خانه | دانش و فن‌آوری

در جستجوی منشأ خلاقیت

سه شنبه, 1390-12-16 17:41
نسخه قابل چاپنسخه قابل چاپ
برگردان: 
احسان سنایی

ساینس دیلی - خلاقیت را مثل رقص تانگو باید دوتایی انجام داد، یعنی با هر دو نیمه مغز. جمعی از پژوهشگران دانشگاه کالیفرنیای جنوبی، سرگرم جستوجویی برای کشف منشأ عصب‌شناختی خلاقیت‌اند و تا بدینجا متوجه شده‌اند که نیمه چپ مغز انسان که گمان می‌رفت از ریاضیات و تفکرات منطقی میزبانی می‌کند، در واقع نقش بسزایی نیز در شکوفایی خلاقیت‌ دارد.

 
لیزا عزیززاده، استادیار عصب‌شناسی کالج علوم و هنرهای دورن‌سایف دانشگاه کالیفرنیای جنوبی، در این زمینه می‌گوید: "می‌خواستیم ببینیم که خلاقیت چگونه در مغز اتفاق می‌افتد؟" شاید هنگامی‌که نقاشی می‌کشید و یا مجسمه‌ای می‌سازید، فکر کنید که از نیمه راست مغزتان کار می‌کشید. این نیمه را غالباً محل جولان تفکرات خلاقانه می‌دانند، حال‌آنکه نیمه چپ اغلب به عنوان محلی برای تفکرات عقلانی و منطقی شناخته می‌شود.
 
پژوهش جدیدی که به سرپرستی عزیززاده به ثمر رسیده، اما نشان می‌دهد که هرچند نیمه راست مغز انسان اکثر سنگینی بار تفکرات خلاقانه را به دوش می‌کشد، اما از نیمه چپ خود هم کمک می‌طلبد. این پژوهش که تمرکز آن معطوف به نحوه عملکرد مغز حین تفکرات بصری خلاقانه بود، با یافته‌های قبلی دانشمندان مبنی بر منشأ ابتکارات موسیقایی مغز ما نیز همخوان بود. گزارش این بررسی که به کمک یک دانشجوی تحصیلات تکمیلی و یک دانشجوی مقطع کارشناسی دانشگاه کالیفرنیای جنوبی، به نام‌های سوک‌لی لیو (Sook-Lei Liew) و فراچسکو داندکار (Francesco Dandecar) انجام شد، در نسخه آنلاین ماه گذشته نشریه Social Cognitive and Affective Neuroscience انتشار یافت.
 
خانم عزیززاده می‌گوید: "ما برای تفکر خلاقانه به هر دو نیمه مغز احتیاج داریم." این پژوهشگر و تیم همراهش، از فناوری "تصویربرداری تشدید مغناطیسی کارکردی" (fMRI) به‌منظور تهیه اسکن مغزی دانشجویان رشته معماری که غالباً خلاقیت دیداری‌شان بالاست، استفاده کردند. در جریان این اسکن، سه شکل هندسی به سوژه‌ها نشان داده شد: یک دایره، یک نیم‌دایره و یک شکل 8 مانند. از آن‌ها خواسته شد با همین شکل‌ها در ذهن‌شان تصویرسازی کنند. مثلاً یک چهره که 8 خوابیده را به جای چشم‌ها، نیم‌دایره را به جای دهان خندان و دایره را هم به جای بینی آن می‌گیریم. ضمناً از این دانشجویان خواسته شد تا سه شکل مزبور را طوری در ذهن‌شان کنار هم بچینند که یک مربع یا مستطیل ایجاد شود. یعنی کاری که هرچند نیازمند همان فضاسازی سه‌بعدی است، اما لزوماً خلاقیتی درون خود ندارد.
 
هرچند که این کارها اساساً توسط نیمه راست مغز کنترل می‌شد، اما کار خلاقانه، نیمه چپ مغز را بیشتر از کار غیر خلاقانه به کار وامی‌داشت. این یعنی که نیمه چپ، مستعد پشتیبانی از عملکرد خلاقانه مغز ماست. لیزا عزیززاده درصدد گستراندن پژوهش‌هایش به انواع مختلف خلاقیت (از قبیل نقاشی، بازیگری، خوانندگی و ...) و بررسی اختلاف‌ها و شباهت‌های عملکرد مغز حین انجام هرکدام از این دسته تفکرات مجزاست.
 
منبع: Science Daily
 
در همین زمینه:
 
بذر جامعه در مغز انسان؟                                                                                 
 
توضیح تصویر: طرح از Chad Engle 
Share this
Share/Save/Bookmark

تکنولوژی NMR یا چرخش مغناطیس هسته و همچنین MRI یا تصویر برداری روزنانس مغناطیسی در بسیاری از زمینه های علمی در حال خدمت به بشریت است. رشته ی تحصیلی بنده مهندسی نفت است و از دستگاه NMR برای ارزیابی های بسیار دقیق از عمق های 3 تا 5 هزار متری درون زمین استفاده می کنیم.

ارسال کردن دیدگاه جدید

محتویات این فیلد به صورت شخصی نگهداری می شود و در محلی از سایت نمایش داده نمی شود.

نظر شما پس از تایید دبیر وب‌سایت منتشر می‌شود.

لطفا به زبان فارسی کامنت بگذارید.
برای نوشتن به زبان فارسی می توانید از ادیتور زمانه استفاده کنید.

کامنتهایی که حاوی اتهام، توهین و یا حمله شخصی باشد هرز محسوب می شود و
منتشر نخواهد شد.

 

لینک به ادیتور زمانه:         

برای عبور از سد فیلترینگ

پرونده ۱۳۹۱ / چشم‌انداز ۱۳۹۲

مشخصات تازه دریافت برنامه های رادیو زمانه  از ماهواره:

ماهواره  :Eutelsat

هفت درجه شرقی

پولاریزاسیون افقی 

سیمبول ریت ۲۲

فرکانس ۱۰۷۲۱مگاهرتز

همیاران ما