آیا بمب اتمی به زحمتش میارزد؟
سه شنبه, 1391-03-02 18:38
نسخه قابل چاپ
چهار توصیه اتمی به جمهوری اسلامی
اولریش لادورنر
برگردان:
اکبر فلاحزاده
اکبر فلاحزاده − سایت اینترنتی هفته نامه آلمانی "دی تسایت" در آستانه دور تازه مذاکرات اتمی کشورهای گروه ۵+۱ با ایران کوشیده است در مقالهای به قلم اولریش لادورنر تمام جوانب امر را برای جمهوری اسلامی روشن کند. به عبارتی آنها را قانع یا شیرفهم کند که چرا ساخت بمب اتمی صرف نمیکند و به زحمتش نمیارزد.
تقریبا تمام طرفهای درگیر در این ماجرا علیرغم اختلافاتی که در زمینههای مختلف با هم دارند، در یک چیز اشتراک نظر دارند: آنها به دلایل مختلف میخواهند از جنگ جلوگیری کنند.
این که جنگ چیز بدی است و از آن به هر قیمتی که شده باید پرهیز کرد، نیاز به گفتن ندارد. مخالفت با جنگ در حال حاضر فقط به بشردوستان محدود نمیشود، چون حتی جناحهای راستگرا وجنگطلب سرمایهداری جهانی نیز نمیخواهند در حال حاضر جنگی در خلیج فارس راه بیافتد. آنها مستقیم یا غیر مستقیم به حد کافی در منطقه از جمله در عراق و افغانستان آشوب ایجاد کردهاند و خود نیز درگیر بحرانهای مالی شدهاند و دل و دماغ جنگ ندارند و به لختی آرامش نیاز دارند تا خودشان را جمع و جور کنند. از این رو میکوشند صرفا با اعمال تحریمهای اقتصادی جمهوری اسلامی را وادار به گفتوگو و پذیرش شرایط خودشان کنند.
توصیههای دی تسایت که به نوعی توصیههای دولت آلمان محسوب میشود، تلاشی در این جهت است. دی تسایت استدلالها و توصیههای خود را در چهار طبقه دستهبندی کرده است:
۱- تهدید جنگ:
آمریکا و اسراییل رک و سرراست گفتهاند که ایران مجهز به بمب هستهای را نمیپذیرند. اسرائیل آشکارا و مستقیم تهدید به جنگ کردهاست. آمریکا هم با اظهار این که گزینه جنگ را کنار نمیگذارد، غیرمستقیم ایران را به جنگ تهدید کرده. شاید ایران دخالت نظامی را تاب بیاورد، اما ویرانی جنگ سنگین خواهد بود. ایران هیچ شانسی ندارد که چنین جنگی را ببرد. در صورت حمله به ایران، ایران احتمالا میتواند به حریفانش صدماتی بزند، اما بابت این صدمات خودش خیلی بیش از مهاجمان بها خواهد پرداخت.
۲- مصون ماندن از حمله در صورت داشتن بمب اتمی، خیالی بیش نیست:
ایران مسلح به سلاح هستهای حال و روزش مانند حال و روز زار کره شمالی میشود، یعنی از همه جا رانده و مانده و درمانده میشود. جناحهای تندرو اگر ایران را به راه انزوا بکشند، با خود مردم هم مشکل پیدا میکنند، مردمی که میخواهند در تماس و تعامل با دنیا باشند
امید جناحهای سر سخت تهران این است که با مسلح بودن به سلاح هستهای، دیگر از حمله مصون و در امن و امان خواهند بود. این امید البته واهی نیست. اما نکته اینجاست که بهای رسیدن به چنین وضعی سنگین است. چرا که سبب انزوای مطلق ایران میشود. ایران مسلح به سلاح هستهای حال و روزش مانند حال و روز زار کره شمالی میشود، یعنی از همه جا رانده و مانده و درمانده میشود.
جناحهای تندرو حاکمیت ایران فکر میکنند که ایران به دلیل وسعت، موقعیت جغرافیایی و نیز بهرهمند بودن از ذخایر و منابع طبیعی و زیرزمینی نباید از منزوی شدن بیمی به دل راه بدهد. به نظر آنها چینیها و هندیها حاضرند از ایران مجهز به بمب اتمی هم نفت بخرند. اما باطل بودن این فرض درجا ثابت میشود، چون هر چند در پیش فرض این که چین و هند نفت لازم دارند تردید نیست، اما مسئله این است که آنها مجبور نیستند نفت مورد نیازشان را حتما از ایران بخرند. بازار نفت پر از نفت است. تازه از دید همین چین و هند هم ایران مجهز به سلاح اتمی منبع خطر و ناامنی است، چون تمام خاورمیانه را بی ثبات میکند. چنین چیزی با منافع چین و هند سازگار نیست. چین و هند به ثبات در منطقه نیاز دارند تا بتوانند با خیال راحت نیاز خود به انرژی را تامین کنند.
جناحهای تندرو اگر ایران را به راه انزوا بکشند، با خود مردم هم مشکل پیدا میکنند، مردمی که میخواهند در تماس و تعامل با دنیا باشند. ایران به حق خود را یک تمدن چند هزار ساله میداند، اما این تمدن فقط در تماس آزاد با دنیای متمدن میتواند سرپا بماند. انزوا سبب مرگ او میشود.
۳- خطر مسابقه تسلیحاتی منطقهای:
به محض این که ایران به بمب دست یابد، بساط مسابقه تسلیحاتی پهن خواهد شد. همین حالا که نه به بار و نه به دار است، عربستان که مهمترین رقیب ایران در منطقه است، به طور گسترده شروع به تجهیز خود کرده تا در برابر ایران از تک و تا نیفتد و تعادل را حفظ کند. اگر ایران به بمب هستهای دست یابد عربستان هم برای دستیابی به آن به آب و آتش خواهد زد و از همین حالا هم مقدمات کار را فراهم کرده. ترکیه و مصر هم احتمالا وارد این مسابقه میشوند. به این ترتیب برتری نظامی ایران مجهز به بمب اتمی به سرعت خنثی میشود و دیگران هم به ایران میرسند.
اگر ایران به بمب هستهای دست یابد عربستان هم برای دستیابی به آن به آب و آتش خواهد زد. ترکیه و مصر هم احتمالا وارد این مسابقه میشوند. به این ترتیب برتری نظامی ایران مجهز به بمب اتمی به سرعت خنثی میشود و دیگران هم به ایران میرسند
این مسابقه تسلیحاتی برای همه کشورهای منطقه، همچنین برای ایران پرمخاطره خواهد بود، چون اینجا دیگر بحث بازدارندگی هستهای چندان موردی ندارد. بازدارندگی در جریان جنگ سرد، آن هم بین دو ابرقدرت آمریکا و شوروی، تازه با اگر و اما کارکرد داشت، و خیلی شانس آوردیم که کار به جنگ نکشید. اما ایجاد تعادل بین چندین کشور کوچک مجهز به بمب اتمی کار دشواری است و هیچ معلوم نیست که بشود آنها را از جنگ بازداشت. بازدارندگی کارکردی پیچیده دارد. هر چه تعداد طرفهای درگیر بیشتر باشد، حفظ تعادل میان آنها مشکلتر خواهد بود.
۴- ساخت بمب اتمی خیلی گران است:
یک شبه نمیشود صاحب بمب اتمی شد. سالها طول میکشد و مبالغ کلانی پول، دانش و منابع لازم دارد. خیلی سازندهتر خواهد بود که ایران این پولها را جاهای دیگر سرمایه بگذارد. تازه ساخت بمب اتمی فقط خرج ندارد و کلی هم برج دارد. از جمله مخارج کمرشکن برای مخفی کاری و حفاظت آن.
تازه ایران اگر بمب بسازد، باورپذیری خود را نیز نزد دیگران از دست میدهد. کشوری که پیماننامه منع گسترش سلاحهای هستهای را امضا کرده و با وجود آن بخواهد صاحب سلاح هستهای شود، باید فقط به دروغ و کلک متوسل شود. این آبروی آن کشور را میبرد. کشورهایی که بخواهند جدی گرفته شوند باید بتوانند اعتماد دیگران را جلب کنند. ایران چنین کشوری است. کشوری که میخواهد نقش شایسته خود را ایفا کند باید اعتماد دیگران را به خود جلب کند.
منبع:دی تسایت
آقایان خوب میدانند که در داخل ایران مشروعیت ندارند و جز ضرب و شتم و زندان و اعدام چارهای برای کنترل مردم ایران ندارند. آقایان همینطور میداند که جامعه جهانی این نوع رفتار را علیه مردم قبول نمیکند. بنا بر این تصور آقایان این است که با داشتن بمب اتمی دیگر کسی نمیتواند اجرای حقوق بشر را به ایشان تحمیل کند. به همین دلیل آقایان داشتن بمب را امری حیاتی برای این رژیم تلقی میکنند و میخواهند به هر وسیلهای که شده بمب را به دست آورند. پس برای آقایان بمب اتمی هم به زحمتش، هم به هزینه آاش و هم به ویرانی ایران میارزد
تحلیل واقعبینانهایی بود. اگر معضل اصلی در کمبود انرژی است، بدیلهای ارزانتر و بهتری از منظر زیست محیطی وجود دارد که سود و استفاده بیشتری برای کشورهای نظیر ایران دارد. کشورهایی که تعادل سیاسی- روانی پایداری ندارند و همیشه دستخوش بحرانسازی یا دفع بحران هستند، بهتر است که به نان و آب مردم خود بپردازند و با نظامی کردن جامعه برای کنترل یک کشور اتمی، ثباتی را پدیدار نمیسازند. حاکمین مستبد فکر میکنند که با اتمی کردن یک کشور به امتیازهای در عرصه سیاسی و اقتصادی خواهند رسید ولی عصر اینگونه تاکتیکها هم امروزه بسر رسیده است.
با سپاس از شما برای ترجمه این مطلب ؛ باید عرض کنم که جمهوری اسلامی به این توصیه ها هیچ اهمیتی نمیده و مخفیانه بمب را می سازه . بدبختانه این جور است و این آخوندها دست از ماجراجویی بر نمیدارند.
با تهدیدهای مستقیم اسرائیل داشتن سلاح هسته ای از اهم امور است
****... این حکومت تنها به این دلیل دنبال بمب اتمی هست تا دوام خودش رو تضمین کنه ... دو تهدید عمده در برابرش وجود داره ... تهدید داخلی و خطر اصلاحات تدریجی یا انقلاب ... که با کلاشینکف و نظارت استصوابی اونها رو کاملا نابود میکنه ... و تهدید جنگ با آمریکا (مشابه جنگ با عراق و افغانستان که منجر به تغییر رژیم شد ) .. این رژیم تنها و تنها بمب اتم رو برای چنین روزی میخواهد ... نه برای اینکه مثلا اسرائیل رو بمباران کنه ، تنها میخواهد با داشتن بمب اتم در دست و تهدید کشورهای نزدیک با بمب اتم ! ... هزینه جنگ احتمالی را برای غرب به طور وحشتناکی بالا ببره ! و اینجوری خودش رو بیمه کند ! ....
تحلیل درستی است اما فقط بدرد انسان های با هوش و با فهم و با خرد می خورد که عقل دارند و عاقلانه فکر و رفتار می کنند و نه بدرد یه گله***که ایران را در دست دارند. این *** را فقط با چماق می توان آز ان بالا پائین شان آورد.
همه می دونن که آخوندها دارند بمب میسازند. هر چقدر هم قسم و آیه بخورن باز کسی باور نمی کنه. چون لو رفتن سایت نطنز دستشون رو رو کرد، بعدش هم که فردو رو شد. این آخوندها پر رواند، می خواهند سر همه کلاه بگذارند .
زمانه جون! لطفا سانسور نکنید.
حالا کی گفته ایران دنبال بمبه؟! چه دلیلی بر این مدعا وجود داره؟!
میدانیم که اسرائیل بیش از 200 کلاهک هسته ای در اختیار دارد و پاکستان و هندوستان هم سلاح هسته ای دارند. اما گویا این تسلیحات پشتوانه ای برای صلح منطقه است و جهان!! جالب است! اسرائیل، با اینکه به NPT نپیوسته است و با این همه سلاح هسته ای مدام هم مشغول تهدید دیگر کشورهاست، هیچ خطری برای صلح منطقه و جهان نیست! همین گروه 1+5 روی هم رفته چند هزار سلاح هسته ای در اختیار دارند و هم اکنون هم مشغول تحقیق و ساخت سلاح های جدیدترند، ولی ایران با اینکه چنین سلاحی ندارد و بارها هم تاکید کرده که چنین قصدی ندارد، تهدید بزرگی برای منطقه و جهان محسوب میشود! این چه منطقی است آخر؟! جالبتر اینکه بر اساس همین NPT اعضا حق غنی سازی اورانیوم را دارند اما اکنون غرب از ایران میخواهد که غنی سازی را تعلیق کند! ضمناً جنگ مانع فعالیتهای هسته ای ایران نخواهد شد و فقط شاید کمی آن را به تعویق بی اندازد، این مطلب را غربی ها هم بخوبی میدانند.
این آخوندا تا دنیا رو به آتش نکشند ول نمی کنن. حالا یه مدتی هم با این ۵+۱ بازی می کنند . اما زیرزیرکی کار خودشونو پیش میبرند تا به موقع آتیش راه بندازند.
جمهوری اسلامی کار دیگه ای به جز بمب ساختن و تهدید نداره، چونکه بنیانش بر ترور و کشتاره.
محشر بود این مقاله. قشنگ راه و چاهو جلوی حکومت گذشته اند تا انتخاب کنه. اگه حکومت عاقل باشه ، ساخت بمبو کنار می زاره . اما معلوم نیستش که سر عقل می آن، یا اینکه بازم وقت گذرونی می کنن.
با تمام این حرفا من یکی فکر می کنم که این ملاهای بی همه چیز دارن بمب می سازن و عین خیالشون هم نیست که چه فجایعی به بار بیاد. اینا ذاتشون با کشت وکشتار و تهدید عجین شده.
ارسال کردن دیدگاه جدید