هرمنوتیک
روش شناسی تفسیری در متون تاریخ اندیشه: دیدگاه کوینتین اسکینر
یکشنبه, 1391-11-29 19:55
مهران رضایی
مهران رضایی − کوینتین اسکینر (Quentin Skinner, 1940) در حال حاضر یکی از با نفوذترین فیلسوفان و مورخین در حوزه «تاریخ اندیشه» است که مشارکت نظری او در روش شناسی متون تاریخی و کاربرد آن در مهمترین مجموعههای تاریخی اندیشه سیاسی، موجب شهرت وی به ویژه در جهان انگلیسی زبان شده است. وی در حال حاضر استاد دانشگاه کمبریج است و رویکرد روشی او همراه با برخی دیگر از محققان این دانشگاه مانند جان دان[1] و جان پوکاک[2] به عنوان روش تفسیری «مکتب کمبریج» شناخته میشود[3].
|
هانس-گئورگ گادامر
چهارشنبه, 1391-05-25 13:38
ویلیام دیل و تیموتی بیل
برگردان:
حمید پرنیان
ویلیام دیل و تیموتی بیل − هانس-گئورگ گادامر (۱۹۰۰ - ۲۰۰۲) در ماربورگِ آلمان به دنیا آمد. در دانشگاه ماربورگ فلسفه و واژهشناسی کلاسیک خواند، و دکترای خویش را با راهنمایی مارتین هایدگر در سال ۱۹۲۹ گرفت. وی سمتهایی در دانشگاههای ماربورگ، لایپزیگ، فرانکفورت، و هایدلبرگ داشت. گرچه در ۱۹۶۸ بازنشسته شد اما تا زمان مرگاش در سال ۲۰۰۲ همچنان میپژوهید و مینوشت. مجموعهی کامل آثار وی، ده جلد است. |
امکان طبیعتگرایی
جمعه, 1390-07-01 00:28
خوزه لوپز و گَری پاتر
برگردان:
شهناز مسمیپرست
خوزه لوپز و گَری پاتر – "اصلاحی" که رئالیسم انتقادی در روایت پوزیتیویستیِ تبیین علوم طبیعی کرده است، تأثیر ژرفی بر مسئلهی امکان علم اجتماعی میگذارد. در حقیقت مرزهای طبیعت و واقعیت اجتماعی دگرگون میشوند. به رسمیت شناختن عقل به عنوان نیرویی علّی از برخی از سرحدات میان علم طبیعی و اجتماعی که پوزیتیویسم و سنت هرمنوتیکی تأسیس کرده بودند گذر میکند. آدمیان شئ یا چیز خاصی با انواع خاصی از نیروهای علّی هستند. اصحاب هرمنوتیک در تأکید بر سرشت معنادار واقعیت اجتماعی، گشودگی آن و امکان رویدادهای نوظهورِ مطابق با آن کاملاً بر حقاند. آنان در تأکید بر اهمیت زبان و سرشت ساختیافتهی شناخت برحقاند. با این همه، آنان تا آنجا برخطایند که اینها را سدی برای تبیین علمیِ بالقوهی واقعیت اجتماعی میدانند. |
ردیابی پستمدرنیسم و رئالیسم انتقادی
جمعه, 1390-06-18 10:07
خوزه لوپز و گَری پاتر
برگردان:
شهناز مسمیپرست
خوزه لوپز و گَری پاتر − رئالیسم انتقادی و پستمدرنیسم هر دو به منزلهی واکنشهای فکری (درکل) به دو تحول مهم فلسفی واحد در قرن بیستم ظهور کردند:
فهم پوزیتیویستی از علم طبیعی
و «چرخش زبانی» در تلاش برای فهم پدیدارهای اجتماعی.
پیامدهای تاریخی این دو تحول به هم پیوستهاند و نیز تفاوتهای اساسی در جهتگیری پستمدرنیسم و رئالیسم انتقادی را نشان میدهند.
|