پاسخ دادن به دیدگاه
دیدبان زنان: بارداری، بچهداری و آینده زنان ایران
نعیمه دوستدار - مهمترین رویدادهای هفته گذشته در حوزه زنان، انتشار اخباری از گسترده شدن طرحهای دولتی برای افزایش جمعیت بود که به نظر میرسد همراه با دیگر برنامهریزیهای انجام شده در این زمینه، قرار است آینده زنان ایرانی را در بارداری و بچهداری رقم بزند. انتشار آماری از تعداد زنان مبتلا به ویروس ایدز، از دیگر اخبار مهم این حوزه بود.
گفتوگوی لیدا حسینینژاد و نعمیه دوستدار را در این زمینه بشنوید:
کاهش مشارکت اقتصادی زنان
فاطمه عزیزآبادی فرهانی، مشاور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در امور بانوان، در گفتوگو با خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، درباره کاهش نرخ مشارکت زنان در مسائل اقتصادی در سالهای اخیر نکاتی را مطرح کرده است.
او گفته است: "مهمترین علت این امر نگرش فرهنگی موجود در جامعه است. دانشآموختگی زنان را نمیتوان از عوامل موثر کاهش نرخ مشارکت زنان جدا کرد. هنوز زمینهها و بسترهای لازم از طرف خانواده و برخی رویکردهای اجتماعی برای استفاده از تواناییهای زنان به ویژه در فعالیتهای اقتصادی فراهم نشده است و پیوند منطقی بین مسئولیتهای خانواده و اجتماعی زنان ایجاد نشده است."
فاطمه عزیزآبادی فرهانی، مشاور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در امور بانوان، درباره کاهش نرخ مشارکت زنان در مسائل اقتصادی در سالهای اخیر گفته است: "مهمترین علت این امر نگرش فرهنگی موجود در جامعه است. دانشآموختگی زنان را نمیتوان از عوامل موثر کاهش نرخ مشارکت زنان جدا کرد. هنوز زمینهها و بسترهای لازم از طرف خانواده و برخی رویکردهای اجتماعی برای استفاده از تواناییهای زنان به ویژه در فعالیتهای اقتصادی فراهم نشده است و پیوند منطقی بین مسئولیتهای خانواده و اجتماعی زنان ایجاد نشده است."
او در بخش دیگری از صحبتهای خود درباره تعاونیهای زنان گفته است "حدود 20 هزار تعاونی زنان در ایران فعالیت میکنند و با توجه به آنکه بخشی از دانش آموختگان امکانات یا تخصص کافی برای راهاندازی کسب و کار را ندارند تشکیل تعاونیها میتواند باعث ایجاد فعالیتهای منسجمی شود، چرا که در تعاونیها تواناییهای محدود تجمیع میشود و به ارزش افزوده میانجامد."
مشاور وزیر تعاون در امور بانوان گفته که یکی ازعلتهای پایین آمدن نرخ مشارکت زنان این است که بخش عمدهای از فعالیت آنها به شکل غیر رسمی به ویژه در بخشهای روستایی و سنتی انجام میگیرد و فعالیتهای زنان در این بخشها به عنوان امور خانگی انجام میشود. این در حالی است که دارای ارزش افزوده است.
یکی دیگر از دلایلی که مشاور وزیر تعاون ایران زنان در این زمینه ذکر کرده این است که زنان مهمترین نقش خود را در خانواده جستوجو میکنند و برای دستیابی به این هدف با وجود برخورداری از دانش لازم برای فعالیتهای اجتماعی ترجیح میدهند از این گونه فعالیتها صرف نظر کنند. این کار نه به نفع خانواده و نه به نفع جامعه در سطح کلان است.
به گفته او، طرحهای دولتهای نهم و دهم مانند مشاغل خانگی و قانون دورکاری برای این بوده است که بین نقشهای خانوادگی و اجتماعی زنان توازن ایجاد شود.
مشوقهای مالی تازه برای فرزندآوری خانوادههای ایرانی
شورای عالی انقلاب فرهنگی به مصوبهای رای داده که بر مبنای آن برای ترغیب خانوادههای ایرانی به بچهدار شدن، مشوقهایی همچون وام، سکه طلا، زمین، مسکن ارزان و تخفیفهای مالیاتی در نظر گرفته شده است.
هفته گذشته، خبرگزاری فارس گزارش کرد که این مصوبه پس از تصویب در جلسات ۱۹ اردیبهشت و دوم خرداد این شورا، به دستگاههایی چون مجلس، نهاد ریاست جمهوری، مرکز مدیریت حوزه علمیه، رادیو - تلویزیون حکومتی ایران و ستاد کل نیروهای مسلح ابلاغ شده است.
شورای عالی انقلاب فرهنگی به مصوبهای رای داده که بر مبنای آن برای ترغیب خانوادههای ایرانی به بچهدار شدن، مشوقهایی همچون وام، سکه طلا، زمین، مسکن ارزان و تخفیفهای مالیاتی در نظر گرفته شده است. هفته گذشته، خبرگزاری فارس گزارش کرد که این مصوبه پس از تصویب در جلسات ۱۹ اردیبهشت و دوم خرداد این شورا، به دستگاههایی چون مجلس، نهاد ریاست جمهوری، مرکز مدیریت حوزه علمیه، رادیو - تلویزیون حکومتی ایران و ستاد کل نیروهای مسلح ابلاغ شده است.
بر این اساس، دولت "برای فرزند اول والدین زیر ۲۵ سال نیم سکه، فرزند دوم یک سکه، فرزند سوم یک و نیم سکه، فرزند دوم والدین ۲۵ تا ۲۹ سال نیم سکه، فرزند سوم یک سکه، فرزند چهارم یک و نیم سکه، فرزند سوم والدین ۳۰ تا ۳۹ سال نیم سکه و برای فرزند چهام یک سکه" هدیه خواهد داد.
دو برابر شدن "حق عائلهمندی" کارمندان و کارگران، "پرداخت پاداش اولاد به صورت ماهانه"، "اعطای مشوقهای مالیاتی به خانواده متناسب با تغییرات در بعد خانوار" و "حمایت از طراحی، ساخت و واگذاری مسکنهای چند نسلی به خانوادههای گسترده" از دیگر مشوقهای پیشبینی شده در مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی است.
مطابق این مصوبه، به خانوادههایی که در آنها سن مادر حداکثر ۳۹ سال باشد، "برای فرزندان سوم تا پنجم" وام قرضالحسنهای به مبلغ یکصد میلیون ریال با بازپرداخت ده ساله و بدون الزام به سپردهگذاری پرداخت میشود.
همچنین بر اساس این مصوبه، خانوادههای کم درآمد دارای چهار فرزند و بیشتر میتوانند دو برابر سقف وامهای اعطایی بانک مسکن، وام خرید مسکن با حداقل سود بانکی بگیرند و طی مدت ۳۰ سال آن را بازپرداخت کنند. این خانوادهها همچنین در صورت تمایل امکان این را دارند که به جای استفاده از وام مسکن، در شهرستان محل سکونت خود و در مناطقی به جز کلانشهرهای کشور، یک قطعه زمین مسکونی به مساحت ۲۰۰ـ ۱۵۰ مترمربع به شرط ساخت و حداقل ۱۵ سال سکونت در آن دریافت کنند. تغییر سیاست جمعیتی سیاستهای جدید حکومت ایران برای افزایش جمعیت رویکرد جدیدی است که مقامات جمهوری اسلامی در پیش گرفتهاند.
رهبر ایران هم یک هفته پیش سیاستهای کنترل جمعیت ایران را خطا توصیف کرد و گفت: " تحدید نسل از اواسط دهه ۷۰ به این طرف باید متوقف میشد. مسئولان کشور در این زمینه اشتباه کردند و خود بنده هم سهیم هستم." او یک سال پیش هم گفته بود: "من معتقدم که کشور ما با امکاناتى که داریم، میتواند ۱۵۰ میلیون نفر جمعیت داشته باشد."
پیش از آن محمود احمدینژاد هم تلاشهایی برای افزایش جمعیت انجام داده بود. باز کردن حسابهای بانکی با موجودی یک میلیون تومان برای نوزادان اضافه کردن بک مبلغ سالانه به آن از آن جمله بود که به دلیل پیشبینی نشدن بودجه لازم درعمل انجام نشد. اصلاح قانون کنترل جمعیت که در اوایل دهه ۱۳۷۰ در مجلس ایران تصویب شده بود، از دیگر اقدامات در این زمینه بود. زمستان گذشته، دولت لایحهای به مجلس فرستاد و در آن درخواست کرد که هر پنج سال با توجه به بررسی از شرایط موجود کشور، در سیاستهای جمعیتی بازنگری کند.
تقسیم کار برای افزایش جمعیت
در راستای اقدامات دولت برای افزایش جمعیت، رئیس مرکز امور زنان و خانواده ریاست جمهوری از تقسیم کار ملی بین دستگاههای مرتبط با مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره مشوقهای فرزندآوری خبر داده است.
مریم مجتهدزاده در این زمینه تصریح کرده است:" شرح وظایف دستگاههای مرتبط با مشوقهای افزایش جمعیت آماده شده و بیستم آبان ماه سال جاری مصادف با روز خانواده تصویب و دستگاهها وظایف خود را پس از تصویب در ستاد ملی زن و خانواده عملیاتی خواهند کرد."
افزایش جمعیت به زور تحمیل نمیشود
در مقابل اقدامات دولت برای افزایش جمعیت و طرحهای تشویقی، وزیر بهداشت ایران گفته است: "هیچ کاری را به ضرب و زور نمیتوان انجام داد. تنظیم خانواده از اول به زور نبود و الان هم افزایش جمعیت به زور به مردم تحمیل نمیشود. در مورد قرصهای ضد بارداری هم کمبودی نداریم، اما ممکن است برخی داروخانهها بخواهند بازار سیاه درست کنند."
در مقابل اقدامات دولت برای افزایش جمعیت و طرحهای تشویقی، وزیر بهداشت ایران گفته است: "هیچ کاری را به ضرب و زور نمیتوان انجام داد. تنظیم خانواده از اول به زور نبود و الان هم افزایش جمعیت به زور به مردم تحمیل نمیشود. در مورد قرصهای ضد بارداری هم کمبودی نداریم، اما ممکن است برخی داروخانهها بخواهند بازار سیاه درست کنند."
مرضیه وحید دستجردی که با خبرنگار بهداشت و درمان فارس گفتوگو کرده، در پاسخ به اینکه برخی خانههای بهداشت از دادن وسایل جلوگیری از بارداری خودداری کردهاند و میگویند با توجه به سیاست افزایش جمعیت وسایل پیشگیری از بارداری را نمیدهیم و حتی برخی داروخانهها هم اعلام میکنند که قرصهای ضد بارداری را توزیع نمیکنیم گفته است: "ما الان هیچ کمبودی و کسری در زمینه داروهای پیشگیری از بارداری نداریم و همه در اختیار مردم است چون قرصهای ضد بارداری ارزانترین قرصهاست و به راحتی قابل تهیه است."
وزیر بهداشت در مورد خانههای بهداشت هم گفته است: "منابعی هم که در اختیار خانههای بهداشت قرار میگرفت همچنان ادامه دارد و همان وسایل قبلی که ارائه میشد هنوز هم ارائه میشود ولی ما کلاً مسئله تنظیم خانواده را در وزارت بهداشت به سمت سلامت باروری سوق دادهایم؛ یعنی فاصلهگذاری بین فرزندان به طور مناسب، سلامت کودک و مادر، تغذیه مناسب کودک و درمان نازایی جزو سرفصلهای ماست."
تعیین جایگزین سنگسار در کمیسیون قضایی
اللهیار ملکشاهی، رئیس کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس خبر داده که در جلسه این کمیسیون، مواد دیگری از لایحه قانون مجازات اسلامی اعاده شده از شورای نگهبان مورد بررسی قرار گرفته است.
زنای محصنه در قانون ایران مجازات رجم و اعدام دارد، اما شرایط احصان در قانون نیامده و اکنون مجلس مادهای مجزا آورده است تا مشخص کند با چه شرایطی زنا، محصنه و در چه شرایطی غیر محصنه تلقی میشود.
به گزارش فارس، رئیس کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس درباره مهمترین مواد اصلاحشده لایحه مجازات اسلامی در جلسه این کمیسیون توضیح داده است: "در این جلسه شرایط «احصان» در بحث «زنا» مورد بررسی قرار گرفت و برای آن مجازات در نظر گرفته شد."
زنای محصنه در قانون ایران مجازات رجم و اعدام دارد، اما شرایط احصان در قانون نیامده و اکنون مجلس مادهای مجزا آورده است تا مشخص کند با چه شرایطی زنا، محصنه و در چه شرایطی غیر محصنه تلقی میشود.
اللهیار ملکشاهی گفته است:" اکنون برای زنای محصنه طبق مبانی فقهی حکم صادر میشود، اما ما به صراحت نوع مجازاتهای آن را تبیین و تصریح کردیم. در جایی که مجازات اولیه و اصلی ممکن نباشد یا قاضی مصلحت نداند، به پیشنهاد دادگاه صادرکننده حکم قطعی و موافقت رئیس قوه قضائیه، میتوان مجازات جایگزین تعیین کرد."
ده درصد مبتلایان به ایدز در ایران زن هستند
رئیس اداره ایدز وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از شناسایی 24 هزار مورد مبتلا به ایدز خبر داده است.
عباس صداقت، در گفت و گو با خبرنگار مهرخانه گفته است: "طبق آخرین آمار موجود تا ابتدای سال جاری 24 هزار فرد مبتلا به HIV در کشور شناسایی شدهاند که از این میزان گرچه 90 درصد از مبتلایان از جنس مذکر هستند، اما آمار ده درصدی زنان نیز قابل توجه است."
او درباره عمده ترین راه انتقال این ویروس در زنان گفت: "طبق بررسیها و آمارهای موجود، بیش از نیمی از مبتلایان از طریق ارتباطات جنسی درگیر این بیماری شدهاند و البته این مورد در خصوص دیگر مبتلایان هم صدق می کند."