مرگ تدریجی یک دریاچه
یکشنبه, 1390-07-03 20:42
نسخه قابل چاپ
پانتهآ بهرامی
پانتهآ بهرامی ـ مدتهاست که دامنه دلنگرانی کنشگران محیط زیست نسبت به خشک شدن دریاچه ارومیه در رسانهها انعکاس پیدا کرده است.
نمایندگان مجلس ایران روز ۲۵ مردادماه سال جاری (۱۳۹۰) با طرح دوفوریتی جلوگیری از خشک شدن دریاچه ارومیه، از طریق انتقال و پمپاژ آب از رودخانه ارس مخالفت کردند. نمایندگان مجلس، در عوض از کوچ دادن ساکنان منطقه سخن بهمیان آوردهاند که موجب وحشت و هراس جمعیت ساکن در این منطقه شده است.
احداث سدهای متعدد روی سومین دریاچه بزرگ آب شور جهان، موجب کاهش هفتمتر از عمق آن و باعث نگرانی مردم و فعالان محیط زیست شده است. در این میان بیشترین دغدغه کارشناسان محیط زیست، از برجا ماندن میلیاردها تن نمک است که باد آنها را پراکنده خواهد کرد. سرازیر شدن نمک در منطقه، موجب شیوع بیماریهای مختلف، از بین رفتن محصولات کشاورزی و ایجاد زندگی خطرناک در شعاع گستردهای از اطراف دریاچه خواهد شد. این موضوع نه تنها مناطق آذربایجانی در ایران، بلکه کشورهای همجوار، از جمله آذربایجان، ترکیه، عراق و ارمنستان را نیز تحت شعاع خود قرار خواهد داد.
یاشار حکاکپور، کنشگر سیاسی در ونکوور کانادا، در مورد موقعیت دریاچه ارومیه میگوید:دریاچهی ارومیه بین دو استان آذربایجان شرقی و غربی قرار گرفته است. ابتدا "بحرالمیت" در اسراییل بزرگترین و شورترین دریاچهی جهان بود. اما الان دریاچهی ارومیه به دلیل بالا رفتن غلظت نمک آن، شورترین دریاچه آب نمک دنیا است.
این دریاچه در تعیین دمای هوا و چرخه اکوسیستم منطقه نقش بسیار بزرگی دارد. زوال تدریجی دریاچه ارومیه باعث شده است که فعالان آذربایجانی در شهرهای مختلف و همچنین مردم آذربایجان حس کنند که محیط زیستشان دارد از بین میرود. آنها حس میکنند که وطنشان، جایی که به آن تعلق دارند، دارد از بین میرود و نسبت به آن اعتراض میکنند.
دلیلگردهمایی اعتراضی روز ۱۲ شهریور در این منطقه چه بود؟ مشابه این اعتراض در چه شهرهایی برگزار شد؟ در این میان چندنفر دستگیر و چند نفر کشته شدهاند؟
حدود چهارهفته پیش، در یک مراسم افطاری ساده در تبریز ۳۰ نفر از فعالان آذربایجانی را دستگیر کردند که میخواستند توماری در این زمینه جمع کنند.
چندروز بعد در شهر ارومیه تظاهرات بسیار گستردهای صورت گرفت که بر اساس مشاهدات شاهدان عینی، سه نفر طی آن جان باختند و عده زیادی مجروح و تعداد کثیری هم بازداشت شدند. در شنبه بعد از این ماجرا، دوباره تظاهراتی در شهرهای ارومیه و تبریز برگزار شد. روز ۲۱ شهریور هم عدهی زیادی را در اردبیل دستگیر کردهاند که عباس لثانی، فعال شناختهشده آذربایجانی و همچنین عسگر اکبرزاده و ابراهیم رشیدی در میان آنان بودند.
مردم آذربایجان مصمم هستند اعتراضهای خود را تا زمانی که این مسئله حل نشود ادامه بدهند. یعنی میخواهند اعتراض خود را تا زمانی که حکومت راضی به باز شدن سدهای منطقه نشود و ۲۰ الی ۴۰درصد آبهای پشت آنها به داخل دریاچه ارومیه جاری نشود، ادامه بدهند.
آن ۳۰ نفری که اوایل شهریورماه در یک مراسم افطاری بازداشت شدهاند، همگی دست به اعتصاب غذا زدهاند. الان حدود چهارهفته است که این عده در اعتصاب غذا هستند و وضعیتشان بسیار بحرانی گزارش شده است. آنها اعتراض دارند به این که کار خاصی نکردهاند و در یک مراسم افطاری ساده دستگیر شدهاند. از جملهی آنها میتوان از آقایان عبدالله صدوقی، عوضپور، موسی برزین و… نام برد که هماکنون در زندان تبریز بهسر میبرند.
در جریان گردهماییهای اعتراضی مختلف که در اعتراض به خشک شدن دریاچه ارومیه رخ داد، تعداد بسیاری از کنشگران و مردم عادی دستگیر شدهاند. مردم در این تظاهرات که ابتدا در فضای عمومی خیابان برگزار شده است و بعد به استادیومهای ورزشی نیز کشیده شد، شعار میدادند: "بیتفاوتها، بیغیرتاند".
دستگیری فرانک فرید فعال حقوق زنان
ویدئوهایی که از فضای دو شهر ارومیه و تبریز گرفته شده است، نشان میدهد که فضای این مناطق بسیار امنیتی شده است. مردم نگران خشک شدن دریاچه و حکومت نگران پیوند خوردن اعتراضها با گروههای رادیکال قومی آذربایجان است.
به گفته خانواده فرانک فرید، یکی از کنشگران حقوق زنان در تبریز، او روز ۱۲ شهریور برای انجام یک کار شخصی به خیابان میرود و دستگیر میشود. خانم فرید تنها سرپرست پدر ۸۰ ساله و مادر پیرش است. مادر این فعال اجتماعی به بیماری "پارکینسون" دچار است.
فرح، یکی از دوستان نزدیک خانم فرید، درباره روز دستگیری او چنین میگوید:فرانک تظاهرات، ساعت شش و نیم بعدازظهر، نگام خرید لباس برای پسرش در سهراه امین تبریز، دستگیر شده است و اتفاقاً مثل اینکه تظاهرات هم همان موقع در همانجا بوده است. تا آنجایی که من میدانم و با خانوادهاش صحبت کردم، فرانک هیچ رابطهای با تظاهرات ارومیه نداشت.
جریان تظاهرات ارومیه چه بوده است؟
سدهای بسیار زیادی که روی دریاچه ارومیه زدهاند باعث شده است که آب زیادی به این دریاچه ریخته نشود ودر حال خشکی قرار بگیرد. اهالی آذربایجان هم از این مسئله ناراحت هستند که دریاچه ارومیه که یکی از سه دریاچه نادر در دنیا و بزرگترین آنها است و شوری آب آن تقریباً دوبرابر شوری دریاچههای شور معمولی است، در حال خشک شدن قرار بگیرد.
این دریاچه برای آذربایجانیها مهم است، اما سدهای احداث شده روی آن باعث شدهاند که آب به این دریاچه ریخته نشود و کمکم از بین برود. فعالیتهای فرانک فقط در جهت دفاع از حقوق زنان و اقلیتهای قومی است. من به جرئت میتوانم بگویم که فرانک غیر از این، هیچ فعالیت دیگری نداشته است. من یکی از افراد بسیار نزدیک به فرانک هستم و همیشه در جریان کارهای او بودهام. در صحبتهایی که با او داشتم، همواره تاکید میکرد که فعالیتهایش فقط در زمینه دفاع از حقوق زنان و اقلیتهای قومی بوده است. همانطور که میدانید، فرانک شاعر، نویسنده و مترجم نیز هست و فعالیت دیگری نداشته است.
فکر میکنید حکومت در صدد آن بوده است که خانم فرید را دستگیر کند یا این دستگیری خیلی اتفاقی رخ داده است؟ اطلاعاتی که تاکنون دارید، چه چیزی را نشان میدهد؟
اطلاعاتی که من دارم، حاکی از آن است که میخواستند فرانک را دستگیر کنند و همزمان با این جریانها او را بازداشت کردهاند، اما تا آنجایی که من میدانم و خانوادهاش هم گفتهاند، او هیچ فعالیتی در ارتباط با دریاچه ارومیه نداشت.
میدانید او چگونه دستگیر شده است؟
فرانک روز ۱۲ شهریور در سهراه امین دستگیر شده است. هنگام دستگیری به ایشان حمله و مقداری زخمی شده است. هم بازوی فرانک ضربه خورده و هم گوش چپاش صدمه دیده است. این خبر هم درست بوده است. خانواده فرانک زمانی از دستگیری او باخبر شدهاند که از سوی سازمان اطلاعات رفتهاند منزلشان را بازرسی کردهاند و مقداری از وسایل شخصی ایشان را هم با خود بردهاند. تنها چیزی که میتوانم در این زمینه اضافه کنم و صددرصد راجع به آن مطمئن هستم وباعث نگرانی خیلیها نیز شده، این است که عینک مطالعه فرانک را از ایشان گرفتهاند. موقع بازجویی هم در حالیکه از پس دادن عینک به او خودداری شده است، مجبورش کردهاند مقداری مدارک امضا کند که چون عینک نداشته و نمیتوانسته است آنها را بخواند، نمیداند چه چیزی را امضا کرده است. این مسئله باعث نگرانی همه ما شده است.
ایشان وکیل دارند و به وسیله وکیلشان اعتراضنامهای نوشتهاند. هم اعتراض به اینکه عینک مطالعهاش را پس ندادهاند و هم اینکه برچسبهایی به وی زدهاند. اتهامات فرانک همان سه اتهامی است که در تمام نشریات اینترنتی منتشر شده است. یعنی فعالیت علیه نظام، توهین به رهبر جمهوری اسلامی و اقدام علیه امنیت ملی که اصلاً صحت ندارد و ایشان به شدت نسبت به طرح این اتهامها متعرض هستند و تاکید دارند که چنین کارهایی را نکردهاند. دادگاه اولیه تشکیل شده است و فعلاً یکماه حبس موقت به او دادهاند تا دادگاه بعدی تشکیل بشود. دادگاه بعدی هم بعد از تکمیل مدارک از سوی وکلا و بازجوها تشکیل میشود که مطمئن نیستم چه زمانی خواهد بود.
ارسال کردن دیدگاه جدید