بیست سالگی ارمنستان و چالش فساد
پژمان اکبرزاده - از چند شب پیش، میدان جمهوری در قلب ایروان غرق در نور و رقص فوارههاست. همزمان اما گوشه و کنار پایتخت در خاموشی ناشی از کمبود برق فرو رفته است. جمهوری ارمنستان در حال جشن گرفتن بیستمین سال استقلال خود است اما دقیقا در آنسوی عمارتهای باشکوه میدان جمهوری، کوچههایی وجود دارند که حتا آسفالت نشدهاند و ساکنان آن نیز در فقر مطلق زندگی میکنند.
روی آمبولانسهای در حال حرکت در شهر، عبارت "اهدایی چین به ارمنستان" دیده میشود، با اینحال، روی آنها آگهیهای موبایل جلب توجه میکند. در تالار بخش نوساز فرودگاه ایروان، لوح یادبود بزرگی قرار داده شده که حاکی از پشتیبانی کاتولیکهای آمریکا برای ساخت فرودگاه است. جمهوری ارمنستان حتا برای ادامه حیات در سطحی معمولی، به شدت نیازمند کمکهای جهانی است، نهتنها از کشورهای گوناگون بلکه از سازمانهایی چون بانک جهانی.
شکاف خیرهکننده طبقاتی
اما ظاهرا بهره بردن از کمکهای جهانی، قبضه گروه خاصی است. یک گردش چند دقیقهای در ایروان کافی است تا به شکاف شوکهکننده در جامعه ارمنستان پی برد. ساختمانهای مدرن و لوکس تنها چند متر با ساختمانهایی کثیف و فرسوده فاصله دارند. بناهایی که از دور، متروکه به نظر میرسند.
در سالهای اخیر، بسیاری از نامهای معروف در زمینه مُد، لباس و لوازم آرایش در ایروان شعبهای دایر کردهاند، اما به نظر نمیرسد که به جز تعدادی از گردشگران و اقلیت ثروتمند ارمنستان مشتری دیگری داشته باشند. کافی است نگاهی به قیمتها بیاندازیم. بهای بسیاری از اجناس با بازارهای اروپایی تفاوتی ندارد، دستکم بیست، سی یا چهل یورو. اما میزان یک حقوق متوسط در ارمنستان باور نکردنی است: حدود صد یورو (برابر با پنجاه هزار درام ارمنستان).
یک دانشجوی کنسرواتوار موسیقی در ایروان میگوید: "استاد عالیرتبه من حقوقی در همین حد دریافت میکند و برای گذران زندگیاش ناگزیر است شبها در کافههای ایروان نوازندگی کند. استادم موظف است که دو جلسه در هفته را به عنوان بخشی از برنامه درسی، خصوصی تدریس کند ولی برای هر جلسه جداگانه تقاضای پول میکند. در صورتیکه شهریه تحصیلی جداگانه پرداخت شده است."
جنگ و فساد مالی
ساختار اقتصادی جمهوری ارمنستان در جریان جنگ شش ساله در قرهباغ آسیب فراوانی دیده است. اما، هفت سال پس از پایان جنگ بسیاری از مردم ارمنستان از وجود مافیای اقتصادی در کشورشان شکایت دارند. مافیایی که به باور آنها کمکهای جهانی را بالا کشیده و از پخش عادلانه و برابر آن در جامعه جلوگیری میکند.
فساد در سیستم مالی ارمنستان تا آنجا پیش رفت که در سال ۲۰۰۴ کمیته حقیقتیاب پارلمان تایید کرد که به دلیل فساد گسترده در بین مقامهای دولتی کمک سی میلیون دلاری بانک جهانی برای بهبود ساختار آبرسانی در پایتخت به نتیجه نرسیده است. تیگران سارگیسیان، نخست وزیر ارمنستان نیز در سال ۲۰۰۸ اعلام کرد که "فساد" مهمترین مشکل موجود بر سر اصلاحات در ارمنستان است.
اما ظاهرا هنور دولت ارمنستان نتوانسته گام موثری در این زمینه بردارد. به نظر میرسد که در بیستمین سالگرد ایجاد جمهوری ارمنستان، دولت این کشور بیشتر به فکر نمایش قدرت ارتشی است که مجهز به سلاحهای روسی است.
آزادیهای سیاسی و رسانهای
از ارمنستان عموما به عنوان یک جمهوری مردمی و کشوری نیمهآزاد نام برده میشود ولی سازمانهای جهانی، آزادی بیان در این کشور را "محدود" ارزیابی کردهاند. کمیته حفاظت از از روزنامهنگاران، در ژانویه ۲۰۰۱۱ از مقامهای ارمنستان به دلیل آزار روزنامهنگاران ارمنی شدیداَ انتقاد کرد.
در سال ۲۰۰۸ نیز در جریان اعتراضات به نتیجه انتخابات، دولت شماری از روزنامههای مخالف را تعطیل کرد و از دسترسی مردم به بسیاری از تارنماهای خبری و شبکههای اجتماعی جلوگیری کرد. در برخورد با مخالفان پلیس با کاربرد سلاحهای خودکار به شکل مستقیم، جمعیت را هدف قرار داد. دستکم هشت نفر کشته و بسیاری ناپدید شدند.
یک دانشجوی ارمنی در ایروان که از بیم مسایل امنیتی نام خود را ذکر نکرد به «رادیو زمانه» گفت: "بسیاری از جوانان در اندیشه ترک ارمنستان به دلیل شرایط موجود هستند." او همچنین افزود، خانوادهاش و همچنین بسیاری از دیگر خانوادهها در ارمنستان، بدون کمکهای بستگان خود از خارج، قادر به ادامه زندگی نیستند.
ایمیل تهیهکننده: pejman@radiozamaneh.com
ویدئوی گزارش:
بسیار گزارش جالبی بود. من که تا به حال در مورد ارمنستان چیزی نمی دانستم. خیلی خوب است که با دیدن چنین گزارش هایی یاد بگیریم نگاه توریستی نداشته باشیم و فقط دنبال دیدن زیبایی های یک جای جدید نباشیم. واقعا در محاصره ی چنین فسادی آیا جایی برای خلاقیت برای امثال آن موسیقیدان باقی می ماند؟
بله ظاهرا جایی برای آن موسیقی مانده، بزرگانی چون بابایان، خاچاطوریان، کویمیتاس و ... از ارمنستان آمده اند. فقط چیزی که مایه تاسف است که هجوم ایرانیان به این کشور تنها برای فرار از جامعه بستهء ایران است... حیف از کشوری که از دست دادیم.
من ساکن اکراین هستم شرایط ارمنستان بسیار شبیه اکراین هست با این تفاوت که اکراین بسیار حاصل خیز است و صنعت فولاد دارد اما فساد اداری و مافیا دولتی و رشوه در همه جا وهمه سطوح بیداد میکند
بدتر از این هم حقشان است تا کشوری متجاوز ودوستانی مثل ایران وروسیه دارد بهتر از این هم نمیشود
با تشکر از گزارش شما باید به عرض برسانم که شما در ارتباط با یک کشور تخریب شده توسط دولت کمونیستی شوروی سابق و یک کشور 20 ساله دارید صحبت می کنید .
تنها صحبت از نبوده ها کافی نیست ، مشکل طبغاتی در حال حاضر گریبان تمامی کشورهای جهان را گرفته است ، مشکلات اقتصادی موجود در دنیا یکی از دلایل وجود این فاصله می باشد .
آیا ایران با داشتن تمدن چندین هزار ساله و ثروت فراوان دارای چنین مشکلاتی نیست ؟
فقر و فسادی که در حال حاضر در ایران وجود دارد با توجه به موقعیت و ثروت ایران نسبت به بسیاری از کشورهای جهان قابل قیاس با هیچ کشوری نیست .
آیا باید فقط از ایران بدگویی کرد ؟
مردم و دولت ارمنستان همانند یک جوان بیست ساله در بدترین شرایط موجود جهانی اقدام به ساخت زیر ساخهای اقتصادی کشور خود هستند و با وجود تمامی مشکلات موجود سیر صعودی خود را طی می کنند .
من به عنوان یک ایرانی که مدت 2 سال است در ارمنستان زندگی می کنم باید مواردی را به عرض برسانم تا بدانید که چه فعالیت های در ارمنستان انجام میشود که حتی در ایران با تمام آن ثروت وجود آنرا نمی بینیم .
1 - تمامی مدارس و دانشگاههای دولتی ارمنستان بصورت رایگان می باشد و هیچ وجهی از مردم دریافت نمی شود .
2- ورود به دانشگاه ها براحتی انجام می پذیرد و علاقه مندان از مقطع دبیرستان در رشته مورد علاقه خود می توانند تحصیل نمایند و این افراد برای ورود به دانشگاه همان رشته نیازمند امتحان ورودی نمی باشند .
3- درمان برای تمامی اتباع ارمنستان در بیمارستانهای دولتی رایگان است و این مسله در حالی است که شما حتی حق بیمه پرداخت نمی کنید در حالی که در ایران با وجود پرداخت حق بیمه های سنگین در زمان بروز مشکل باز هم قسمتی از هزینه ها را پرداخت می نمایید .
4- هر خانواده دارای دکتر خانوادگی خود بوده از طریق پلی کلینیک منطقه زندگی خود اقدام به تشکیل پرونده نموده و کودکان تا سن 18 سالگی توسط این پزشک در منزل معاینه می گردد و تمامی این موارد رایگان انجام می پذیرد .
5- در هر منطقه شهرداری اقدام به ایجاد مراکزی نموده که کودکان بصورت رایگان از این مکانها استفاده نموده و تحت نظر مربی آموزش می بینند این موارد شامل کلاسهای نقاشی ، رقص ، سفال سازی ، صنایع دستی ، موسیقی و غیره می باشد .
6- تمامی روستاییان برای فروش محصولات خود از معافیت مالیاتی برخوردارند .
7- ورود کالاهای اساسی برای راه اندازی واحد های تولیدی بدون پرداخت حقوق و عوارض گمرکی صورت می گیرد .
8- ...
از این موارد برای نام بردن بسیار است .
برای کشوری که تازه از زیر بار فشارهای یک دولت کمونیستی خارج شده این موارد یعنی حرکت در جهت رسیدن به آرمانهای مردمی ، ارزش نهادن به انسانیت و تلاش برای بهبود زندگی .
همیشه خوب و بد هر چیزی را باید با هم سنجید و از مقایسه دو چیز نابرابر باید پرهیز کرد .
کشور همانند امریکا در زمان بیست سالگی خود در چه وضعیتی بسر می برد (کشتار ، جنگهای داخلی ، برده داری) و حتی تا این اواخر مافیای قدرت و فساد
کشورهای اروپایی در سن 20 سالگی در چه وضعیتی بسر می بردند ؟
هر چیزی را باید با همجنس خود مقایسه کرد
با تشکر
کشوری که حکومتش با نسل کشی روی کار بیاد همین میشه دیگه تازه روزهای خوششونه از این بدترم میشه .نویسنده خیلی چیزای دیگرو ننوشته ****
آری این است عاقبت کسی که دست نشانده این و ان است ارمنستان با دست نشانده گی روسیه و خیلی از گشورها به قتل عام مسلمانان در قره باغ دست زد و الان رابطه خوبی با ایران دارد برق مجانی -گاز مجانی راه مجانی ولی ااینه وضعش از این هم بدتر خواهد شد ******
درسته .....
سلام
من حدود یک سال در ایروان زندگی کردم. همه حرفهایی که گفته شد را قبول دارم . ارمنستان کشوری فقیر و فاقد صنعت و منابع زیر زمینی هست . زندگی سخته ولی تنها چیزی که باعث میشه انجا دوام بیاری امنیت جامعه است.
ایران خودمون با این همه آسفالت و برق و گاز و آب امنیت نداره. یک زن یا حتی مرد حتی وقتی که هوا گرگ و میشه جرات نمیکنه بره بیرون.ولی من بارها در ایروان شده بود برم بیرون و صحیح و سالم برگردم خونه.
ارمنی ها در عرض 20سال این همه پیشرفت داشتند ولی ما در عرض 30سال با این همه منابع پس رفت داشتیم
آفرین پژمان عزیز با این گزارش خوب
اری این حقیقت سرزمین ماست ما ارمنیهای ایران هر وقت به ارمنستان میرویم دلمان خون میشود واقعا فساد گسترده ای چه در ارکان دولتی و چه در شرکتهای خصوصی حتی پلیس و شهرداری و بیمارستانها وجود دارد تا زیر میزی نگیرند حتی یک امپول رو هم نمیزنند گر چه درمان رایگان است از طرفی بسته ماندن مرز توسط ترکیه و اذربایجان و عدم دسترسی به ابهای ازاد از اساسی ترین مشکل ماست کاش در قره باغ هر چه زودتر صلح شود و ما و همسایگانمان در کمال صلح و ارامش و رفاه زندگی کنیم .قرباغ تحت حاکمیت اذربایجان اگه باعث رفاه در کل منطقه بشه هزاران بار بهتر است از اینکه ما ادای حاکمیت رو داشته باشیم اما در دنیا و منطقه مورد نفرت همه قرار بگیریم و منزوی شیم باید حقیقتا رو دید باید اشتراکات رو برجسته کرد نه تضاد هارو
جمهوری ارمنستان سال 1991که مستقل شد دلار 1500 درام (واحد پول ارمنستان) در ایران 1700ريال.
2011 دلار365 درام با فساد.
ایران 12650ريال بدون فساد.
علیرغم همه ارادت به دوست ارجمند آقای پژمان اکبر زاده ، به نظر میرسد گزارش بسیار گزنده و زننده و سیاه تنظیم شده باشد. نگرانیام این است که نکند پژمان جان هم تحت تاثیر بشر ستیزان ، ایران ستیزان و ارمنی ستیزان آذری موسوم به پان ترکها قرار گرفته باشد که از دیر باز در زمانه خانه خوش و قشنگی دارند . وگرنه تنظیم این گونه گزارش ، حرفهای و بی طرفانه نبود
اختلاس 3هزار میلیاری که جناب آقای دکتر سیدمحمد جهرمی (علینقی جهرمی )دیپلمه سابق ،و داماد معظم جناب ناطق نوری، ریس دفتر بازرسی مقام معظم رهبری زحمت کشیدن و به جیب زدن مبلغی است که از زمان پیدایش جمههوری ارمنستان در خزانه دولتش نیامده است چه برسد که فساد در ارمنستان چنین و چنان باشد.
کشوری که دست به نسل کشی صدها هزار آذربایجانی کرده و همیشه توی بغل روسیه و جمهوری اسلامی هست بهتر از این نمی تونه باشه ...
آفرین، بسیار عالی بود. کشوری با این همه مشکلات و غرق در فساد!
دوست عزیز وارطان رو تحسین می کنم و ارزوی صلح برای همه قفقاز دارم
Ghalat kyarde kyasi ke in matlabe doroogh ra neveshte. Bedanid ke kheyli ahmagid age injoori negah mikonid be Armanestan. Aslan sad sal mikhahim nayaiin inja. Hade aghal inja adamha ra dar nemizanan o zan ham hag o hoghooghi nesbat be bacheye khod dar. Haghe talagh o ... keyli chizhaye dige. Etelaatetoon kheyli sathi o gheyre mostanade. Motaasefam baraye shoma.
که عشق آسان نمود اول ولی افتاد مشکلها...
آری ، لشگرکشی و کشورگشائی و نسل کشی و نژادپرستی در وهله اول آسان می نمود و لذت بخش بود برای این فاشیست ها . به قول شاعر: باش تا صبح دولتت بدمد - کاین هنوز از نتایج سحر است.
Pajuheshi shadidan yektarafe va pantorkisti
متاسفانه یک گزارش سطحی و یک طرفه *****– اصل تهیه گزارش در دنیای امروز بیطرفانه باید باشد و هنگامی که یک موضوع مورد بررسی قرار میگیرد حداقل نظرهای مختلف را موافق و مخالف را در نظر خواهی می سنجند. آنچنان اشتباهات فاحش و تصاویر منقرضانه در این گزارش موجود می باشد که نه تنها این گزارش بلکه کل اعتبار خبررسانی رادیو زمانه را کاملا زیر سوال می برد که چطور این رسانه غربی فارسی زبان با این همه تجربه در کشورهلند مهد آزادی سخن و اندیشه چگونه میتوانند یک گزارش تبلیغاتی تمامیت خواهانه *****درخور روزنامه کیهان به این سادگی به عنوان گزارش ارائه نمایند. ارمنستان نه یک کشور مدینه فاضله می باشد و نه کشوری کاملا فاسد. کشوری نوپای بیست ساله با تمام چالش های فراوان (فساد- فقر- سرکوب های سیاسی – الیگارشی – محاصره اقتصادی از طرف همسایه ها – جنگ و ..... ) با تلاشی زیاد برای بدست آوردن آینده ای بهتر می باشد. لذا آنچه را که در یک سال اخیر با رشد بی سابقه مسافرت توریست های ایرانی به کشور ارمنستان باعث شده که یک سری از جناح های مغرضانه در ایران نسبت به این رشد و و در جمهوری آذربایجان (اختلاف برسرمنطقه قرباغ) دست به یک سری تبلیغات ضد کشور ارمنستان در رسانه های فارسی زبان در ایران و ترکی زبان در جمهوری آذربایجان نمایند. اما آنچه که انتظار نمی رفت هم صدائی رادیو زمانه با این موج ضد کشور ارمنستان می باشد. لذا مقتضی است که رادیو زمانه در انتخاب گزارش های خود در آینده حرفه ای تر عمل نماید.
خوشحالم که برای یکبار هم که شده حقایق موجود در ارمنستان در رسانه های فارسی منعکس شد. آنچه تا به حال مطرح بود فقط همان هجوم ایرانی ها به این کشور و برای عشق و حال بود.
این کسانی که اینجا نوشته اند گزارش یکطرفه است بهترین کار برایشان این است که دو سه روز به ارمنستان بروند.
تازه خوب است که این گزارش در ایروان ضبط شده، اگر گزارشگر به دیگر مناطق ارمنستان می رفت که دیگر هیچ.
تشکر از رادیو زمانه برای جسارت در بیان حقایق و کنار گذاشتن ادب دروغین ایرانی!
اگرچه نوشته تان قابل توجه و تا حد زیادی در نوع خود حرفه ای بود اما متاسفانه نگاه پان ایرانیستی تان به مساله تاثیر خود را بر نوشته گذاشته است.در حالی که طبق چندین قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد ارمنستان، بیش از بیست و پنج درصد خاک کشور مستقل آذربایجان را اشغال کرده است و در جریان اشغال نیز بزرگترین جنایتها را مرتکب گردیده است با این حال کوچکترین اشاره ای به آن و کلمه اشغال نکرده اید و من نمی توانم تصور کنم نویسنده چنین مقاله ای اشتباه غیرعمدی مرتکب شده است بلکه همانطور که گفتم دیدگاه جانبدارانه شما ناشی از نگاه به زعم خودتان ایرانگرایانه تان است در حالی که جانبداری از اشغالگران ارمنی علیه آذربایجانیها و در حالی که میلیونها ترک آذربایجانی در ایران زندگی می کنند گمان نمی کنم به نفع منافع ملی ایران باشد.حال اگر شما تصور می کنید به نفع منافع ایران است به این رفتار خود ادامه دهید.
با تشکر
با سلام
اینکه فساد و دیکتاتوری در ارمنستان بیداد می کند را تمام دنیا می دانند اما واقعا چرا از جنایات ارامنه در قره باغ با همدستی روسیه و جمهوری اسلامی ایران نکرده اید؟ آیا می دانید الیگارشی موجود در ارمنستان چه بلایی سر مردم بیچاره آنجا آورده است؟ هر روز مردم در حال ترک این کشور نفرین زده هستند و هر سال جمعیت این کشور در حال کاهش است و آمار آن در سایت های معتبر موجود می باشد.مساله عجیبی که در این میان هست و می شد به آن اشاره کنید وضعیت دانشگاههای آنجاست که به راحتی با چهل، پنجاه دلار می شود در یک درسی که حتی در کلاسش هم حضور پیدا نکرده ای قبولی بگیری آنوقت جمهوری اسلامی که حتی خیلی از دانشگاههای کانادا و کشورهای معتبر دیگر را قبول نمی کند به راحتی مدرک دانشگاههای ارمنستان را قبول می کند که واقعا مایه تاسف و شرم است.به عبارت دیگر ما اکنون شاهد موج دیگری از کردانیسم اما این بار گسترده تر و با پوشش قانونی هستیم.
کشور ارمنستان بر مبنای نسل کشی مردم مسلمان آذربایجان بنا شده است. مردم مسلمان ایروان توسط روسیه قتل عام و یا نسل کشی شدند و این کشور ماهیتی مانند اسرائیل دارد.
متأسفم که نظر افراد غیر متخصص و بی سواد مسائل تاریخی*** توهین آمیز محسوب نمی شود. بهتر است به جای اظهار نظر غرض ورزانه یک کمی تاریخ را مطالعه کنید. سعی کنید عینک تعصب کورکورانه را کنار زنید و تأیید نسل کشی ارامنه، توسط اکثر کشورهای متمدن دنیا را ببینید. کارشناس تاریخ
پان ترکها چه رویی دارن زدن ارمنی ها رو کشتن 2 قورت و نیمه شونم باقیه بابا خجالت بکشید زنده باد ایران بزرگ در ضمن خودم آذری هستم پدرم تبریزیه
ما که آذری بودیم رفتیم آذربایجان شوروی اینقدر رشوه گرفتند و اذیت کردن که پشیمون شدیم از رفتنمون دیگه کلاهمون هم بیافته نمیریم عزیزان برن بیان بعد خودشونو بکشن برا دیگران یاشاسین ایران
شما باید به موضوع 2 طرفه نگاه کنید اگر مسایل منفی را می گویید باید نیم نگاهی نیز به مسایل مثبت داشته باشید.
قابل توجه کاربرانی که ارمنی ها را در قتل عام ساختگی آذزی ها مقصر می دانند بگم که شما نباید فقط کتابهایی را که پان ترکیستها ارایه می کنند را بخوانید نگرشتان به این موضوع باید باز تر باشد نه محدود شما باید کتابهای نوشته شده توسط ارامنه و یا اشخاص بی طرف را پیدا کرده و بخوانید.تعصب را بگزارید کنار.من یک ارمنی هستم ولی مشکلی با ترکها و یا ترک زبانان ندارم تنها مشکلم طرز تفکر پان ترکیست ها است که به هر بهانه ایی می خواهند امپراطور ی توران بزرگ را بوجود آورند.ولی موفق نخواهند شد.زنده باد ارمنستان زنده باد ایران و زنده باد ترکانی که چشم طمعی به خاک کشوری ندارند.
ارسال کردن دیدگاه جدید