لارن استارکی
چکیده "ورزیدگی در تفکر انتقادی"
چهارشنبه, 1390-09-02 14:04
لارن استارکی
برگردان:
حمید پرنیان
لارن استارکی – تفکر انتقادی در همه جا به کار شما میآید، در فعالیت اجتماعی و سیاسی، در آموزشگاه، در محیط کار، در زندگی روزمره. بحثهای ما در مجموعه "ورزیدگی در تفکر انتقادی" جنبههای از این دانش و کاردانی را بررسی کردند. در این بخش میخواهیم به عنوان سخن پایانی بحثهای ۱۸ قسمت گذشته را به صورتی کاملا خلاصه مرور کنیم.
|
توضیح یا استدلال؟
چهارشنبه, 1390-08-18 01:23
لارن استارکی
برگردان:
حمید پرنیان
لارن استارکی – تا اینجا زیاد از استدلال سخن گفتهایم. گفتیم که چگونه استدلال کنیم، چه استدلالهایی معتبر هستند و چه استدلالهایی نامعتبر، و گفتیم مردم چگونه از استدلالها مغالطهگرانه استفاده میکنند. در این بخش یاد خواهیم گرفت که چگونه تفاوت بین توضیح و استدلال را بفهمیم.
همچنین یاد خواهیم گرفت که چگونه دربارهی توضیحها قضاوت کنیم.
در واقع همین قضاوتهاست که یک توضیح را کارآمد یا ناکارآمد میسازد.
|
قضاوت شخصی
چهارشنبه, 1390-08-04 20:48
لارن استارکی
برگردان:
حمید پرنیان
لارن استارکی – گاهی اوقات به مشکلات و مسایلی برمیخوریم که با نظر به دادههای موجود نه جواب درستی دارند و نه جواب غلطی. در این موقعیت چه باید کرد؟
ما در این بخش یاد خواهیم گرفت که وقتی با این دست از مسایل روبهرو شدیم، چگونه قضاوت کنیم یا تصمیمی شخصی بگیریم.
|
روشهای منحرف کردن افکار
چهارشنبه, 1390-07-13 03:16
لارن استارکی
برگردان:
حمید پرنیان
لارن استارکی – ما هر روز با استدلال سر و کار داریم، در مجلهها و روزنامهها و مقالهها، در تبلیغات و سخنرانیهای سیاسی. بعضی از این استدلالها به نظر منطقی میآيند اما − همان گونه که در بخشهای ۱۳ و ۱۵ یاد آموختیم − مبتنی بر مغالطههایی هستند که آنها را بیاعتبار میکنند. بعضی از این مغالطهها ممکن است تصادفی وارد استدلال شده باشند، ولی همان گونه که در این بخش یاد خواهیم گرفت، بعضی از آنها ممکن است عمدی باشند. به کار برندگان آنها میخواهند افکار شما را از یک مسئلهی واقعی منحرف کنند. |
خطاهای ممکن در استدلال استقرایی
چهارشنبه, 1390-06-30 00:26
لارن استارکی
برگردان:
حمید پرنیان
لارن استارکی – همان گونه که دربارهی استدلال قیاسی گفتیم، در استدلال استقرایی نیز وقتی نتیجهی استدلال را با دلایلی ضعیف توجیه کنیم استدلالمان دچار خطا میشود و تبدیل به مغالطه میشود. مغالطهی استقرایی نیز دو قضیه دارد که از نتیجه پشتیبانی نمیکنند و یا نتیجهای دارد که با قضایا همخوان نیست. |
استدلال استقرایی
سه شنبه, 1390-06-15 22:31
لارن استارکی
برگردان:
حمید پرنیان
لارن استارکی –ما در بخش پیش با استدلال قیاسی آشنا شدیم، استدلالی که بر اساس قانون و اصول ساخته میشود، یعنی از کل به جزء میرسد. حالا زمان آن است که نگاهی به نوع دیگر استدلال بیندازیم: استدلال استقرایی. |
امکان خطا در استدلال قیاسی
پنجشنبه, 1390-06-03 21:09
لارن استارکی
برگردان:
حمید پرنیان
لارن استارکی – استدلالی را که دلیل ضعیفی برای نتیجهاش دارد، سفسطه مینامیم. در این بخش، خواهیم دید چه رابطهای بین استدلال قیاسی و منطقیبودن آن برقرار است. همچنین چهار نوع از سفسطههای رایج را بررسی میکنیم، سفسطههایی که استدلال قیاسی را بیاعتبار میسازند و اتفاقا مردم مدام به دام آنها میافتند. |
استدلال قیاسی
چهارشنبه, 1390-05-19 17:06
لارن استارکی
برگردان:
حمید پرنیان
لارن استارکی −استدلال قیاسی چیست؟ استدلال قیاسی استدلالی است که مبتنی بر دو حقیقت یا دو فرض باشد. یعنی اگر این دو فرض حقیقت داشته باشند، پس میتوان قبول کرد که نتیجهی استدلال هم حقیقت دارد. ما در این بخش یاد خواهیم گرفت که این نوع استدلال چه جاهایی جواب میدهد و چه جاهایی جواب نمیدهد.
بعد یاد خواهیم گرفت که چهطور استدلال قیاسی را به کار ببندیم تا استدلالهایمان هرچه قویتر شوند.
|
نقش عواطف در تصمیمگیری
چهارشنبه, 1390-05-05 08:51
لارن استارکی
برگردان:
حمید پرنیان
لارن استارکی − عواطف چه نقشی در روند تصمیمگیری بازی میکنند؟ ما در این بخش به این موضوع میپردازیم. درخواهیم یافت که اگر واکنشهای هیجانی و احساسی پذیرفته شده و بهطور مناسبی بروز یابند، تأثیر زیادی بر اندیشهی انتقادی خواهند گذاشت، اما اگر از عواطف بهطور نامناسبی استفاده شود، همهی زحمتهای ما را به هدر میدهند!
|
بازی ارقام
چهارشنبه, 1390-04-15 01:08
لارن استارکی
برگردان:
حمید پرنیان
لارن استارکی –مارک تواین، نویسندهی آمریکایی، میگوید: «اعداد دروغ نمیگویند، اما دروغگوها از اعداد استفاده میکنند.» اعداد، واقعی هستند و بنابراین همیشه حقیقت را بیان میکنند، درست است؟ خب، نه همیشه. گاهی مردم از اطلاعاتِ عددی به نحو نادرستی استفاده میکنند یا هدفشان این است که با استفاده از اعداد و اطلاعات عددی، موضوعِ غلطی را درست جلوه دهند.
ما، در این بخش، راههای سوءاستفاده از اعداد را خواهیم کاوید، راههایی مثل گردآوری یکسویهی آمار، نتیجهگیری غلط و تفسیر اشتباه اطلاعات عددی.
|