دین
پیامدهای ضروری تفکیک بین دین اسلام و تاریخ اسلام
دوشنبه, 1391-12-28 00:28
حسن یوسفی اشکوری
حسن یوسفی اشکوری − اگر مبانی نظری و استدلالی پیشین مورد قبول باشد و بتوان بر آن اعتماد و استناد کرد، چنین مینماید که پیامدهای ضروری زیر قطعی و گریز ناپذیر باشد:
|
مبانی نظری تمایز بین دین و تاریخ آن
یکشنبه, 1391-12-20 21:12
حسن یوسفی اشکوری
حسن یوسفی اشکوری − آنچه در این سلسله گفتار مورد بحث قرار میگیرد در آغاز طرح نگارش یک مقاله بوده اما در عمل چنان بسط یافت و به تفصیل گرایید که در نهایت به شش قسمت رسید. با این همه بسیاری از مطالب و نکاتی که در آغاز در ذهنم بود و در نظر داشتم متذکر آنها بشوم یا به کلی مجال طرح و تحریر پیدا نکردند و یا به طور ابتر و مبهم و به اشاره برگزار شدند. در مقابل شماری از مطالبی که در نظر نبود ناگزیر و از باب «الکلام یجرّالکلام» مطرح شده و وارد متن شدند. |
راز باور به پیامبران
یکشنبه, 1391-12-13 10:41
صالح نظری
صالح نظری − باورمندان به پیامبران، باور خود را متکی به دلائلی میدانند و معتقدند باور آنان مستدل به دلائل عقلانی قابل اثبات میباشد، در این مقاله دلائل آنان به نقد کشیده شده است و راز باور به پیامبران تشریح گردیده است.
|
معجزه و علم غیب پیامبران
جمعه, 1391-11-27 11:45
صالح نظری
صالح نظری − پیروان ادیان توحیدی, پیامبران الهی را دارای ویژگی داشتن معجزه و دانستن علم غیب میدانند و راه شناختن پیامبران راستین و دروغین را همین دو خصوصیت معرفی میکنند، عوام از پیروان انبیاء علاقهمندند که پیامبرشان دارای ویژگیهای خاصی باشد به طوری که دیگران در مقابل آنان ناتوان باشند و متولیان دین هم که میخواهند سوار بر گرده آنان شوند به این جهالت عوامانه دامن میزنند، قرآن که هدفش هدایت است با صراحت به متولیان ادیان الهی اعلام میدارد، درباره دینتان غلو نکنید " لا تَغْلُوا فِي دِينِكُمْ وَ لا تَقُولُوا عَلَى اللَّهِ إِلَّا الْحَقَّ" در دين خود غلو مكنيد و در باره خداى تعالى جز حق چيزى مگوييد.(سوره نساء, آيه ۱۷۱) اما افسوس که متولیان منافع دارند و مایل نخواهند بود حقیقت دین خدا بر مردم آشکار شود. |
اسلاوی ژیژک
چهارشنبه, 1391-11-11 09:46
ویلیام دیل و تیموتی بیل
برگردان:
حمید پرنیان
ویلیام دیل و تیموتی بیل − اسلاوی ژیژک (۱۹۴۹ - ) پژوهشگرِ ارشد در موسسهی جامعهشناسیِ دانشگاهِ لیوبلیانای اسلوونی (زادگاهاش) است. وی همچنین استادِ مدعو در چندین دانشگاهِ امریکایی بوده است.
|
ریموند ویلیامز
چهارشنبه, 1391-10-27 11:47
ویلیام دیل و تیموتی بیل
برگردان:
حمید پرنیان
ویلیام دیل و تیموتی بیل − ریموند ویلیامز (۱۹۲۱ - ۱۹۸۸) نظریهپردازِ ادبی و رمانشناس و مارکسیستِ برجستهی انگلستانی بود، و یکی از بنیانگذارانِ مطالعاتِ فرهنگی (cultural studies). او در ولز (جنوبِ غربیِ جزیرهی بریتانیا) به دنیا آمد و در خانوادهای متعلق به طبقهی کارگر پرورش یافت (مادرش خانهدار بود و پدرش دیدبانِ راهآهن). ریموند ویلیامز در ۱۹۳۹ با کمکهزینهی دانشگاهیْ وارد دانشگاهِ کمبریج شد، آنجا ادبیات خواند و عضو کلوبِ سوسیالیستهای دانشگاهِ کمبریج شد. در ۱۹۴۲ با فراخواندهشدن به خدمتِ نظامْ تحصیلاتاش ناتمام ماند و در جنگ جهانی دوم بهعنوان فرماندهی تانک خدمت کرد. بعد از جنگ، به دانشگاهِ کمبریج بازگشت و تحصیلاتاش را به پایان رساند.
|
هایدن وایت
چهارشنبه, 1391-10-13 12:44
ویلیام دیل و تیموتی بیل
برگردان:
حمید پرنیان
ویلیام دیل و تیموتی بیل − هایدن وایت (۱۹۲۸ - )، تاریخنگار در حوزه روشنفکری و فرهنگی آمریکا، دیدگاهی روایتباور (narrativist) به تاریخ دارد. او مدرک لیسانساش را از دانشگاه واین استیت گرفت و مدرک دکترایاش را در ۱۹۵۶ از دانشگاه میشیگان. وایت در دانشگاه راچستر، دانشگاه کالیفرنیا در لسآنجلس، و دانشگاه وسلین تدریس کرده است. او در ۱۹۷۸ در دانشگاه کالیفرنیا در سانتا کروز، درس «تاریخِ خودآگاهی» را ارائه داد. وی رئیس و استاد برنامهی مطالعات تاریخی بود و اکنون استاد بازنشسته است.
|
گایاتری چاکاراورتی اسپیواک
چهارشنبه, 1391-09-29 10:16
ویلیام دیل و تیموتی بیل
برگردان:
حمید پرنیان
ویلیام دیل و تیموتی بیل − گایاتری چاکاراورتی اسپیواک (۱۹۴۲ - ) منتقد فرهنگی و ادبی است که تبار بنگالی دارد. او در سالهای پایانی حاکمیتِ استعماری انگلستان بر هند در کلکته در خانوادهای میانحال به دنیا آمد. اسپیواک برای تحصیل عالی به کالج پرزیدنسی دانشگاه کلکته رفت و در ۱۹۵۹ در رشتهی ادبیات انگلیسی دانشآموخته گشت. وی در ۱۹۶۲ به ایالات متحده رفت و وارد دانشگاه کورنل شد و در همانجا در رشتهی ادبیات تطبیقی و زیر نظر پل دو مان (Paul de Man) (همو که اسپیواک را با اندیشههای ژاک دریدا آشنا کرد) مدرک دکترا گرفت. |
ادوارد سعید
چهارشنبه, 1391-09-15 13:34
ویلیام دیل و تیموتی بیل
برگردان:
حمید پرنیان
ویلیام دیل و تیموتی بیل − ادوارد سعید (۱۹۳۵ - ۲۰۰۳) منتقد ادبی پسااستعماری و استاد ادبیات انگلیسی و تطبیقی در دانشگاه کلمبیا بود. وی به سال ۱۹۳۵ در اورشلیم به دنیا آمد. خانوادهاش در ۱۹۴۸ به مصر پناهنده شدند و ادوارد سعید در مصر وارد مدارس انگلیسی شد. وی در دوران جوانی و پیش از آنکه به ایالات متحده مهاجرت کند، چند مدتی در لبنان و اردن ماند. |
موریس مرلو-پونتی
چهارشنبه, 1391-09-01 10:21
ویلیام دیل و تیموتی بیل
برگردان:
حمید پرنیان
ویلیام دیل و تیموتی بیل − موریس مرلو-پونتی (۱۹۰۸ - ۱۹۶۱) روشنفکر فرانسویای بود که علاقهی ویژهای به ماهیت خودآگاهی انسان بهمثابهی تجربهی متجسم داشت. وی در فرانسه (شهر روشفو) به دنیا آمد. در اکول نرمال سوپریور تحصیل کرد و در همانجا بود که از طریق آثار هوسرل و هایدگر به پدیدارشناسی (بررسی فلسفی ادراکِ چیزها) علاقهمند شد. بعد از فارغالتحصیلیاش در ۱۹۳۰، در دبیرستانهای متفاوتی آموزگاری کرد. در دههی ۱۹۳۰ با نشریهی کاتولیکی و چپگرای «اسپریت» همکاری میکرد.
|