خانه | گوی‌سياست

ایرانیان ربوده شده در سوریه؛ سپاهی یا قربانی سیاسی؟

سه شنبه, 1390-11-11 10:19
نسخه قابل چاپنسخه قابل چاپ
بهروز صمدبیگی
پنج ایرانی سیاه‌پوش رو به دوربین از انتسابشان به "نیروهای مسلح انقلاب اسلامی ایران" می‌گویند و از رهبر جمهوری اسلامی می‌خواهند دستور بازگشت همه نیروهای  مسلح ایرانی که "به سرکوب مردم سوریه می‌پردازند" را صادر کند تا آن‌ها آزاد شده و نزد خانواده‌هایشان برگردند.
 
این خلاصه ویدئویی است که از سوی گردان فاروق، ارتش آزاد سوریه، شاخه مسلح مخالفان دولت این کشور در اینترنت منتشر شده و جنجال زیادی به دنبال داشته است.
 
پیش از این هم بارها اخبار و ادعاهایی درباره دخالت نظامی و امنیتی ایران در سوریه منتشر شده بود و گفته می‌شود که معترضان سوری ایران را متحد نزدیک بشار اسد دانسته و نسبت به نیروهای ایرانی حاضر در سوریه دید مثبتی ندارند.
 
این درحالی است که همچنان اعزام زائران ایرانی به سوریه ادامه دارد و از سویی تعدادی از مهندسان ایرانی در پروژه‌های عمرانی این کشور مشغول به کار هستند.
 
این پنج ایرانی حاضر در فیلم به همراه دو تن دیگر از سوی دولت ایران شاغلان یک نیروگاه برق در شهر حُمص معرفی شده‌اند. گروگان‌گیران شرط آزادی این هفت ایرانی را توقف عملیات نظامی در شهر حُمص و آزادی یکی از افسران فراری از ارتش آن کشور و پیوسته به مخالفان، اعلام کرده‌اند.
 
از سوی دیگر روز شنبه 11 زائر ایرانی از اتوبوسی که به سمت دمشق در حرکت بود دزیده شده و پول و اموال قیمتی مسافران نیز غارت شده است. سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران ضمن درخواست آزادی سریع این افراد تاکید کرده است که "اینگونه اقدامات خلاف اصول انسانی و تعهدات اخلاقی و بین المللی، به هیچ وجه قابل توجیه نیست."
 
مهندسان سپاهی یا قربانیان سیاسی
 
پس از ربوده شدن هفت ایرانی در آذرماه و دی ماه امسال که سخنگوی سازمان مردمی انقلاب سوريه کارشناس کامپيوتر و در خدمت نیروهای امنیتی دولت بشار اسد معرفی شدند، خانواده‌هایشان هرگونه انتساب آنان به نیروهای نظامی و امنیتی را رد کرده و حتی آنان را فارغ از جهت‌گیری‌های سیاسی می‌دانند.
 
یکی از مهندسان پروژه برق مینا در سوریه : کار ما خدمت به مردم سوریه بود چون چه دولت سوریه سر کار بماند چه نماند این پروژه برق می ماند و به مردم سوریه خدمات رسانی می‌کند
 
یکی از همکاران این هفت مهندس ایرانی ربوده شده که به ایران بازگشته نیز در گفت‌وگو با روزآنلاین عنوان کرده بود: "ما نه کار سیاسی می‌کردیم نه در خدمت دولت سوریه بودیم، نه کاری با معترضان سوری داشتیم بلکه برای پروژه برق و قراردادی که شرکت مپنا بسته بود رفته بودیم. در اصل کار ما خدمت به مردم سوریه بود چون چه دولت سوریه سر کار بماند چه نماند این پروژه برق می ماند و به مردم سوریه خدمات رسانی می‌کند."
 
یکی دیگر از مهندسان یک پروژه ایرانی که هشت ماه در سوریه سکونت داشته و اکنون به کشور دیگری رفته تا در پروژه دیگری از وزارت نیرو فعالیت کند، به شرط فاش نشدن نامش اطلاعات بیشتری در اختیار "زمانه" گذاشته است.
 
این مهندس ایرانی می‌گوید: "نیروهای فنی شاغل در پروژه‌های برون‌مرزی وزارت‌ نیرو، کوچکترین وابستگی عقیدتی و سیاسی به دولت ایران ندارند و تنها با یک گزینش ساده برای اشتغال و سکونت در کشورهای خارجی انتخاب شده‌اند."
 
او هفت ایرانی ربوده شده را از نزدیک نمی‌شناسد اما به حضور نیروهای غیرفنی و مهندسی نیز اذعان می‌کند: "به هرحال نیروهای مدیریتی و نیروهای به اصطلاح حراستی نیز در تمامی پروژه‌ها حضور دارند.
 
در سوریه اما تعداد رفت‌وآمدهای افرادی که گاهی در مهمانسراهای طرف قرارداد شرکت‌ها ساکن می‌شوند و از امکانات دریافت بلیط و سایر مزایا نیز برخوردارند، زیاد است. منتها این افراد را می‌شود از تسلطشان به زبان عربی در قیاس با نیروهای فنی متمایز کرد."
 
این در حالی است که علاوه بر بخش‌های دولتی، فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا سپاه، از حضور در کشور‌های عربی و انجام پروژه‌هایی خبر داده است: " در کشورهای اسلامی مکان‌هایی که نیاز بوده و دولت آنها اعلام کرده مانند عراق، سوریه و لبنان و همچنین کشورهایی که انجام کار دولت جمهوری اسلامی مدنظرشان بوده، قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا نیز مانند دیگر سازمان‌ها در چارچوب قوانین فعالیت می‌کند." اما اعلام نشده که به طور مشخص این قرارگاه چه پروژه‌هایی را در سوریه در دست اجرا دارد.
 
سپاه پاسداران و حضور در سوریه
 
نخستین بار در فروردین ۱۳۹۰ یک سازمان غیردولتی سوری یک سند فوق‌العاده محرمانه سازمان اطلاعات سوریه را منتشر کرد که در آن روش‌های سرکوب معترضان عنوان شده بود.
 
برخی تحلیل‌گران و از جمله روزنامه الشرق‌الاوسط معتقد بودند روش مقابله نیروهای دولتی سوریه با تظاهرات اعتراض‌آمیز مردمی شباهت زیادی به روش‌های حکومت ایران برای مقابله با اعتراضات دارد.
شهریور ماه امسال، اتحادیه اروپا سپاه قدس (شاخه برون مرزی سپاه پاسداران جمهوری اسلامی) را به دلیل کمک به سوریه در روند سرکوب معترضان این کشور تحریم کرد.
 
طبق این تحریم، اعضای سپاه قدس و ۱۵ مقام سوری، از حق سفر و دسترسی به دارایی‌های خود در اروپا محروم خواهند بود.
 
دو ماه پیش از آن نیز، اتحادیه اروپا از محمدعلی جعفری، فرمانده کل سپاه پاسداران؛ حسین طا‌ئب، فرمانده اطلاعات سپاه و  قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس نام برد و آنان را به دلیل ارتباط با سرکوب معترضان سوری تحریم کرد. فرمانده سپاه قدس به همراه محسن چیذری یکی دیگر از مقامات بلندپایه این نیروی مسلح ایران از سوی دولت آمریکا به همین اتهام تحریم شده‌اند. اما پاسخ رسمی دولت ایران به این ادعاها، تکذیب بود.
 
وزارت امور خارجه ایران ارتباط دادن حوادث سوریه با نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بدون ارائه هیچگونه سند و مدرکی را بی‌اساس و فرافکنی دانسته
 
وزارت امور خارجه ایران ارتباط دادن حوادث سوریه با نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بدون ارائه هیچگونه سند و مدرکی را بی‌اساس و فرافکنی دانسته و اعلام کرده بود: "دولت و ملت سوریه از رشد و بلوغ سیاسی و اجتماعی کافی برخوردار بوده و خودشان توانایی حل مشکلاتشان را دارند و جمهوری اسلامی ایران ضمن احترام به حاکمیت کشورها هرگونه نقشی در مسائلی داخلی آن کشور را کذب محض می داند."
 
محمدرضا نقدي، رييس سازمان بسيج مستضعفان هم با رد این ادعا گفته بود: "اين يك ادعاي مضحك و خنده‌دار است؛ چرا كه نه سوريه نياز به چنين چيزي دارد و نه ايران بناي چنين كاري را. ما زبان و اقليم متفاوتي داريم؛ به طوري كه اگر يك ايراني به يك كشور عربي برود همه او را مي‌شناسند. بنابراين نيازي به دستگاه‌هاي جاسوسي براي چنين ادعاهايي نيست."
 
اما پیش از همه این‌ها هفته‌نامه "صبح صادق" ارگان رسمی "معاونت سیاسی نمایندگی ولی‌فقیه در سپاه" به صراحت نظر خود را درباره نگاه ایران به سوریه و ترکیه منتشر کرده بود که بازتاب رسانه‌ای فراوانی در نشریات خارج از ایران داشت.
 
مقاله‌نویس صبح صادق با بیان این که " همه دنیا از نوع روابط ایران با سوریه آگاه است و ایران هم نباید آن را پنهان نگه دارد." به ترکیه هشدار داده بود: "چنانچه مقامات تركيه بر ادامه مسير فعلی كه منجر به تنش‌های بيشتر و واگرایی می‌شود، اصرار ورزند تا آنجا كه ايران ناچار شود ميان تركيه و سوريه يكی را انتخاب كند، منطق منافع راهبردی و شناخت ايدئولوژيك، ايران را به سوی انتخاب سوريه سوق خواهد داد."
 
نشریه صبح صادق: چنانچه ايران ناچار شود ميان تركيه و سوريه يكی را انتخاب كند، منطق منافع راهبردی و شناخت ايدئولوژيك، ايران را به سوی انتخاب سوريه سوق خواهد داد
 
این گونه اظهارنظرها به همراه نظر صریح آیت‌الله خامنه‌ای که جنس اعتراضات در سوریه را متفاوت با مصر و تونس دانسته بود و نیز موضعگیری صریح سیدحسن نصرالله، دبیر کل حزب‌الله لبنان و متحد نزدیک ایران در مخالفت با معترضان سوری، از سوی کارشناسان و مسوولان دیپلماسی اروپا و آمریکا تاییدی بر دخالت و حضور ایران در راستای کمک به بشار اسد برای پایان دادن به آشوب‌ها تعبیر شده است.
 
هرچند که همه این اظهارنظرها نمی‌تواند توجیهی بر انتساب ایرانیان ربوده شده به دخالتهای نظامی و سیاسی سپاه پاسداران در سوریه باشد، اما بدون شک دستاویزی برای معترضان سوری بوده است.
 
تنها چند روز پس از گروگانگیری ایرانیان در سوریه، یک مقام ارشد دولت آمریکا در گفت‌و‌گو با بی‌بی‌سی فارسی ادعا کرد که تعدادی از مقام‌های ایرانی برای مشاوره و هماهنگی نحوه سرکوب معترضان سوری به آن کشور سفر کرده‌اند. او ضمن این که از انتقال مهمات جنگی و ادوات ضد شورش به سوریه خبر می‌داد، عنوان کرد که فرمانده نیروی قدس سپاه در اولین ماه میلادی سال ۲۰۱۲ به سوریه سفر کرده و از سوی شخص بشار اسد مورد استقبال قرار گرفته است.
 
روزنامه فرانسوی فیگارو هم مدعی شده است که نیروهای سپاه تعدادی از نیروهای گارد ریاست جمهوری سوریه را برای آموزش به ایران منتقل کرده‌اند. آموزش این سربازان به مدت ۹ ماه به طول خواهد انجامید و آن‌ها به خدمت یگان ۱۰۱ ارتش سوریه در خواهند آمد. یگانی که ۱۵ هزار نیروی زبده را در خود جای داده و اکثرا از از اقلیت علوی مذهب سوریه هستند.
 
حتی برخی رسانه‌های ایرانی نام فرمانده ارشد نیروهای مسلح ایرانی حاضر در سوریه را سرتیپ پاسدارعلی (محمد رضا) زاهدی، فرمانده سابق قرارگاه ثار الله تهران (مسوول حفظ امنیت پایتخت در موارد خاص و بحرانی) اعلام کرده‌اند.
 
تشکیک در سندیت اعتراف
 
ایرانیان ربوده شده در اعترافی ضبط شده و تصویری از انتسابشان به نیروهای مسلح انقلاب اسلامی می‌گویند. عنوانی که وجود خارجی ندارد و می‌توانست سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و یا ارتش جمهوری اسلامی باشد.
 
از سوی دیگر مهم‌ترین ایرادی که به سندیت این فیلم وارد شد، در دست داشتن کارت پایان خدمت نیروهای مسلح به عنوان مدرک نظامی بودن این افراد بود. از سوی دیگر ربوده‌شدگان در مقابل دوربین‌های اعتراف‌گیری معترضان سوری نشسته اند و هراس و فشار تهدید از چهره‌هایشان پنهان نیست.
 
هنوز از سرنوشت ۱۱ ایرانی ربوده شده دیگر نیز خبری منتشر نشده و مشخص نیست این افراد در چه شرایطی نگهداری می‌شوند. به این تریتیب نگرانی‌ها درباره ایرانیان به گروگان گرفته شده پس از انتشار این فیلم بالا گرفته تا مبادا خشم معترضان سوری از دولت جمهوری اسلامی مسیر خطا رفته و جان شهروندان ایرانی را به خطر بیندازد.
 

در هر محکمه عادلانه و نزد هر بیننده مستقل و منصفی اعتراف تحت فشار، آن‌هم در برابر دوربین‌های اعتراف‌گیر،  فاقد سندیت و وجاهت قانونی است. اما این موضوع، چیزی از بار مسوولیت حکومت ایران و سپاه پاسداران به خاطر دخالت در مسائل داخلی سوریه و در خطر قرار دادن جان شهروندان ایرانی کم نمی‌کند.  

 

تو.ضیح : عکسها از سایت تابناک 

Share this
Share/Save/Bookmark

قربانی سیاسی

شرم بر کساني که مدعي مذهبي بودن حکومتشان ميباشند و عامل قتل براي کشتار زن و بچه سوري اعزام ميکنند.....

طبق احبار موثق تمامی ایرانیانی که می توانند از فیلتر وزارت اطلاعات عبور کنند و وارد عراق و سوریه شوند بدون حتا یک اسثناء از نظامیان و اطلاعاتی های بسیار نزدیک به حکومتند. این افراد به عنوان زاير و گردشگر و حتا با لباس مبدل به سوریه می روند. آنها گاهی مهندسند٬ گاهی بقال گتهی بازاری گاهی داروخانه چی٬ گاهی نانوا٬ گاهی خیاط٬ گلاهی نویسنده و فیلمساز و شاعر و فلان و بهمان ولی همگی جاسوس. یادتان باشد که به فتوای خمینی برای حفظ نظام می توان حتا شراب نوشید و نماز نخواند و با اجنبی عشق ورزید بنا بر این از اینکه کسی کروات می زند و یا موی سرش را نشان می دهد دلخوش نباشید که او جاسوس نیست. یک خانمی هست که استاد دانشگاه در اوروپاست و بسیار هم حراف است و با دستگاههای امنیتی ایران سرو کار دارد و از چپی ها سابق هم هست و روسری و چادر هم ندارد و اما اطلاعاتی حکومت ایران است. در غرب کسانی هستند که جاسوس حکومت ایرانند و بسیار هم شیک و پیک می کردند یقه ی پیراهنشان سفید است٬ کروات می زنند و کت و دامن هم می پوشند ولی بخاطر نواله ای در برابر اربابشان آخوند جنایتکار دلا و راست می شوند. یکی از آنها آن فیلسوف اسلامی خود فروخته است. حسین نصر را می گویم و البته دیگران هم هستند... این وضع ایران است. بنا بر این هر کسی که وارد سوریه و عراق می شود٬ حتا بسیاری که وارد افغانستان می شوند همگی از جواسیس حکومت اللهند. کسانی که بزبان عربی و انگلیسی آشنایی دارند این مطلب را برای دوستان سوریه ای ترجمه کنند.

جناب امضا محفوظ، مادربزرگ من هم یکی دوبار وارد کربلا و سوریه شده. پس لابد او هم از فیلتر وزارت اطلاعات رد شده و جاسوس جمهوری اسلامی است!!

ارسال کردن دیدگاه جدید

محتویات این فیلد به صورت شخصی نگهداری می شود و در محلی از سایت نمایش داده نمی شود.

نظر شما پس از تایید دبیر وب‌سایت منتشر می‌شود.

لطفا به زبان فارسی کامنت بگذارید.
برای نوشتن به زبان فارسی می توانید از ادیتور زمانه استفاده کنید.

کامنتهایی که حاوی اتهام، توهین و یا حمله شخصی باشد هرز محسوب می شود و
منتشر نخواهد شد.

 

لینک به ادیتور زمانه:         

برای عبور از سد فیلترینگ

پرونده ۱۳۹۱ / چشم‌انداز ۱۳۹۲

مشخصات تازه دریافت برنامه های رادیو زمانه  از ماهواره:

ماهواره  :Eutelsat

هفت درجه شرقی

پولاریزاسیون افقی 

سیمبول ریت ۲۲

فرکانس ۱۰۷۲۱مگاهرتز

همیاران ما