نسخه قابل چاپ
گزارشی از وضعیت زنان زندانی سیاسی در شهریور ۱۳۹۰
حمیده نظامی- اجرای حکم شلاق برای یک فعال سیاسی زن، دو بازداشت و صدور حکم ۹۰ ماه حبس و ده سال محرومیت از فعالیت برای دو تن از فعالان حقوق زنان و یک وکیل پایه یک دادگستری، جدیدترین احکام صادر شده علیه زنان فعال سیاسی و مدنی است.
اجرای نمادین ۵۰ ضربه شلاق
۲۳ شهریور ماه حکم ۵۰ضربه شلاق برای سمیه توحیدلو، از فعالان ستاد میرحسین موسوی اجرا شد؛ آنهم در حالی که زنجیر به دست و پایش بسته بودند. این چندمین حکم شلاق است که از سوی قوه قضاییه برای فعالیتهای سیاسی و عقیدتی فعالان زن صادر میشود.
دو بازداشت و آزادی یک فعال زن
فرانک فرید، شاعر، مترجم و فعال حقوق زنان عصر روز شنبه، ۱۲شهریورماه سال جاری (1390) همزمان با گردهماییای که از سوی فعالان محیط زیست در اعتراض به خشک شدن تدریجی دریاچه ارومیه برگزار شده بود با ضرب و شتم شدیدی که منجر به خونریزی وی شده بود، بازداشت شد.
فرشته شیرازی از دیگر فعالان کمپین یک میلیون امضا در آمل نیز صبح یکشنبه ۱۳شهریورماه، در پی احضار به اداره اطلاعات آمل بازداشت شد. خانم شیرازی همچنان از ملاقات حضوری و تماس با خانواده خود محروم است و تاکنون خبری مبنی بر اتهام وی و علت بازداشت او به خانوادهاش اعلام نشده است. سازمان عفو بینالملل ۲۳ شهریورماه، در فراخوانی فوری خواستار آزادی فرشته شیرازی شد.
مریم بهرمن، وبلاگنویس، فعال جنبش زنان و کمپین یک میلیون امضا در شیراز ۲۴ شهریور ماه پس از۱۲۶ روز بازداشت موقت، با قید وثیقه به مبلغ ۲۵۰ میلیون تومان آزاد شد. وی که در ماه گذشته از زندان شیراز به اوین منتقل شده بود، پیش از آزادی به زندان شیراز بازگردانده شد و مراحل آزادی خود را طی کرد.
بهاره هدایت، از فعالان جنبش زنان و دانشجویی که برای انجام عمل درمانی روی کیسه صفرا برای بار دوم به مرخصی استعلاجی از زندان آمده بود، سهشنبه ۱۵شهریورماه برای گذراندن دوران محکومیت ۱۰ سالهاش به زندان اوین بازگشت.
۹۰ ماه حبس و ده سال محرومیت از وکالت برای فعالان زن
هفتم شهریورماه، دادگاه نهایی مهرنوش اعتمادی و هایده تابش از فعالان کمپین یک میلیون امضا، در اصفهان برگزار شد. اتهام این دو فعال حقوق زنان، تبلیغ علیه نظام بود که قاضی شعبه ۱۱دادگاه انقلاب اصفهان آنها را مجرم و دفاعیاتشان را خالی از واقعیت دانست. به موجب همین ماده، این دو نفر به ۹ ماه حبس تعلیقی به مدت سه سال محکوم شدند.
ژیلا بنییعقوب، روزنامهنگار ایرانی روز دوشنبه ۱۴ شهریورماه، برای پنجمین بار پس از انتخابات ۱۳۸۸ در دادگاه حاضر شد. وی این بار به جرم توهین به رئیسجمهوری و مقامات کشور به دادگاه فراخوانده شده بود.
همچنین دادگاه پروین مخترع، ۱۵شهریورماه برگزارشد. وی که بدون داشتن هیچگونه سابقه فعالیت سیاسی- اجتماعی و تنها به دلیل دفاع از فرزندش، کوهیار گودرزی، بازداشت شده است، در ملاقات با خانواده خود گفته بود که طی مراحل بازجویی، اتهامات زیادی از جمله اقدام علیه امنیت ملی و تشویش اذهان عمومی به وی تفهیم شده است.
فرشته شیرازی صبح یکشنبه ۱۳شهریورماه، در پی احضار به اداره اطلاعات آمل بازداشت شد و همچنان از ملاقات حضوری و تماس با خانواده خود محروم است، تاکنون خبری مبنی بر اتهام وی و علت بازداشت او به خانوادهاش اعلام نشده است
نسرین ستوده، وکیل پایه یک دادگستری از سوی شعبه ۵۴ دادگاه تجدید نظر به شش سال حبس و ۱۰سال محرومیت از وکالت محکوم شد. این حکم به مینا جعفری، وکیل خانم ستوده ابلاغ شده است. این حقوقدان اکنون در بند نسوان زندان اوین به سرمیبرد و به دلیل بیحرمتی به خود و خانوادهاش در آخرین ملاقات کابینی از ملاقاتهای بعدی تا اصلاح این وضعیت صرف نظر کرده است.
از سوی دیگر روز ۲۷ شهریورماه، قرار بود دومین جلسه دادگاه کانون انتظامی وکلا برای رسیدگی به درخواست یک مرجع قضایی مبنی بر تعلیق پروانه وکالت نسرین برگزارشود که مسئولین با اعزام وی به دادگاه انتظامی موافقت نکردند.
بازداشت و توهین به خانواده زندانیان سیاسی زن
در مسیر اعمال فشار بر فعالان سیاسی زن، ششم شهریورماه، مسئولان زندان به خواهر نسرین ستوده، گیتی ستوده، وکیل پایه یک دادگستری، اعلام کردند که حق ملاقات با خواهر زندانیاش را ندارد. این در حالی است که تمام اعضای درجه یک خانواده بدون هیچ محدودیتی میتوانند زندانیشان را ملاقات کنند.. ملاقات کابینی برای فرزندان زندانیان از دیگر فشارهای وارده بر خانواده زندانیان است.
همچنین مهدیه گلرو با انتشار نامهای از زندان اوین، نسبت به بیعدالتیهای صورت گرفته در حق همسرش اعتراض کرده و آن را مصداقی برای «مجازاتهای خانوادگی» خوانده که در دوسال اخیر باب شده است. بازداشت وحید لعلیپور که پیشینه هیچگونه فعالیت سیاسی نداشته، بنا به اذعان ماموران امنیتی، تنها بهانهای برای فشار به مهدیه گلرو بوده است.
از سوی دیگر معصومه دهقان، معلم بازنشسته و همسر عبدالفتاح سلطانی که دوماه پیش با قرار وثیقه آزاد شده بود، ۲۷ شهریورماه از ارسال احضاریه دادگاه برای خود خبر داد. این احضاریه با عنوان آخرین دفاع در تاریخ هفدهم آبان ماه از سوی شعبه ۱۵ برای او ارسال شد. در صورتی که آخرین دفاع پیشتر، یعنی نزدیک به یکماه پیش از او گرفته شده بود.
شرایط بحرانی یک فعال زن در زندان
درحالیکه وضعیت بهداشت زندان زنان به مانند دیگر زندانها نامناسب است، از شرایط نگرانکننده فرانک فرید گزارشهایی شده است. گوش چپ این فعال زنان بر اثر ضربات شدید، دچار مشکل شنوایی شده و با توجه به امکانات محدود پزشکی و دارویی زندان، امکان ناقصالعضو شدن این فعال زنان وجود دارد. بر اساس این گزارشها، او در روز اول بازداشت، چندینبار مورد ضرب و شتم قرار گرفت تا جایی که به علت وخامت حال وی، به درخواست ماموران، اورژانس به محل بازداشت آمد. خانم فرید ساعتها زیر سرم قرار داشت. چندی پیش هم سازمان عفو بینالملل طی بیانیهای به وضعیت وخیم وی در زندان اشاره کرده و خواستار رسیدگی فوری به این فعال مدنی شده بود.