران است. حال پرسش این است که آیا تنها پارادایم دینی یا چارچوب مفهومی معنویت و یا امر متعالی، دین ابراهیمی است؟
|
خلافت و بیعت در نهج البلاغه (۳)
یکشنبه, 1390-03-08 15:05
علی ممقانی
علی ممقانی − موضوع این مقاله این است که علی، به روایت نهج البلاغه، منشأ حکومت را چه میداند. جهات کاوش ما را این پرسشها تشکیل میدهند: ۱- آیا علی تعیین خلیفه را حق الهی میدانست یا حق مردم؟
۲- حکومت خود را متکی به خواست خدا و رسول میشمرد یا متکی به بیعت؟
۳- خلافت ابوبکر، عمر و عثمان را به حق میدید و یا به ناحق؟
۴- به حق خلافت خود از این نظر مینگریست که منصوب الهی است، یا از این نظر که منتخب مردم است؟
چنانچه در قسمت اول و دوم از بررسی ۸ نامه و۷خطبه از نهج البلاغه مشاهده شد، امام علی حکومت را امری عرفی میداند.
|
خلافت و بیعت در نهج البلاغه (۲)
پنجشنبه, 1390-03-05 02:04
علی ممقانی
علی ممقانی − سؤال اصلی در این نوشته این است: علی در مورد منشأ حکومت چه نظری داشت:
۱- آیا او تعیین خلیفه را حق الهی میدانست یا حق مردم؟
۲- حکومت خود را متکی به خواست خدا و رسول میشمرد یا متکی به بیعت؟
۳- خلافت ابوبکر، عمر و عثمان را به حق میدید و یا به ناحق؟
۴- به حق خلافت خود از این نظر مینگریست که منصوب الهی است، یا از این نظر که منتخب مردم است؟
چنانچه در قسمت اول بر مبنای ۵ نامه از نهج البلاغه مشاهده شد، امام علی حکومت را امری عرفی میداند.
|
خلافت و بیعت در نهج البلاغه (۱)
شنبه, 1390-02-31 12:43
علی ممقانی
علی ممقانی − آنچه پیش روست بررسی موضوع خلافت و بیعت در نهج البلاغه است. این مقاله فارغ از اینکه نهج البلاغه چه میزان سندیت دارد، به این کتاب مینگرد.
از آنجا که هر مذهب اسلامی (شیعه و سنی) علی (ع) را یکی از خلفای بر حق میشمرد (بعنوان یکی از خلفای راشدین و یا اولین خلیفه بر حق پیامبر اسلام)، دانستن اینکه علی در مورد منشأ حکومت چه نظری داشت، دارای اهمیت ویژهای است.
|