سیاست دولت امریکا این است که اسد باید برود
شنبه, 1390-12-27 04:16
نسخه قابل چاپ
گفتوگوی اختصاصی رادیو زمانه با آلن ایر، سخنگوی وزارت خارجه امریکا
عبدالرضا احمدی
آلن آیر، سخنگوی وزارت خارجه امریکا در خصوص تحولات اخیر برخی از کشورهای خاورمیانه و به طور خاص، شرایط سوریه و همچنین درباره منازعات ایران با دنیای بیرون و تهدیدهایی که متوجه ایران است با "رادیو زمانه" گفتوگوی اختصاصی داشته است.
در این گفتوگو آقای ایر، که به پرسشها با زبان فارسی پاسخ گفته، ارزیابیاش را درباره تغییرات تحولخواهانه برخی از مردم خاورمیانه در کشورهایشان، وابسته به برآورده شدن خواستههای مشروع مردمشان میداند. به گفته او سیاست خارجه امریکا نیز از سیاستی که وی آن را " گذر به دموکراسی" نامیده، حمایت میکند.
وی حقوقی همچون آزادی بیان، آزادی تجمع مسالمتآمیز، آزادی ادیان، برابری قانونی زن و مرد و حق انتخاب رهبران را از جمله حقوق جهانی ملتها خواند.
سخنگوی وزارت خارجه امریکا به "زمانه" میگوید که کشورش سرکوب مردم سوریه توسط دولت اسد را با "شدیدترین الفاظ ممکن" محکوم میکند.
وی همچنین از تلاش گروه "دوستان مردم سوریه" یاد کرده و میگوید که امریکا نیز 10 میلیون دلار برای افزایش کمک به مردم سوریه از جمله پناهندگان سوری، اختصاص داده است که شامل تجهیزات موقت پزشکی، آموزش کارکنان پزشکی اظطراری و فراهم کردن آب تمیز، غذا، روانداز، وسایل گرمایشی، و جعبه های بهداشتی برای غیر نظامیان سوری نیازمند میشود.
بشار اسد میخواهد بخشهای مختلف جامعه را رودروی هم قرار دهد. برای ساختن دموکراسی پایدار، همه مردم سوریه باید با هم کار کنند؛ علویها و مسیحیان، سنیها و دروزیها، عربها و کردها
آلن ایر درباره اظهار نظر و پیشبینی رابرت بائر مسئول سابق سیا مبنی بر سقوط کشور سوریه تا ماه مارس (ماهی که اینک در آن قرار داریم) میگوید: " این نظر ایشان است. من آیینۀ اسکندر ندارم، اما میتوانم بگویم این که اسد باید برود سیاست دولت آمریکاست."
ایر با وجود وتو کردن قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل برای پایان دادن به خشونتها در سوریه، توسط روسیه و چین، رأی اخیر مجمع عمومی را دارای " پیامی روشن" به مردم سوریه ارزیابی میکند و میگوید: " بشار اسد بیش از هر زمان دیگر منزوی است.
اکنون اکثریت قابل توجهی از کشورهای عضو سازمان ملل متحد حمایت واضح خود را از طرح اتحادیه عرب برای توقف خشونتها و کمک به گذار سوریه به دموکراسی اعلام کردهاند. مردم سوریه باید بدانند که اکثریت قابل توجه ملتهای دنیا در کنار آنها ایستاده و از آنها حمایت میکنند.
ایالات متحده با شرکای بین المللیاش همکاری میکند تا مطمئن شود این موضوع در دستور کار شورای امنیت باقی بماند و همزمان از طرح اتحادیه عرب حمایت میکند، تحریمهای دو جانبه را تقویت میکند تا در چارچوب ساختار "دوستان مردم سوریه" عمل کند.
وی همکاری گروههای مختلف مردم سوریه را لازمه تغییر در این کشور میداند و در توضیح این موضوع میگوید: " بشار اسد میخواهد بخشهای مختلف جامعه را رودروی هم قرار دهد.
برای ساختن دموکراسی پایدار، همه مردم سوریه باید با هم کار کنند؛ علویها و مسیحیان، سنیها و دروزیها، عربها و کردها، تا اطمینان حاصل کنند که سوریۀ جدید بر اساس حاکمیت قانون اداره میشود و حقوق جهانشمول همه شهروندان، بیتوجه به نژاد، مذهب یا جنسیت آنها محترم دانسته میشود."
ایر با وجود وتو کردن قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل برای پایان دادن به خشونتها در سوریه، توسط روسیه و چین، رأی اخیر مجمع عمومی را دارای پیامی روشن به مردم سوریه ارزیابی میکند و میگوید: بشار اسد بیش از هر زمان دیگر منزوی است
البته با وجود مخالفت چین و روسیه با قطعنامه، وی آنها را همپیمانان امریکا میخواند و معتقد است که صلح در خاورمیانه به نفع این دو کشور نیز هست.
با اینوجود آلن ایر در مورد انگیزه چین و روسیه در حمایت از دولت اسد می گوید که روسیه و چین از پیشنویس مراکش در شورای امنیت سازمان ملل متحد، که از گذار مسالمتآمیز سیاسی سوریه به رهبری مردم این کشور حمایت میکرد، در حالی حمایت نکردند که این پیشنویس همه خواستههای "بیان شده" آنها را در برگرفته بود.
تمامی دیگر کشروهای عضو شورا، حتی آنها که پیش از این رای مخالف داده بودند و یا رای نداده بودند، به این قطعنامه رای مثبت دادند. مردم سوریه میدانند چه کسی در کنار آنها ایستاده است و چه کسی علیه آنها.
آقای ایر درپاسخ به سوالی درباره تهدیدهای اسرائیل در حمله نظامی به ایران و واکنشهای احتمالی روسیه و چین از دولت ایران، میگوید: "من در جایگاهی نیستم که از طرف دولت اسرائیل صحبت کنم، و اصولاً گمانهزنی در مورد فرضیات مختلف سازنده نیست.
رئیس جمهوری ما و بسیاری دیگر از رهبران جهانی گفته است که بهترین راه حل برای مشکل موجود راه حلی دیپلماتیک است که در آن ایران با گروه 1+5 در فضایی جدی و همراه با حسن نیت و احترام متقابل دیدار کند، تا به راه حلی جامع و دراز مدت که به نگرانیهای بین المللی در مورد برنامه اتمی ایران بپردازد، برسیم."
وی بدون اشاره مستقیم به سوالی درباره اظهار نظر کسینجر درمورد بروز قطعی جنگ در ایران و این پرسش که آیا این یک" خط ونشان" است، میگوید : "گروه 1+5 در پی راهحلی دیپلماتیک برای مسئله اتمی است.
شرایط موجود قابل دوام نیست. جوامعی که با ترس و سرکوب استوارند ممکن است در برههای از زمان توهمی از ثبات را ارائه دهند اما آنها بر فراز خطوط گسلی ساخته شدهاند که در نهایت از هم خواهند گسست
اما این بدان معناست که ایران باید وارد مذاکرات جدی در مورد برنامه اتمیاش شود. ایران تا امروز چنین نکرده است و در نتیجه جامعه جهانی در حمایت از دیپلماسی به اعمال فشاربیشتر بر ایران ادامه میدهد. رفع نگرانیهای جامعه جهانی در مورد ماهیت برنامه هستهای ایران، منافع قابل توجهی برای ایران در پی دارد که پایان انزوای جهانی و رشد اقتصادی از آن جمله اند. "
همچنین وی درباره تاثیر تحریمها نمونههایی مثلآفریقای جنوبی و میانمار (برمه) را مثال میزند که تحریمهای چندجانبه و هماهنگ بین المللی در تغییر محاسبات راهبردی دولتهایشان موثر بودند و براین باور است که در مورد ایران نیز تحریمهای گسترده بین المللی، منجر میشود که دولت ایران بیشتر به فکر کارهایی باشد که به نفع منافع ملیاش است.
آلن آیر درباره اینکه گاهی ممکن است منافع ملی کشورها در تقابل با منافع جهانی یا منافع برخی از کشورها قرار بگیرد و برخی از منازعات ریشه در چنین تقابلی دارد، میگوید که ایننوع تقسیم بندی را قبول ندارد و مثال میزند که حوادث خاورمیانه نشان دادهاند آخر و عاقبت منافع دولتها از منافع ملتها سرچشمه میگیرد.
وی به طور مشخص در مورد منافع امریکا نقل قولی از رئیس جمهوری کشورش، باراک اوباما، را عنوان میکند که: " آمریکا نه فقط از ثبات کشورها منتفع میشود بلکه از مختار بودن اشخاص در انتخاب سرنوشتشان هم منتفع میشود.
شرایط موجود قابل دوام نیست. جوامعی که با ترس و سرکوب استوارند ممکن است در برههای از زمان توهمی از ثبات را ارائه دهند اما آنها بر فراز خطوط گسلی ساخته شدهاند که در نهایت از هم خواهند گسست."
سخنگوی وزارت خارجه امریکا در خصوص "حق برخی از کشورها در داشتن فنآوری ساخت بمب هستهای"، میگوید : "اینکه تنها در مورد حقوق یک کشور صحبت کنیم گمراهکننده است ، چرا که حقوق با مسوولیتهایی همراه هستند؛ یعنی توازنی بین حقوق و تکالیف هست .
شورای حکام آژانس و شورای امنیت سازمان ملل متحد به این نتیجه رسیدهاند که ایران طبق تعهدات هستهای بین المللی خود عمل نکرده است
زمانی که بحث به انرژی اتمی و سلاح هستهای میرسد، جامعه جهانی آژانس بین المللی انرژی اتمی را خلق و مأمور کرده است تا کشورهای عضو معاهده عدم گسترش سلاحهای هستهای (ان. پی تی.) تعهداتشان را در مورد استفاده صلحآمیز از انرژی اتمی تایید کند.
هیچ کشوری با حق ایران برای استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای مخالفت نمیکند، ولی شورای حکام آژانس و شورای امنیت سازمان ملل متحد به این نتیجه رسیدهاند که ایران طبق تعهدات هستهای بین المللی خود عمل نکرده است.
به همین دلیل است که ما شاهد اتحاد بیسابقۀ جامعه جهانی در مورد لزوم پایبندی ایران به تعهداتش در قبال آژانس، جهت رفع نگرانیهای فزاینده جهانی در مورد ابعاد احتمالی نظامی برنامه هستهای ایران هستیم."
ایر درباره این که ریشه این مشکلات در ایجاد و داشتن فنآوریساخت بمب هستهای است، میگوید:" اگر این فنآوری نبود هم ما همچنان مشکلاتی میداشتیم، اما دستکم ترس از نابودی اتمی یکی از آن مشکلات نبود. به همین دلیل دولت آمریکا به دیدگاه دنیایی عاری از سلاح اتمی پایبند است. "
وی بحث را اینطور ادامه میدهدکه : " ما همیشه حق ایران را به داشتن فنآوری صلحآمیز اتمی به رسمیت شناختهایم. ما همچنین مرتبا گفتهایم که این حقوق با مسوولیتهایی همراه است. درحالحاضر ایران تعهدات خود را به عنوان عضوی از ان پی تی ، که راهکار جامعه جهانی برای نظارت بر استفاده مسوولانه از انرژی اتمی است، نادیده میگیرد.
ایران حق برخورداری از انرژی صلحآمیز هستهای دارد. ایران همچنین موظف و مکلف است جامعه جهانی را متقاعد کند که ماهیت برنامه اتمیاش صرفا صلحآمیز است
بار دیگر متذکر میشوم که ایران حق برخورداری از انرژی صلحآمیز هستهای دارد. ایران همچنین موظف و مکلف است جامعه جهانی را - در این مورد سازمان ملل و آژانس بین المللی انرژی اتمی را- متقاعد کند که ماهیت برنامه اتمیاش صرفا صلحآمیز است.
اما در انتهای این مصاحبه، پرسشی که من برای شما و خوانندگانتان مطرح میکنم، این است که با توجه به عواقبی که اکنون ایران به دلیل عدم همکاریاش با آژانس با آنها روبهرو شده، اگر برنامهاش حقیقتا منحصرا صلحآمیز باشد، چرا با آژانس همکاری نمیکند تا تحریمها لغو شوند و اقتصادش بار دیگر بتواند از تجارت جهانی بهره مند شود؟
سخنگوی وزارت خارجه امریکا در پاسخ به این پرسش که آیا وضعیت فعلی کشورهایی مثل افغانستان، عراق، لیبی و مصر، به صلح پایدار در خاورمیانه کمک کرده است، میگوید: "انشاالله کمک میکند. وضعیت هر کشوری منحصربهفرد است اما وجه اشتراک آنها این است که در همه کشورها پدیده ثبات، از برآورده کردن خواستههای مشروع مردم آنها آمده است.
آمریکا معتقد است دموکراسیها قویترین و انعطافپذیرترین شکل حکومت است، چرا که قدرت خود را از مردم میگیرد. بااینحال دموکراسیها بیعیب نیست و موانعی در مسیر خواهند بود. اما در درازمدت منطقه خاورمیانه باثباتتر و آرامتر خواهد بود."
با توجه به تکنیک رسانهایی امروز که اخبار و حوادث، در زمان بسیار کوتاه قابل دسترسی است و هرچند از کانالهای مشخصی عبور کرده و پیگیری هم نمیشود ولی به هرحال شنیده، خوانده و فهمیده میشود، باید گفت که جناب آلن آیر فکر نکنند که با دهکده کوران طرف هستند. اینکه آمریکاییها با سلفیها، اخوان المسلمین و سعودیها در تشکیل هلال اسلامی در کشورهای عربی، متحد شدهاند حاکی از موفقیت اندیشه سیاسی افراطیون القاعده است که اکنون تند رویهای آن به کنار و امروزیتر به مسلمین خورانده میشود. پروسهایی که از جمهوری اسلامی پاکستان ۱۹۵۶، موریتانی ۱۹۵۸، ج.ا. ایران ۱۹۷۹، افغانستان ۲۰۰۱، شروع شده و همچنان بیشتر و سریعتر ارتجاع و توحش را در این کشورها به ارمغان خواهد آورد تا امنیت اسرائیل تامین شود.بدون تحولی رادیکال در اقتصاد، اجتماع، آموزش و تحصیل در این کشورها، تغییرات سیاسی در راستای آزادی و عدالت اجتماعی هرگز بوقوع نخواهد پیوست و در دور باطل، سرگردان با فیلمهای هالیوودی، حسرت پیشرفت و استخاره حق و باطل در زندگی دست به گریبان خواهیم بود.
سياست آمريكا درباره ي بحرين چيست؟ درباره ي يمن؟
سياست آمريكا چيزي جز دوگانگي و تناقض و تضاد در تصميم گيري ها نيست. امروز هيئت حاكمه آمريكا جز دروغ و بلوف كار ديگري بلد نيست. مردم خاورميانه خوب مي دانند كه آمريكا بر سر ليبي، بحرين را به عربستان فروخت و از خون مردم آن به راحتي گذشت. مردم خاورميانه مي دانند كه آمريكا براي ماندن شاه يمن چقدر دست و پا زد. چقدر خون ها ريخت و هيچ حمايتي از مردم يمن نكرد.
مردم خاورميانه خوب مي دانند كه امروز نقش عربستان و قطر در حمايت از سياست هاي آمريكايي در منطقه چقدر پررنگ است. كشتار هر روزه ي مردم غيرنظامي در سوريه توسط نيروهاي سلفي و مورد حمايت عربستان سعودي كه سالها در عراق دست به كشتار مي زد، همگي از سياست هاي آمريكا مبني بر "اسد بايد برود"، مي باشد.
مردم خاورميانه خوب فهميده اند كه آمريكا براي ايران، قبل از عراق و افغانستان تصميم داشت. اما مردم خاورميانه خوب فهميده اند كه اگر امروز آمريكا دم از حل مشكل هسته اي ايران بر سر ميز مذاكره و از راه ديپلماتيك مي زند، نيست مگر اينكه نمي تواند كاري را كه بر سر مردم عراق و افغانستان و سوريه آورده است، در ايران اجرا كند.
آقاي آلن:
شما كه از سياست گسترش دموكراسي در جهان امروز و به ويژه در خاورميانه دم مي زنيد و حمايت كشورت را از اين مسئله نشان ميدهي، نظرت نسبت به سيستم صددرصد ديكتاتوري عربستان سعودي چيست؟ نظرت نسبت به قطر چيست؟ آيا خواهان دموكراسي در اين كشورها هم هستي؟ آيا اجازه خواهي داد كه مردم شرق عربستان به حق و حقوقشان برسند و يا اينكه در برابر كشتار آل سعود وحشي، سكوت كرده اي و فقط از سوريه سخن مي گوييد؟
آقاي آلن:
براي مردم خاورميانه، سياست ها و دغل بازي هاي شما آمريكايي ها ديگر رنگي ندارد...
جناب ایران دوست عزیز
دیدگاه شما متاسفانه یک دیدگاه محدود بچه مسلمان درس خونده در ایران به ظاهر اسلامی و در حقیقت بی دین است نه یک ایرانی با فرهنگ غنی رشد یافته از ادبیات کهن .... دید سیاسی شما هم بیشتر حول و حوش تئوری از کار افتاده توطعه سیر میکند و به همه چیز مشکوک است از جمله ننه کلثوم همسایه بغلی خونتون که احیانن شبای جمعه با چادر مشکوکش سر میزنه به قبرستان یا مسجد نزدیک منزلش !!! سیر تحولات جهان نه بر اساس ارتجاع و توحش پیش فرض شما که بر اساس نیازهای جامعه بشری در قرن حاضر به پیش میرود و بشریت مانند نوجوان که بحرانهای بلوغ را پشت سر میگذارد چه بخواهد و چه نخواهد این سیر را خواهد کرد ولی نهایتا اگر نسل شما متوجه نشود نسل بعدی و البته بعد از بدبختیهای فراوان خواهد فهمید که قبل از هر چیز ما انسانیم و هیچ اختلافی در رنگ جنس نژاد آئئن مسلک قوم و قبیله نباید این انسانیت را تحت تاثیر قرار دهد تحول رادیکالی به وقوع نخواهد پیوست زیرا تحول واقعی تحول عمیق در ذهن بشر و آگاهی معنوی به انسانیت اوست و این آگاهی بر اثر تجدید حیات روحی و آن نیز با کلام الهی صورت خواهد پذیرفت تا وقتی که یک نسل از انسانها توجه تام و عملی به کلام الهی نمایند هم اکنون بشر نا خاسته دارد دستورات حق را اجرا میکند تساوی حقوق زن و مرد تربیت عمومی بر اساس حقوق بشر تلاش برای صلح عمومی و پایدار تعدیل در روابط اقتصادی تلاش برای رفع تعصبات و تبعضات جنسی وطنی و دینی و ... البته هنوز تا سر منزل مقصود راهی طولانی و سعب العبور در پیش داریم و هنوز انقلابات هرج و مرج ها جنگ ها و جدالهای بسیار عظیم تر و شدیدتری در پیش است که تا عمق جامعه انسانی نفوذ خواهد کرد ایران به ویرانه ای تبدیل خواهد شد و دولت و ملتش به صدمات شدیده ای خواهند افتاد ولی از دل این صدمات و لتمات بشریت به دستاوردهای نوینی در ضمینه حقوق و احترم متقابل انسانیت و شرافت و خصائص دیگر خواهد رسید که آینده ای روشن را رقم خواهد زد اگر ابتدا از خو بینی و غرور دست برداریم و به فکر همه اهل عالم چه دوست و چه بگانه باشیم تصور ما از جهان پیرامونمان البته متفاوت خواهد بود
مشکل با فارسی اقای الن ایر و ائینه سکندر
سخنکوی محترم وزارت خارجه امریکا درباب توازن بین حقوق و تکالیف بیان فرموده اند
جامعه جهانی اژانس بین المللی انرژی را خلق و مامور کرده است تا کشورهای عضو معاهده عدم گسترش سلاحهای هسته ای (N P T) تعهداتشان را در مورد استفاده صلح امیز ار انرژی اتمی تائید کند
البته منظور سخنگو اینستکه ایران باید تائیدیه اژانس را بدست اورد ولی در همین رابطه مشخصا سه کشور هستند که این معاهده را امضائ نکرده اند ولی سلاح اتمی هم دارند وهرسه هم در خاورمیانه هستند وبرای همسایه ها هم تهدید بشمار میروند ولی تکلیفی هم بعهده شان نیست ودر واقع جزئ کشورهای اولیه تولید کننده سلاحهای اتمی نبوده اند و جامعه جهانی با انها مشکلی ندارد
این کشورها حق ندارند وتکلیف هم ندارند ولی سلاح هسته ای دارند ومعتقدند که دیگران نباید داشته باشند
زبان فارسی اقای سخنگو در حد تاریخ وصاف است که اگر خودشان میفهمند حقیر قادر به درک ان نیست
همچنین افاضه فرموده اند
گاهی ممکن است منافع ملی کشورها در تقابل با منافع جهانی ویا منافع برخی از کشورها قرار بگیرد و برخی از منازعات ریشه در چنین تقابلی دارد و میگوید این تقسیم بندی را قبول ندارد و مثال میزند که حوادث خاور میانه نشان داده اند اخر و عاقبت منافع دولت ها از منافع ملت ها سر چشمه میکیرد
این یکی راخیلی مشکل میتوان فهمید زیرا اگر منافع ملی یک کشور تضاد با منافع جهانی باشد ایشان چرا انرا قبول ندارد بعنوان مثال امریکا معاهده توکیو را که برای حفظ محیط زیست حهان تنظیم شده است امضائ نکرده است خوب این یک تقابل است وامریکا منافع خودش را به منافع جهانی مقدم میدارد ومسلما کسی هم زورش به این ابر قدرت نمیرسد حال انکه اگر بجای امریکا مراکش یا بورکینا فاسو زیر بار نمیرفت امریکا تحریم میکرد ویا حمله نظامی تدارک میدید که صلح جهانی بخطر افتاده است چطور اقای سخنگو این تقسیم بندی را قبول ندارد مصداق یک بام با دو هواست یا عدم درک از فارسی ایشان
البته در نهایت مثال زده اند که حوادث خاورمیانه نشان داده است که منافع دولتها از منافع ملت ها سر چشمه میگیرد
نمیدانم تقابل منافع ملی یک کشور با جامع جهانی چه رابطه ای با سر چشمه منافع دولتها با مردم خودشان دارد
شاید منظور اینستکه جامعه جهانی (بخوانید امریکا)منافع ملی کشورها را تعیین میکند
اگر چنین است جرا زحمت میکشید و فارسی حرف میزنید نیرو پیاده کنید ومنافع ملی را احقاق کنید با این زبان تکلیف افغانستان را نمیفهمیم چون هم لشکر کشی شده و هم کدخدای کابل رئیس جمهوراست و هم طالبان وحقانی باید سر کار بیایند و هم پایتخت کشور به قطر منتقل شده است و هم مذاکرات نیروی امنیتی نظامی پاکستان در جریان است وهم فرودگاههای کشور هر روز پذیرای روسای کشورهای مختلفی است که هدفی جز صلح ندارند ودر معرض حملات تروریستی هستند و هم مردم افغانستان بلا تکلیف وبیهوده اند
فارسیتان را سلیس بفرمائید تا ما هم چیزی یاد بگیریم
به فارسی سلیس میگویم و با توجه به اینکه، بطور خطرناکی از یادگیری دور شدهایم و مشاممان بوی مرگ را هم به بازی گرفته.
حکومتی داریم که دایم به مردماش دروغ میگوید. این کار را نه فقط از زبان خودش، بلکه با بیشرمی با زور شکنجه از زبان شهروندان زندانی هم بخورد ایرانیان و جهانیان میدهد.کاش دستکم اجازه نظر خواهیای میداد تا میزان درصدی اعتماد به آن بررسی شود. این حکومت با حکومت اسرائیل و حتا پاکستان مقایسهپذیر نیست.همه ارکان این حکومت در مخفیکاری و شعارهای پوچ و مشت و سیلیپرانی و صد البته تحمیل بختکوارش به دوش شهروندان پیچیده شده. سئوال اینجاست که چرا و با کدام اعتماد باید از جامعه جهانی - حتا با بر شمردن نقصهایش - انتظار اعتماد به «صلحآمیز» بودن پروژه اتمیاش داشت؟
موضوع افغانستان و حقانی و یمن و غیره نافع عدم شفافیت خدای دروغگوی مسلط بر ایران نیست.
مر گ بر دولت استگباری و منفور امریکا
جانم فدای ایران...
ارسال کردن دیدگاه جدید