خانه | گوی‌سياست

توافق هشت ماده‌ای ایران و آمریکا

دوشنبه, 1391-03-01 11:07
نسخه قابل چاپنسخه قابل چاپ
گفت‌وگو با مهران مصطفوی
سراج‌الدین میردامادی
سراج‌الدین میردامادی - آقای باراک اوباما، رییس جمهوری ایالات متحده‏ آمریکا، در پی نشست هشت کشور بزرگ صنعتی، گفته است، «به راه‏حلی که حاکمیت ملی ایران را محترم بشمارد» امیدوار است.
 
در گفت‏وگویی با دکتر مهران مصطفوی استاد دانشگاه و تحلیل‏گر سیاسی در پاریس، در این زمینه، ابتدا از ایشان پرسیدم: منظور آقای اوباما از «راه‏حلی که حاکمیت ملی ایران را محترم بشمارد»، چیست؟
 
مهران مصطفوی: داده‏هایی که از طرف‏های مختلف می‏رسد و خبرهایی که چه از طریق ایران و چه از طریق کشورهای خارجی درج می‏شود، این مطلب را به ما می‏رساند که توافقاتی بین ایران و آمریکا صورت گرفته و به غیر از مذاکراتی که به طور رسمی در کادر گروه ۵+۱ وجود دارد، آمریکایی‏ها مستقیماً با دولت ایران در حال مذاکره هستند.
 
 
حتی خبرها نشان می‏دهد که تیم سابق هسته‏ای ایران، یعنی کسانی که با آقای هاشمی رفسنجانی و آقای روحانی نزدیک بودند، در این مذاکرات شرکت دارند و مذاکرات را  ادامه می‏دهند. به طوری که مسئله‏ مذاکرات را آقای خامنه‏ای شخصاً به دست گرفته و دیگر در دست آقای احمدی‏نژاد نیست.
 
حال این گفته‏ آقای اوباما چه چیزی را می‏رساند؟ سایت "دِبکا"  که به محافل اسراییلی نزدیک است، مدعی است که طرح توافق بین ایران و آمریکا را پیدا و آن را درج کرده است. از آن‏جایی که این مطلب بسیار مهم است و با سئوال شما هم رابطه دارد، بد نیست به این طرح هشت ماده‏ای نگاهی بیاندازیم تا بفهمیم منظور آقای اوباما از حاکمیت ایران و حق ایران چیست.
 
این قرارداد هشت بند دارد که در بند اول آن تنها نوشته شده که ایران و آمریکا به این نتیجه رسیده‏اند که توقف برنامه‏ی اتمی ایران ممکن نیست و با هم توافقات زیر را انجام داده‏اند. توافقات از بند دوم شرح داده می‏شود.
 
بند دوم: ایران غنی‏سازی ۲۰ درصدی را متوقف کند، اما تأسیسات فردو به کار خودش ادامه بدهد.
 
بند سوم: ایران که تاکنون ۱۱۰ کیلو اورانیوم ۲۰ درصد غنی‌شده در دست دارد، آن را به خارج انتقال بدهد، ولی در مقابل، صفحه‏های سوخت مورد نیاز ایران برای راکتور تهران به ایران داده شود.
 
مهران مصطفوی: آقای خامنه‏ای دو دلیل اصلی برای توافق هسته‌ای دارد. دلیل اول انزوای بسیار شدید او در داخل رژیم ایران است و دلیل دوم، وضعیت فلاک‌بار اقتصادی ایران
 
بند چهارم: هیچ محدودیتی در مورد غنی‏سازی تا پنج‏درصد برای ایران اعمال نشود.
 
بند پنجم: ایران پروتکل الحاقی را امضا کند.
 
بند ششم: سایت‏های پنهان هسته‏ای ایران (که احتمالاً آمریکا هم اطلاعات روشنی درباره‏ آن ندارد) مورد بررسی قرار نگیرد. یعنی آمریکا نتواند هرجایی را دلش خواست، مورد بازرسی قرار بدهد.
 
بند هفتم: آمریکا و اروپا در مورد تحریم‏ها علیه ایران تساهل پیشه کنند و تحریم بانک مرکزی و تحریم استفاده‏ ایران از سیستم تبادلی بانکی سوییس ملغی شود.
 
بند هشتم: آمریکا و اروپا تحریم نفتی ایران را که قرار است از ابتدای ژوئن اجرا بشود لغو کنند.
 
شما گفتید که اوباما از حاکمیت ملی ایران و حق ایران صحبت کرده است؛ واقعیت این است که ایران حق غنی‏سازی دارد و طبق قوانین بین‏المللی هیچ دلیلی وجود ندارد کشوری که در کادر آژانس عمل می‏کند، حق غنی‏سازی نداشته باشد. پس چه مطلبی که "دبکا" درج کرده صحت داشته باشد، چه صحت نداشته باشد، به هرحال نشان می‏دهد که درباره‏ چه مواردی مذاکرات انجام می‏گیرد و مذاکرات به چه نتیجه‏هایی ممکن است برسد.
 
از گفته‏های مختلف معلوم می‏شود که در حال حاضر آمریکا بر خلاف آن‏چه قبلاً می‏گفت، به خصوص از زمانی که آقای اوباما روی کار آمده، پذیرفته که ایران غنی‏سازی را تا پنج‏درصد ادامه بدهد؛ چیزی که آقای بوش هرگز نپذیرفته بود. امروز آمریکا این را حق ایران می‏داند و گفته است که این حق را پذیرفته است. در مقابل از ایران می‏خواهند که بالای پنج‏درصد غنی‏سازی نداشته باشد و دوم این‏که ایران پروتکل الحاقی و یا نوع دیگری پروتکل را که شبیه پروتکل الحاقی باشد، امضا کند.
 
 
شرایطی که ذکر کردید، حاکی از مقداری عقب‏نشینی از سوی جمهوری اسلامی هم هست. آیا نظام جمهوری اسلامی حاضر است برای کاهش تحریم‏ها به این مقدار عقب‏نشینی دست بزند؟
 
الان هم آقای اوباما و هم آقای خامنه‏ای، هر کدام به دلایل خودشان نیاز دارند که توافقی صورت بگیرد. آمریکا به این توافق نیاز دارد، به دلیل این‏که انتخابات آمریکا در راه است و نمی‏خواهد مسئله به جنگ و برخورد نظامی کشیده شود. به‌خصوص که خبرهایی وجود دارد مبنی بر این‏که ایران موشک‏های دوربرد "بی‏ام۲۵" را که ۲۵۰۰ کیلومتر برد دارند، به همراهی "گروه صنعتی شهید همت" از کره‏ شمالی دریافت کرده است. در مقابلش هم آمریکا ۹۰۰ میلیون دلار برای خرید هواپیماهای بدون خلبان و موشک‏های ضدموشک، در اختیار اسراییل قرار داده است. خُب این خطرناک است و هرلحظه ممکن است یک برخورد نظامی پیش بیاید و آقای اوباما این برخورد را نمی‏خواهد.
 
دوم این‏که قیمت نفت در جهان دارد بالا می‏رود و الان در گروه هشت به این نتیجه رسیده‏اند که نیاز به رونق اقتصادی هست. رونق اقتصادی هم نمی‏تواند با قیمت‏های بسیار بالای نفت همراه باشد. می‏دانیم که اگر مسئله‏ تهدید‏های نظامی بالا بگیرد، قیمت نفت ممکن است از همین هم که هست بالاتر برود و این برای رونق اقتصادی جهان غرب مشکل ایجاد می‏کند.
 
آقای خامنه‏ای هم دو دلیل اصلی دارد برای این‏که در این مذاکرات توافقاتی صورت بگیرد. دلیل اول او انزوای بسیار شدیدش در داخل رژیم ایران است. یعنی نه تنها آقایان موسوی و کروبی را هنوز در زندان نگه داشته و آقای رفسنجانی را کنار گذاشته، حتی برخی از کسانی را هم که در جناح راست بودند، کنار زده و با آقای احمدی‏نژاد هم مشکل پیدا کرده است. الان هم می‏خواهد آقای احمدی‏نژاد را کنار بگذارد. این وضعیت انزوا در داخل رژیم کاری کرده که او مذاکرات اتمی را مستقیم به دست بگیرد و می‏خواهد از آن انزوا بیرون بیاید.
 
دلیل دوم آقای خامنه‏ای، وضعیت فلاکت‏بار اقتصادی در ایران است. این تحریم‏ها ضربه‏های بسیار بزرگی به اقتصاد ایران زده‏اند. تازه تحریم‏های نفتی هنوز شروع نشده‏اند و از اول ماه ژوئن وارد عمل می‏شوند که بحران را بالاتر خواهد برد.
 
سایت "دِبکا"  که به محافل اسراییلی نزدیک است، مدعی است که طرح توافق بین ایران و آمریکا را پیدا کرده است. این قرارداد هشت بند دارد که در بند اول آن نوشته شده ایران و آمریکا به این نتیجه رسیده‏اند که توقف برنامه‏ی اتمی ایران ممکن نیست 

 

اما با توجه به مواردی که چه در مورد آقای اوباما گفتم و چه در مورد آقای خامنه‏ای، برای هر دو مصالحه راحت نیست و بسیار سخت است. یعنی این‏که آقای خامنه‏ای بپذیرد ایران قراداد الحاقی را امضا کند، یعنی هر وقت آژانس خواست، بازرس به ایران بفرستد و بتوانند ایران را بازرسی کنند و این بازرسی به سایت‏های اتمی محدود نشود و حتی سایت‏های نظامی را هم در بر داشته باشد و غنی‏سازی بالای پنج ‏درصدی را هم کنار بگذارند، چیز خیلی راحتی نیست که رژیم ایران بتواند بپذیرد.
 
به همین خاطر، از دید من، در بغداد توافقی صورت نخواهد گرفت، بلکه قول توافق به هم‏دیگر خواهند داد که کادر توافق را تشخیص بدهند و در یک برنامه‏ریزی درازمدت‏تر برای به دست آوردن توافق، با هم‏دیگر قرارها و قول‏هایی بگذارند.
 
 
ولی با این اوصاف، به نظر می‏رسد که حتی در این صورت هم یک‏سوی این بحران که اسراییل باشد موافقت نکند و به این توافق راضی نباشد. اسراییل را چگونه ارزیابی می‏کنید که خود را برای شدیدترین تهاجم به ایران آماده می‏کند؟
 
دقیقا! اسراییلی‏ها به هیچ وجه نمی‏خواهند چنین توافقی صورت بگیرد. برای این‏که رژیم اسراییل احتیاج به بحران دارد. این را همه می‏دانند. آقای نتانیاهو نیاز دارد که یک برخورد نظامی با ایران داشته باشد. البته برخورد نظامی محدود، نه به صورت جنگ.
 
اسراییلی‏ها الان دارند تمام توان سیاسی و دیپلماسی خود را به کار می‌برند که جلوی این مصالحه‏ بین ایران و آمریکا گرفته بشود و نگرانی آقای اوباما هم همین است که چگونه عمل کند که هم اسراییلی‏ها نتوانند تبلیغات کافی علیه او صورت بدهند و هم بتواند این مصالحه را با ایران انجام بدهد.
 

مسلماً رژیم اسراییل از طرفداران شدید تحریم‏های بیشتر و عملیات نظامی علیه ایران است. این ۹۰۰ میلیون دلاری هم که آمریکا برای سال ۲۰۱۳ به اسراییل کمک کرده، برای ساکت کردن این کشور است، که می‏گوید ما هم پیشرفته‏ترین نوع هواپیماهای بدون خلبان را در اختیارتان می‏گذاریم و هم موشک‏های ضدموشک. ما کمک می‏کنیم. به همین خاطر، شما نگران نباشید، ما امنیت شما را در نظر داریم. حال این‏که این چه نتیجه‏ای بدهد، آینده به ما خواهد گفت. 

 

 

Share this
Share/Save/Bookmark

تمامی کسانیکه درجریان مسائل قبل و پس از واقعه پنجاه و هفت قرار دارند میدانند که امریکا و متحدانش به سناریوی ازپیش نوشته شده ملاتاریسم و طالبانیسم درمنطقه نیازمندند چراکه اتفاقات سی وسه ساله گذشته درایران و جهان گویای ان است و این بازی کثیف سیاسی تا تکمیل طرح بزرگ مورد نظر انها ادامه خواهد داشت.

تا زمانی‌ که تلاشی اصولی و برنامه‌ریزی شده در ایجاد یک آلترناتیو و بدیلی که بلافاصله بعد از عملیات نظامی و متلاشی کردن ماشین سرکوب سپاه و ارگان‌های نظامی ج.ا. ، قدرت را در دست گیرد، صورت نگرفته، این مجادلات سیاسی جنگ روانی‌ و زرگری است که برنده آن ، جمهوری اسلامی و اسرائیل است، طفلک آمریکایی‌ها که چوب هر دوسر طلا هستند.

باورم نمی شه که یه جنایتکار و یه آدمی که دنبال رای هست که رییس جمهور بشه بر اساس خواسته های شخصی شون دارن برای ملت ایران تصمیم می گیرن. یعنی توی این بازی، تنها چیزی که هیچ کس اصلا به ش فکر نمی کنه منافع ملت ایران هست.

عزیز دل باید خود ملت فکر مصالحش باشه .. اوباما یا اسراییل که فکر مصالح ایران نیستن.. یه مثال خوشگل برات میزنم .. تا دیروز میلیونها دلار پول ملت بدبخت و محروم ایران سرازیر شد توی جیب حماس فلسطین ..اقای هنیه اعلام کرد در صورت جنگ بین ایران و اسراییل هیچ دخالتی نمیکنه حماس چون به منافع فلسطین و مردمش فکر میکنه ..اقای جمهوری دزد نا حسابی خوردی؟؟؟؟.. یه مثال خوشگلتر .. همین سوریه با سران قاتلش تا الان چقدر پول ملتایران که از خونشون و جونشون علی خامنه ای میگیره میریزه توی حاق اسد و دارو دستش .. میدونید توی شورای کشورهای عربی یکی دوسال پیش رای به عربی بودن خلیج فارس و عربی بودن 3 جزیره ایرانی دادن که اخرین نشست اعراب با حضور سوریه بود و در کل این سالها هیچوقت سوریه حتی یک بار موافق این نبوده که خلیج فارس فارس هست و جزایر 3گانه خاک ایران هستن .. اون فقط از حکومت ایران پول میگیره نفت مفت میگیره بنزین مفت و هزاران بده بستون پشت پرده .. پس وقتی که سردمدارای دزد این کشور حتی به اندازه یه پشه برای مردمشون ارزش قایل نیستن و اون بلا ها رو در کهریزک یا زندادنها سر جوونای ما میرن یا علی خامنه ای دستور شلیک مستقیم به افرادی که سال 88 اومدن توی خیابون رو میدخ شما توقع داری باراک اوباما بفکر ما باشه یا نتانیاهو؟؟؟؟ النم اگه بحث سازش هست و این طرح 8 ماده ای ..بذارید روشنتون کنم پایه این طرح رو رووسها دادن و این طرح روسی هستش وبنظر من بیشتر بخاطر این هست که خزانه جمهوری فاسد دیگه خالی داره میشه و روسها دیگه چیزی برای چپاول پیدا نمیکنن که این براشون خیلی مضره که پایگاه سیاسی و اقتصادی خوبو توپولی مثل ایران و از دست بدن و اینکه بعدها میان میگن ما بودیم که تونستیم مساله ایران رو از جنگ مستقیم به مصالحه تبدیل کنیم ... ولی این طرح یک خیانت 100% به ملت ایران هستش .. جاییکه فروش داروهای خاص به ایران ممنوع هست جاییکه فروش هواپیمای مسافربری به ایران ممنوع هست جاییکه فروش خیلی از مایحتاج از کشورای درجه یک به ایران تحریم هست .. چرا باید تحریم نفت برداشته بشه که اقایون با خیال راحت به جنایات گذشته با پول نفت ادامه بدن و از همینجا به همه کشورای مدعی میگم ننگ بر شما ..

.....یعنی آمریکا نتواند هرجایی را دلش خواست، مورد بازرسی قرار بدهد.!!!
..... اما تأسیسات فردو به کار خودش ادامه بدهد.!!!
چه ضمانتي بر اجراي تعهدات حکومت مورد اعتماد مديريت جهاني است ؟.....

متاسفانه توافق قبلآ انجام شده و این بازیها صرفآ برای عوام فریبی و خوراک تبلیغاتی داخلیست . متاسفانه آمریکا و متحدانش یعنی کشورهای اروپائی هیچوقت مورد اطمینان نبوده اند و تاریخ نشان داده که فقط و فقط به منافع دراز مدت خود فکر میکنند . مطمئن باشید همانگونه که غرب در قبال کنار گذاشتن غنی سازی بیست درصدی امتیازات و مشوقهائی میدهد حکومت هم خواهان امتیازاتیست و حتمآ در مورد آنها به توافق رسیده که حاضر شده عقب نشینی کند . بعد از اعلام رسمی توافقات حاصل شده هسته ای دست حکومت برای سرکوب هر چه شدیدتر ناراضیان باز گذاشته میشود و خواهید دید که هیچ یک از مدعیان حقوق بشر دیگر دم از نقض آن نخواهند زد چرا که جزو شروط حکومت بوده و متاسفانه در این میان تنها ملت ایران مانند همیشه متضرر خواهند شد . در این میان آمریکا ممکن است با ژست دموکراسی خواهی دوباره اندکی واکنش نشان دهد ولی این هم جز فریب افکار عمومی چیز بیشتری نیست . خدا به داد ملت ایران برسه که تازه بعد از این همه زجر و بدبختی تازه مصیبتشون داره شروع میشه .

شما متاسفانه فراموش کردید که اسرائیل گرداننده اصلی و رهبری کننده اقدامات آمریکاست ، مطمئن باشید که در پایان همه چیز به نفع اسرائیل تمام خواهد شد .
منافع مردم ایران به دست خودشان است نباید از کسی توقع داشته باشند که به فکر منافع ایران باشد .
ما همه تقصیر ها رو به گردن انگلیس ، امریکا و اسرائیل انداخته و از انفعال و خواب تاریخی خود حرفی نمیزنیم .
بهتر است خود به فکر مصالح و منافع کشورمان باشیم .

جمهوی اسلامی یک عقب نشینی صدرصد
میکند سخت در اشتباه هستید ؟این یک عقب نشینی استراتژیک
هست ضمنا ایران دارایی ده ها کلاهک هسته ای هست.ایران
با سازمان منفور ملل و امریکای جنایت کار همکاری میکند.لطفا
جای احمق نگذارید ما را این بهانه های انها بخاطر ترس از چین و
روسیه هست ایران شریک سیاسی اسراییل و امریکاست...

ارسال کردن دیدگاه جدید

محتویات این فیلد به صورت شخصی نگهداری می شود و در محلی از سایت نمایش داده نمی شود.

نظر شما پس از تایید دبیر وب‌سایت منتشر می‌شود.

لطفا به زبان فارسی کامنت بگذارید.
برای نوشتن به زبان فارسی می توانید از ادیتور زمانه استفاده کنید.

کامنتهایی که حاوی اتهام، توهین و یا حمله شخصی باشد هرز محسوب می شود و
منتشر نخواهد شد.

 

لینک به ادیتور زمانه:         

برای عبور از سد فیلترینگ

پرونده ۱۳۹۱ / چشم‌انداز ۱۳۹۲

مشخصات تازه دریافت برنامه های رادیو زمانه  از ماهواره:

ماهواره  :Eutelsat

هفت درجه شرقی

پولاریزاسیون افقی 

سیمبول ریت ۲۲

فرکانس ۱۰۷۲۱مگاهرتز

همیاران ما