ايران نصب و راهاندازی سانتريفوژهای جديد در نطنز را تأييد کرد
فريدون عباسی، رئيس سازمان انرژی اتمی ايران تأييد کرد که ايران سانتريفوژهای جديدی را در سايت نطنز نصب کرده است. وی همچنين گفت در گفتوگو با بازرسان آژانس بينالمللی انرژی اتمی بازديد از سايت پارچين مطرح نيست.
به گزارش منابع خبری ايران، فريدون عباسی امروز چهارشنبه ۲۵ بهمنماه در حاشيه جلسه هيئت دولت گفت: "سانتريفيوژهای نصب شده در سايت نطنز در قالب سانتريفيوژهای نسل اول شناخته میشود و توليدشان خاص و مبتنی بر تکنولوژی قديمی است که سالها است که به آن تکنولوژی دست پيدا کرديم."
بهگفته آژانس بينالمللی انرژی اتمی که بر برنامه هستهای ايران نظارت میکند، ايران در نامهای به تاريخ چهارم بهمنماه (۲۳ ژانويه) از نوسازی سانتريفوژهای خود خبر داده بود که توسط قدرتهای غربی و اسرائيل محکوم شده بود.
رئيس سازمان انرژی اتمی ايران افزود اين کشور در سالهای اخير توانسته است ساخت سانتريفوژها را راحتتر و پايداری آنها را بهتر سازد.
عباسی گفت: "در بهمن سال ۱۳۹۰ از اولين زنجيره ماشين نسل جديد پردهبرداری کرديم که با حضور رئيسجمهور انجام شد."
وی با بيان اينکه نسل جديد سانتريفوژها "مخصوص اورانيوم کمتر از پنج درصد است"، افزود نصب اين سانتريفوژها از يک ماه پيش در سايت نظنز آغاز شده است.
آژانس بينالمللی انرژی اتمی در آخرين گزارش خود در ماه نوامبر ۲۰۱۲ اعلام کرد که در سايت نطنز هشت هزار و ۸۵۶ سانتريفوژ "آیار ـ يک" برای غنیسازی اورانيوم پنج درصدی و ۳۲۸ سانتريفوژ برای غنیسازی اورانيوم ۲۰ درصد قرار دارد
اين در حالی است که قدرتهای بزرگ غربی از اين بيم دارند که ايران به غنیسازی اورانيوم با خلوص بالا دست يابد. اورانيوم با درجه خلوص ۲۰ درصد تنها يک گام کوتاه با اورانيوم با درجه خلوصی که برای توليد سلاح هستهای مورد نياز است فاصله دارد.
غنیسازی ۲۰ درصدی اورانيوم که توسط ايران انجام میشود، همواره يکی از مناقشات بين تهران و غرب بوده است. تهران میگويد غنیسازی اورانيوم را برای مصارف پزشکی و غيرنظامی انجام میدهد اما غرب میگويد ممکن است ايران اين غنیسازی را با اهداف نظامی انجام بدهد.
گروه ۱+۵ شامل آمريکا، بريتانيا، روسيه، چين، فرانسه و آلمان که با ايران چندين مذاکره هستهای را پيش برده اما به نتيجهای نرسيده است از ايران میخواهد غنیسازی اورانيوم را متوقف کند، موضوعی که ايران آن را قبول نمیکند.
سرگئی لاوروف، وزير امور خارجه روسيه نيز ۱۲ بهمنماه (۳۱ ژانويه) گفت: "تا زمانی که مذاکرات هستهای ادامه دارد غنیسازی اورانيوم بايد از سوی ايران به حالت تعليق در آيد."
آژانس بينالمللی انرژی اتمی در آخرين گزارش خود در ماه نوامبر ۲۰۱۲ اعلام کرد که در سايت نطنز هشت هزار و ۸۵۶ سانتريفوژ "آیار ـ يک" برای غنیسازی اورانيوم پنج درصدی و ۳۲۸ سانتريفوژ برای غنیسازی اورانيوم ۲۰ درصد قرار دارد.
فريدون عباسی در رابطه با مذاکرات ايران و بازرسان آژانس که امروز دور هشتم آن در تهران آغاز شد گفت: "آنها ابهاماتی را در مورد سايت پارچين مطرح میکنند و ما در مورد رفع اين ابهامات گفتوگو میکنيم."
وی با تأکيد بر اينکه "پارچين يک سايت هستهای نيست و ما اين را بارها تکرار کردهايم"، افزود: "هيچ موضوعی در مورد بازديد از سايت پارچين و يا سايت ديگر در حال حاضر مطرح نيست و ما گفتوگو میکنيم که اميدواريم به يک چارچوب منطقی برسيم."
پارچين سايتی است که به اعتقاد آژانس بينالمللی انرژی اتمی احتمال دارد تحقيقاتی در رابطه با استفاده نظامی از انرژی هستهای در آن در جريان باشد. دولت ايران اين موضوع را رد کرده است. تأسيسات نظامی پارچين در جنوب شرقی تهران واقع شده است.
چند ماه پيش آژانس بينالمللی انرژی اتمی در گزارش خود همچنان در رابطه با فعاليتهای موجود در تأسيسات نظامی پارچين ايران اعلام نگرانی کرد اما فريدون عباسی، رئيس سازمان انرژی اتمی ايران گفت دلايلی ارائه نشده است که اين کشور را در مورد بازديد از پارچين قانع کند.
کشورهای غربی معتقدند ايران تحت پوشش برنامه هستهای خود که آن را "صلحآميز" میخواند در راه دستيابی به سلاح هستهای است اما ايران اين اتهام را همواره رد کرده است.
فریدون عباسی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه بازرسان آژانس و تعدادی از دیپلماتهای غربی قصد بازدید از سایت پارچین را مطرح کردهاند، گفت: پارچین یک سایت هستهیی نیست و ما این را بارها تکرار کردهایم. !!!!!
ارسال کردن دیدگاه جدید