روز جهانی آزادی رسانهها
جمعه, 1391-02-15 16:35
نسخه قابل چاپ
فرشاد آریا
فرشاد آریا - ایرینا بوکووا (Irina Bokova)، مدیر کل سازمان یونسکو در بخشی از پیام ویدیویی خود که به مناسبت بزرگداشت "روز جهانی آزادی رسانهها" در فضای مجازی منتشر شدهاست میگوید: "طی ده سال گذشته بیش از ۵۰۰ خبرنگار کشته شدند. این مردان و زنان نباید فراموش شوند. این جنایتها نباید بدون مجازات بمانند."
خانم بوکووا ادامه میدهد: "آزادی بیان یکی از حقوق بشر و زیر بنای دیگر آزادیهاست. یک رسانه برای ادامه حیات خود نیازمند آزادی، کثرتگرایی و استقلال است. این پیام ما برای روز جهانی رسانههاست."
از روز سوم ماه مه، حدود ۳۰۰ خبرنگار، سردبیر و مدیر رسانههای مختلف از سراسر دنیا در تونس گرد هم آمدهاند تا در مراسم بزرگداشت "روز جهانی آزادی رسانهها" شرکت کنند. امسال دولت تونس با سازمان یونسکو همراه شده است تا میزبان هسته مرکزی این جشنواره باشد.
یونسکو "روز جهانی آزادی رسانهها" را هرسال در یک کشور متفاوت برگزار میکند. این جشنواره امسال با شعارهای غیر منتظرهای آغاز به کار کرده است. مدیرکل سازمان یونسکو در این زمینه میگوید: "در سرتاسر جهان صداهای نوینی ابراز وجود کردهاند؛ بخصوص جوانها که تا پیش از این سکوت کرده بودند. به همین دلیل روز جهانی آزادی رسانهها اینبار متوجههمین صداهای نو خواهد بود؛ و همچنین آزادی رسانهها که یاریدهنده تغییر در جوامع هستند."
با این پیام ویدیویی و انتشار سمبلیک آن در یوتیوب و فضای مجازی، مدیر کل سازمان یونسکو، توجه ویژه این جشنواره را در پیوند با پیامدهای مربوط به حرکتهای انقلابی و آزادیخواهانه چند سال اخیر، به ویژه موج حرکتهای موسوم به بهار عربی میداند. زیرا این رویدادها بیش از پیش نقش بینظیر رسانههای آزاد- و در این میان رسانههای نو (New Media)- را به رخ جهانیان کشانده و پدیده نوین "شهروند- گزارشگر" را به دنیا عرضه کرده است. این پدیده اما از سوی دیگر بسیاری از شهروند- گزارشگران را در موقعیت خطرناکی قرار داده است. خانم بوکووا در این زمینه میگوید: "همزمان با انتقال رسانهها به دنیای مجازی، خبرنگاران آنلاین، از جمله وبلاگنویسها، مورد حمله قرار گرفتهاند و دستگیر، زندانی و یا حتی کشته شدهاند. آنها باید از حمایتهای برابر با حمایتهای ویژه خبرنگاران حرفهای برخوردار باشند."
بین سوم تا پنجم ماه مه، علاوه بر برگزاری هسته مرکزی بزرگداشت "روز جهانی آزادی رسانهها" در تونس، به سازمانهای بینالمللی مستقل و غیر دولتی در پیوند با رسانههای گوناگون این امکان داده شده است تا با نشستها و مراسم گوناگون در نقاط مختلف دنیا به این مراسم بزرگداشت ابعاد گستردهتری ببخشند. علاوه بر دفاتر مختلف یونسکو، دیگر سازمانهای غیر دولتی، رسانههای مختلف، مدارس، دانشگاهها و حتی شبکههای اجتماعی آنلاین در سرتاسر دنیا، بهطور همزمان، با برگزاری مراسم مختلف حول موضوعیمشترک با جشنواره برگزار شده در تونس، "روز جهانی آزادی رسانهها" را گرامی میدارند و مورد توجه ویژه قرار میدهند.
همایشها، کارگاهها، گردهماییها و حتی جلسات بحث و گفتوگوی آنلاین در سراسر جهان در پیوند خواهند بود با موضوعهایی چون "یافتن راههای گوناگون برای افزایش امنیت بیشتر برای خبرنگاران"، "برطرف کردن جرمهای ساختگی نسبت داده شده به آنها"، "بررسی مرزهای میان کار حرفهای و اخلاق در کار حرفهای"، "چگونگی دسترسی به اطلاعات و خبرهای معتبر" و همچنین "توجه ویژه به چگونگی مالکیت بخشیدن به رسانهها، در شرایطی که فضای کاری آنها پیوسته در حال تغییر است".
بزرگداشت "روز جهانی آزادی رسانهها" تنها به بحث و گفتوگو محدود نمیشود، بلکه شامل اهدای یک جایزه نیز هست. از سال ۱۹۹۷ تاکنون، سالیانه، اعضای یونسکو و همچنین سازمانهای محلی و بینالمللی که به دفاع از آزادی بیان مشغول هستند، نامزدهای خود را در زمینه فعالیتهای رسانهای به سازمان یونسکو معرفی میکنند تا هیئتی که آن را افراد مستقل و از کشورهای مختلف دنیا تشکیل میدهند، یک شخص یا یک سازمان رسانهای را برای قدردانی و اهدای جایزهای به نام "یونسکو گیلرمو کانو" (UNESCO/Guillermo Cano) انتخاب کند. برنده امسال این جایزه "عینالله فاتولایو" (Eynulla Fatullayev)، خبرنگار و فعال حقوق بشری از کشور آذربایجان است. فاتولایو همواره در طول فعالیت خبرنگاری خود از آزادی بیان و آزادی رسانهها دفاع کرده و به همین دلیل هم بین ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۱ در زندان به سر برده است.
سال گذشته این جایزه به احمد زیدآبادی، روزنامهنگار و تحلیلگر سیاسی تعلق گرفت که در پی حوادث انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ به شش سال زندان، پنج سال تبعید و محرومیت از هرگونه فعالیت سیاسی، مصاحبه، سخنرانی و تحلیل حوادث محکوم شده است.
ارسال کردن دیدگاه جدید