"۷۴ کولبر در مناطق مرزی کشته شدهاند"
کمپين بينالمللی حقوق بشر در ايران اعلام کرد، ۷۴ مورد مرگ کولبران کرد و افراد کاسب را در طول سال گذشته در مناطق مرزی استانهای آذربايجان، کردستان، و کرمانشاه مستند کرده است.
بنا به گزارش اين کمپين، غير از کشته شدن اين افراد که در بين ماههای فروردين ۹۰ و اسفند ۹۰ روی داده، ۷۶ نفر ديگر نيز زخمی شدند.
کمپين بين المللی حقوق بشر در اين گزارش آورده است: "از ۷۴ نفر کولبر و کاسبکاری که جان خود را از دست دادهاند، ۷۰ نفر آنان توسط مأموران مرزی دولتی هدف گلوله قرار گرفته و کشته شدهاند و چهار نفر از آنان به دليل انفجار مين، سقوط بهمن، و سرمای شديد جان خود را از دست دادهاند."
گزارش میافزايد: "در ميان ۷۶ نفری که مجروح شدهاند، هشت نفر به علت انفجار مين و بقيه توسط مأموران امنيتی مرزی زخمی شدهاند."
کمپين بينالمللی حقوق بشر در ايران میگويد اين اعداد فقط افرادی را در بر میگيرند که اين کمپين توانسته هويت و مشخصات پروندههای آنان را به شکل مستقل و يا از طريق منابع مطمئن محلی تأييد کند.
به گفته اين نهاد مدافع حقوق بشر احتمال دارد موارد بسيار بيشتری نيز وجود داشته باشند؛ اما به دليل انزوای جغرافيايی و اقتصادی کولبران، ممکن است کليه موارد گزارش نشده باشد.
هادی قائمی، سخنگوی کمپين بينالمللی حقوق بشر در ايران: حمله به کولبرانی که ساکن برخی از فقيرترين مناطق ايران هستند، استفاده از خشونت مرگبار عليه مردمی است که بهواسطه شرايط اقتصادی خويش به اين نوع فعاليت وادار شدهاند
اين کمپين از حکومت ايران خواسته است تا هر چه سريعتر در رابطه با موارد متعدد قتل کولبران توسط نيروهای امنيتی در استانهای شمال غربی آذربايجان، کردستان، و کرمانشاه تحقيق کند و افرادی که چنين اقدامات "غيرقانونی و خشونتبار"ی را انجام دادهاند را پاسخگو کند.
هادی قائمی، سخنگوی کمپين بينالمللی حقوق بشر در ايران گفته است: "دولت ايران اساسأ فقر را مجازات میکند. حمله به کولبرانی که ساکن برخی از فقيرترين مناطق ايران هستند، استفاده از خشونت مرگبار عليه مردمی است که بهواسطه شرايط اقتصادی خويش به اين نوع فعاليت وادار شدهاند."
"کولبر" اصطلاحی محلی است و به کسانی گفته میشود که حمل و نقل کالا از مرزها را با استفاده از "کول" خود و بدون هرگونه وسيلهای انجام میدهند.
افراد کاسب کالاهايی که توسط کولبران در نزديکترين روستا به نقطه مرزی جمعآوری شده است، با استفاده از وسايل نقليه به شهرها منتقل میکنند.
احمد شهيد گزارشگر ويژ سازمان ملل در بخشی از گزارش اسفندماه خود به موضوع کولبران و افراد کاسب اشاره کرده بود.
در گزارش احمد شهيد آمده بود: "گزارشگر ويژه از کشتار سيستماتيک کولبران و کاسبکاران که (شهروندان) کردی هستند که در مناطق مرزی زندگی می کنند مطلع شده است. کولبران که محمولههايی از اجناسی همچون چای، تنباکو و سوخت را برای معاش زندگی را در حدود مرزی بر پشت خود حمل يا قاچاق میکنند، از اين رفتار متأثر هستند. قانون ايران فعاليتهای قاچاق کولبران را بهعنوان جرمی که قابل مجازات با چند ماه زندان يا جريمهای معادل کالاهايی ضبط شده است میداند. اما گزارشگر ويژه گزارشهايی دريافت کرده است که نگهبانان مرزی به اين افراد شليک میکنند، و به اين وسيله دهها کولبر و همچنين اسبهای آنان را سالانه زخمی و يا به قتل میرسانند."
طبق گزارش فعالان حقوق بشر در ايران، در سالهای ۱۳۸۸ و ۱۳۸۹ دست کم ۱۵۰ تن از افراد کاسب و کولبر در مناطق مرزی کردستان کشته شدهاند.
ارسال کردن دیدگاه جدید