پاسخ دادن به دیدگاه
احتمال حذف مسجد جامع اصفهان از فهرست جهانی يونسکو
کارشناسان احتمال دادهاند به دليل از بين رفتن بناهای تاريخی و ساختوسازهای بیرويه در حريم مسجد جامع عتيق اصفهان، اين اثر از فهرست ميراث جهانی يونسکو حذف شود.
خبرگزاری ميراثفرهنگی (سیاچان)، امروز سهشنبه سوم مردادماه گزارش داد، اگرچه مسجد جامع عتيق اصفهان روز ۱۰ تيرماه سال جاری در فهرست ميراث جهانی يونسکو ثبت شده است اما کارشناسان احتمال داده اند به دليل از بين رفتن بناهای تاريخی و ساختوسازهای بیرويه در حريم اين اثر جهانی ازجمله اجرای طرح ساخت دانشگاه علوم قرآن و حديث، با مساحت ٣٠ هزار متر در شمال مسجد جامع عتيق بدون در نظر گرفتن ضوابط ميراث فرهنگی و يونسکو، اين اثر از فهرست ميراث جهانی يونسکو خارج شود.
به دستور مديران اجرايی شهر اصفهان و باهماهنگی سازمان مسکن و شهرسازی محدوده وسيعی از بافت تاريخی شمال مسجد جامع اصفهان شامل مجموعه خانههای تاريخی بافت شمالی مسجد عتيق، خانه امام جمعه و خانه بهرامی به "دانشگاه علوم قرآنی و حديث" تبديل میشوند.
محدوده وسيعی از بافت تاريخی شمال مسجد جامع اصفهان شامل مجموعه خانههای تاريخی بافت شمالی مسجد عتيق، خانه امام جمعه و خانه بهرامی به "دانشگاه علوم قرآنی و حديث" تبديل میشوند
هماکنون طرح ساخت دانشگاه علوم قرآنی و حديث در حريم اين اثر جهانی اجرا میشود با اين وجود مسئولان سازمان ميراث فرهنگی از چگونگی اين طرح ابراز بیاطلاعی میکنند.
به گزارش خبرگزاری رسا، آيتالله يوسف طباطبائینژاد، مدير حوزه علميه و امام جمعه اصفهان، بهمنماه سال گذشته پيرامون ساخت اين دانشگاه گفته بود: "ساخت چنين دانشکدهای با وجود مفاخری چون علامه مجلسی در قلب اصفهان و نيز در کنار مسجد قديمی جامع، کار بسيار با ارزشی است."
وی با اشاره به تأکيد و حمايتهای آيتالله مکارم شيرازی، يکی از مراجع تقليد شيعيان، برای ساخت اين دانشگاه گفته بود: "بايد در سفر آينده هيئت دولت به اصفهان اعتبار ساخت اين دانشکده مطرح و مصوبه آن از سوی استانداری از رئيس جمهور مطالبه شود."
ازسوی ديگر، کميته حفظ ميراث جهانی يونسکو با ثبت مسجد جامع اصفهان در فهرست ميراث جهانی از ايران خواسته بود برای مرمت و حفاظت محوطه شمالی ميدان عتيق در کنار مسجد جامع، پروژهای طراحی کند.
عمليات احيای ميدان عتيق (ميدان امام علی) هماکنون با شتاب پيش میرود اما با اجرای اين پروژه که به پروژه ميدان امام علی معروف شده و بهگونهای مدعی ارتقابخشی به بناهای تاريخی پيرامون شده بود، اکنون اين بافت تاريخی و حريم جنوبی مسجد جامع اصفهان را درگير ساختوسازهای تجاری به همراه ايجاد پاساژها و پارکينگها کرده است.
برپايه نقشه ميدان امام علی که از سوی سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری اصفهان در برابر ديد شهروندان اصفهانی قرار گرفته، بخشهايی از اين محوطه به "بازار امام علی" تبديل میشود.
از سوی ديگر، بهتازگی، اين سازمان به بهانه کفسازی، کف گذر هارونيه را با وجود بناهای تاريخی برجسته هارونيه، از جمله مسجد و مناره علی، مدرسه حاجحسن، خانههای تاريخی وصيق انصاری و چرمی که در آن قرار داشتند، کنده است.
همچنين هماکنون بخش جنوبی حريم مسجد جامع عتيق تبديل به ميدان، پارکينگ و زيرگذر شده و تغيير کاربری تجاری يافته است.
روز جمعه ۹ تيرماه سال جاری يک روز پيش از ثبت مسجد جامع اصفهان در فهرست ميراث جهانی يونسکو، شهرداری اصفهان، خانه و حمامی را که احتمالاً متعلق به دوره قاجار بود از بين برد.