روحانیت
سرکهای که گندید
چهارشنبه, 1391-10-20 11:16
حمید مافی
حمید مافی − «ما سرکه ریختیم، شراب شد» روایت سیدمحمد طباطبایی از روحانیان دوران مشروطه است در واکنش به منازعه مشروطهخواهان و مشروعهخواهان و روایتی از تجربههای ناکام ایرانیان برای حکومت قانون و تاسیس عدالتخانه و در نهایت رسیدن به دموکراسی. آن هنگام که مشروطهخواهان خواستار حکومت قانون بودند و مشروعهگرایان قید و بند اسلام بر قانون را در کنار آن میخواستند.
|
روحانیت و مسئله مرغ
شنبه, 1391-05-07 12:07
امین بزرگیان
امین بزرگیان − آیت الله ناصر مکارم شیرازی در جلسه تفسیر موضوعی قرآن در قم اشارهای داشته است به بحران قیمت مرغ در کشور. او گفته است: "در مورد مواد غذایی که وضع فوق العادهای پیدا کرده شنیدیم به دستور رهبری عدهای از مجلسیان، دولتیان ودیگران نشستهاند فکری بکنند. و واقعا باید فکری شود که مردم در زحمت نباشند. مردم هم نباید خیلی اصرار داشته باشند در بعضی چیزها. به عنوان مثال ما میبینیم که عده زیادی درباره مثلا قیمت مرغ دارند فریاد میکشند. حالا اگر آدم مرغ نخورد چه میشود؟ ...آسمان به زمین میآید، زمین به آسمان میرود؟ اکثریت قریب به اتفاق اطبا میگویند مواد گوشتی غذای مناسبی برای انسان نیست...."
|
باز سازی تشیع
جمعه, 1391-02-15 02:13
صالح نظری
صالح نظری − قرآن اطاعت از صاحبان فرمان (اولی الامر) را واجب ساخته به شرط آنکه خلاف فرمان خدا و سنت نبوی فرمان ندهند و مراد از اولی الامر به نقل نیمی از مفسرین شیعه فقط امامان شیعه هستند ولی به باور نیم دیگر مفسرین شیعه به جز امامان شیعه، فرماندهان جنگ، علمای دین، خبرگان مسلمین و آگاهان به امور را نیز شامل میشوند که نظر اخیر با نظر اهل سنت سازگاری دارد. (در این مورد نگاه کنید به این مقاله) |
مسلمانی و تشیع شاه و استبدادش (۳)
پنجشنبه, 1390-12-04 00:59
اکبر گنجی
اکبر گنجی – موضوع این مقاله رابطه پهلوی دوم با دیانت است. این مقاله نه تنها مدعای اسلام ستیزی محمدرضا شاه را رد میکند، بلکه شاه را اسلام گرا به شمار میآورد. البته اسلام و تشیع شاه، اسلام بنیادگرایانه یا ایدئولوژیک نبود. بخش اول نوشتار ناظر به اسلام و تشیع شاه، به روایت شاه بود. پرسش یا مسئله این بود: شاه چه تصویری از اسلام و تشیع و مسلمانی خود و پدرش ارائه میکرد؟ او چه روایتی از اسلامهای رقیب میساخت؟
بخش دو ناظر به رفتار شاه - به اقتفای او فرح - در این زمینه و پیامدهای آن بود. آن چه آنان کردند، آماده ساختن زمینهها و بسترهای انقلاب اسلامی ۱۳۵۷ بود.
در بخش آخر این نوشته به موضوع شاه و گفتمان اسلامی ضد مدرنیته میپردازیم.
|
مسلمانی و تشیع شاه و استبدادش (۲)
جمعه, 1390-11-28 03:20
اکبر گنجی
اکبر گنجی – این مقاله نه تنها مدعای اسلام ستیزی شاه را رد میکند، بلکه شاه را اسلام گرا به شمار میآورد. البته اسلام و تشیع شاه، اسلام بنیادگرایانه یا ایدئولوژیک نبود. در بخش اول نوشتار ناظر به اسلام و تشیع شاه، به روایت شاه بود. پرسش یا مسئله این بود: شاه چه تصویری از اسلام و تشیع و مسلمانی خود و پدرش ارائه میکرد؟ او چه روایتی از اسلامهای رقیب میساخت؟ بخش دوم، که شامل بندهای ۲۰ تا ۲۲ نوشته است، ناظر به رفتار شاه - به اقتفای او فرح - در این زمینه و پیامدهای آن است. آن چه آنان کردند، آماده ساختن زمینهها و بسترهای انقلاب اسلامی ۱۳۵۷ بود.
|
مسلمانی و تشیع شاه و استبدادش (۱)
جمعه, 1390-11-14 03:14
اکبر گنجی
اکبر گنجی − شاه هرچه که بود، اسلام ستیز نبود. او خود را فردی به شدت متدین قلمداد میکرد. اما تدین به معنایی که خود میفهمید و قبول داشت. او یک "سلطان خودکامهی سکولار" بود، یعنی مطابق میل خودسرانهاش حکومت میکرد. رضاشاه و محمد رضاشاه پهلوی، سلاطین مسلمان سکولار دیکتاتور بودند، آیت الله خمینی و آیت الله خامنه ای، سلاطین مسلمان مدعی حکومت دینی بودند. "سلطانیسم" هر چهار تن، نشان دهندهی این بود و هست که استبداد ۹۳ سال اخیر ایران، ریشههای بس عمیقی داشته که به راحتی نمیتواند به یک عامل فروکاسته شود. |
حیلههای شرعی و اختلاس آخوندی
چهارشنبه, 1390-07-27 00:39
اکبر گنجی
اکبر گنجی − انقلاب ایران، انقلابی علیه فساد و برای عدالت اجتماعی و آزادی سیاسی بود. شاه فقط قلمرو سیاسی را سرکوب میکرد، فقیهان سرکوب را به همهی حوزههای اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و... سرایت دادند. آزادی را فراموش سازید ، عدالت اجتماعی و مبارزهی با فساد به کجا رسید؟ چرا نظامی که وعدهی عدالت میداد، فسادهای رژیم پیشین را به جیب بری خیابانی تبدیل کرد و به یکی از سرآمدان نظامهای فاسد جهان مبدل شد؟ این مقاله پیجوی علل این امر است.
|
روشنفکران دینی و تحولات فکری حوزه قم
شنبه, 1390-05-01 13:15
حسن یوسفی اشکوری
حسن یوسفی اشکوری – برای بیان رابطه روشنفکران مسلمان غیرحوزوی با حوزویان به اختصار زمینه موضوع در قسمت نخست این مقاله چیده شد. قسمت نخست شامل این بخشها بود:
بخش نخست- سه دوره حوزه قم از منظر اصلاح طلبانه
بخش دوم- نهادهای فرهنگی و آموزشی حوزه در دهه چهل و پنجاه
بخش سوم - محورهای افکار و اعمال اصلاحطلبانه
در قسمت پایانی نوشته به اصل موضوع میپردازیم.
|
مروری بر تاریخ حوزه قم از منظر اصلاحطلبی
جمعه, 1390-04-24 09:16
حسن یوسفی اشکوری
حسن یوسفی اشکوری − این متن گزارش مکتوب و بسط یافته گزیده مقاله و سپس سخنرانی من در «سمینار نقش روحانیت در تاریخ معاصر ایران» است که در تاریخ ۹ آوریل ۲۰۱۱ در دانشگاه سو آس لندن با همت «انجمن سخن» ارائه شد. |
آخوند حکومتی و ارزش دلاری رهبری
چهارشنبه, 1390-03-18 01:57
اکبر گنجی
اکبر گنجی − دین و دینداری چه ارتباطی با اقتصاد دارد؟
آیا باورهای دینی صرفاً محصول دلایل عقلانی و انتخاب آگاهانه اند یا قدرت و ثروت هم، دین ساز است؟
آیا روحانیت به عنوان مفسر رسمی دین (مدعای خود روحانیون)، مروج باورهای دینی است یا مطابق خواست قدرت حاکم و متناسب با پولی که دریافت میکند، برای حکومت دین سازی کرده و به اعتقادات شکل میدهد؟
|