حضور ناوگان آمریکا در خلیج فارس
چهارشنبه, 1390-11-05 22:36
نسخه قابل چاپ
گفتوگو با دکتر مهرداد خوانساری، تحلیلگر سیاسی در انگلستان
سراج الدین میردامادی
لئون پانهتا، وزیر دفاع ایالات متحده آمریکا روز شنبه اول بهمن اعلام کرد که ناو یواساس اینترپرایز عازم خلیج فارس می شود.
این در حالی است که این ناوگان هنگام مانور دریایی ناوگان دریایی ایران با نام """ولایت ۹۰"در دی ماه گذشته که ده روز به طول انجامید، خلیج فارس را ترک کرده بود و فرمانده کل ارتش گفته بود که این ناوگان حق بازگشت به خلیج فارس را ندارد.
در گفتوگویی با دکتر مهرداد خوانساری، تحلیلگر سیاسی در انگلستان، از او پرسیدایم که بازگشت این ناو به خلیج فارس را چگونه ارزیابی میکند؟
مهرداد خوانساری: به نظر من، یکی از اهداف آمریکا این است که جدیت خودش را در رابطه با تهدیدهای اخیری که از سوی جمهوری اسلامی در ارتباط با بستن تنگه هرمز شده، نشان بدهد.
ارسال ناو هواپیمابر اینترپرایز به این منطقه، در زمانی که ناوگان پنجم آمریکا در بحرین مستقر است و ناو هواپیمابر استرنیس، یکی دیگر از ناوهای هواپیمابر آمریکایی در آن اطراف و اکناف هستند، این فقط نمونهای از جدیت آمریکا است که میخواهد کوچکترین شائبهای برای جمهوری اسلامی نماند.
آیا اگر این ناو هواپیمابر آمریکایی به خلیج فارس برگردد و جمهوری اسلامی، بهویژه نیروهای سپاه در منطقه خلیج فارس، آمادگی تنش و درگیری را داشته باشند، این مجموعه دریایی آمریکایی، برای خویشتنداری در منطقه حضور خواهد داشت یا اگر برخوردهای تحریکآمیزی ببیند، واکنش نشان خواهد داد؟
صحبت از واکنش امریکا که میشود، بستگی به این دارد که اقدامی که جمهوری اسلامی بخواهد انجام بدهد، چه باشد. اگر جمهوری اسلامی بخواهد سلسله حرکات نمایشیای، مثل مانورهای دریایی و غیره یا تهدیدات لفظی انجام بدهد، بدیهی است که ناوگان آمریکا و دولت آمریکا هیچنوع عکسالعملی از خود نشان نخواهند داد. ما طی سیسال گذشته، شاهد این نوع رجزخوانیها از سوی جمهوری اسلامی، به دفعات بودهایم و دیدهایم که آمریکا اعتنا نکرده است.
مگر اینکه نیروی دریایی ایران مثل سال ۱۹۸۸ بخواهد یکسری اقدامات علیه کشتیرانی کویتی انجام بدهد که با پرچمهای آمریکایی در خلیج فارس حرکت میکردند و ما شاهد بودیم در ظرف نیمروز، تقریباً۲۰ درصد نیروی دریایی ایران را از بین بردند.
تردیدی نیست که مقامات آمریکایی آگاهی کامل دارند که جمهوری اسلامی قادر نیست تهدیداتی از قبیل بستن تنگه هرمز را به اجرا بگذارد و تردیدی هم نیست اگر دست به چنین اقدامی بزند، نیروی دریایی ایران و تمام تأسیسات نظامی ایران در آن منطقه، در ظرف چند روز بهکلی نابود میشوند.
مقامات آمریکایی آگاهی کامل دارند که جمهوری اسلامی قادر نیست تهدیداتی از قبیل بستن تنگه هرمز را به اجرا بگذارد و اگر دست به چنین اقدامی بزند، تمام تأسیسات نظامی ایران در آن منطقه، در ظرف چند روز بهکلی نابود میشوند
چون ایران امکان برخورد و ایستادگی در مقابل تجهیزات و عظمت و قدرتی که هرکدام از این ناوهای آمریکایی از آن برخوردار هستند را ندارد. چون این ناوها فقط یک کشتی نیستند که بیش از ۱۰۰ هواپیما روی آن باشد، بلکه هرکدام از آنها چندین ناوشکن دارند و چندین زیردریایی هم همراه هرکدام از آنها است و همینطور کشتیهایی که آنها را حمایت میکنند و تجهیزاتشان را به همراه دارند.
این است که به نظر من، آمریکا ضمن اینکه میداند جمهوری اسلامی نمیخواهد دست به هیچ اقدامی بزند، میخواهد با فرستادن این ناوها در این زمان، جدیت خود را نشان بدهد و فشارهای خود را روی ایران افزایش بدهد که در اصل ایران نتواند با این نوع تهدیدات، زمینه مبرا کردن خودش در ارتباط با مردم ایران، در مقابل فشارهایی که روی او هست را فراهم کند.
در خصوص بستن تنگه هرمز هم جمهوری اسلامی تهدیداتی انجام داد که با پاسخ محکم آمریکاییها مواجهه شد و بعد هم عقبنشینی کرد. آیا ممکن است بازگشت این ناو هواپیمابر آمریکایی، معادلات را در داخل حوزه خلیج فارس تغییر بدهد و عملاً آمریکاییها بتوانند کنترل این تنگه را بر عهده بگیرند؟
کنترل این تنگه، عملاً دست ایران که نیست. یعنی تا زمانی که ایران اقدام حادی در جهت حمله به یک تانکر نفتی نکند یا اقدام خصمانهای علیه کشتیرانی آزاد از خودش نشان ندهد، در اصل اتفاقی نیافتاده است.
حال اینکه فرض کنید سه ناو هواپیمابر نیروی دریایی آمریکا و تجهیزات و کشتیهای همراهش در آن حول و حوش باشند، همانطور که در گذشته بودهاند، یا اینکه نباشند، یا اینکه نیروی دریایی ایران مانورهای نظامی تازهای را بخواهد بهکار بگیرد و یا تهدیدات تازهای را هم از حیث لفظی بکند، عملاً نیازی به اقدام نیست. اینها میشود گفت که جنگهای تبلیغاتی است که آن اهمیت ویژه و خاص را ندارد.
مسئله این است که جمهوری اسلامی میتواند یکبار ناخودآگاه، یکهدف را مورد اصابت قرار بدهد و فرضاً با اینکار خدشهای به رفتوآمد کشتیرانی آزاد در تنگه هرمز وارد بیاورد.
در آن صورت، از آن خط قرمز میگذرد و من تردیدی ندارم که آمریکا و متحدانش در منطقه و متحدان غربیاش که در منطقه حضور نظامی دارند (از قبیل فرانسه و بریتانیا که هرکدامشان دارای تجهیزات نظامی هستند ولی میزانش از تجهیزات آمریکا خیلی پایینتر است)، واکنش شدیدی علیه جمهوری اسلامی نشان خواهند داد.
علاوه بر ناوی که عازم خلیج فارس هست، از قبل چه تجهیزات ناوبری آمریکایی و چه پایگاههایی در خلیج فارس حضور داشتهاند؟
اولاً مرکز ناوگان پنجم آمریکا در بحرین است و میشود گفت که نزدیک بیست سال است که تقریباً این وضعیت وجود داشته است. یعنی ناوگان مخصوص را دولت آمریکا بهوجود آورد. چون میتوان گفت ناوگان پنجم تا بیست سال پیش اصلاً وجود نداشت. آمریکا این ناوگان را به لحاظ وخامت اوضاع در منطقه خلیج فارس بهوجود آورد و آن را بهطور رسمی در بحرین مستقر کرده است.
علاوه بر آن، آمریکا دارای پایگاههایی (لغت پایگاه را به فرم رسمیاش نمیتوان بهکار برد، ولی دارای امکانات نظامی) برای نیروی هوایی خودش در قطر است و این بههرحال کمک بسیار بزرگی است برای اینکه تجهیزاتی را که در آنجا دارند، بتوانند با کاربرد بیشتر در منطقه نگاه دارند.
همچنین نباید فراموش کرد که بیشتر تجهیزات نظامی کشورهایی مثل بهویژه عربستان سعودی، هواپیماهای آمریکایی هستند و لوازم یدکی و جنگافزارهای آنها به راحتی میتوانند در اختیار نیروهای آمریکاییای که در منطقه حضور دارند، قرار بگیرد.
شما باید در نظر بگیرد که روی هر ناوگان بیش از ۱۰۰ جنگنده هوایی قرار دارد که نیاز به بمب و این نوع وسایل دارند که همه اینها یا در قطر یا در عربستان سعودی، میتواند به راحتی در اختیار نیروهای آمریکایی قرار بگیرد، علاوه بر تجهیزاتی که خود ناوگان پنجم در بحرین دارد.
توضیح : عکس بالای صفحه از ناو امریکایی تزئینی است.
با سلام. (ارسال ناوهواپیمابر) صحیح نیست ! اعزام درست است !.
ارسال کردن دیدگاه جدید