آمانو: استاکسنت میتواند «خطرناک» باشد
يوکيا آمانو، مدیرکل آژانس بينالمللی انرژی اتمی میگويد کرم استاکسنت میتواند برای ايمنی تأسيسات هستهای ايران خطرناک باشد.
وی در گفتوگو با خبرگزاری رويترز افزود اما روسيه و ايران «توجه کافی» را برای جلوگيری از هرگونه حادثه احتمالی در نیروگاه هستهای بوشهر داشتهاند.
آمانو گفت در حال حاضر آژانس هيچگونه تأخيری در راهاندازی عملياتهای رآکتور بوشهر درخواست نکرده است.
مدیرکل آژانس بينالمللی انرژی اتمی همچنین درباره برنامه اتمی ایران گفت آژانس نمیداند آيا ايران به دنبال توليد سلاح هستهای است يا خير اما از برخی فعاليتهايی که ممکن است با «برنامه نظامی مرتبط باشد»، نگران هستیم. اما ایران نظامی بودن برنامه اتمیاش را رد میکند.
تيرماه ٨٩ خبر نفوذ کرم استاکسنت در سيستمهای صنعتی و نیروگاه اتمی بوشهر و امکان آسيبرسانی آن به تجهيزات هستهای منتشر شد.
روزنامه نيويورک تايمز دیماه گذشته در گزارشی استاکسنت را «پروژه مشترک» آمريکا و اسرائيل در برنامه هستهای ايران دانست و نفوذ اين ويروس را دليل تأخير برنامه غنیسازی اورانيوم در ايران عنوان کرد.
اين گزارش با بيان اينکه کرم هستهای «استاکسنت» پيش از اين از سوی اسرائيل در کوره هستهای ديمونا آزمايش شده بود، میگويد که يک کارشناس اطلاعاتی هستهای آمريکايی دليل مؤثر بودن اين ويروس را امتحان آن در اسرائيل دانسته است.
برخی مقامات امنيتی و کارشناسان اطلاعاتی به اين روزنامه گفتهاند که برای اين آزمايش، سانتريفوژهای شبيه دستگاههای گريز از مرکز تأسيسات غنیسازی نطنز در تأسيسات ديمونا توليده شده بود.
همچنين بر اساس يک سند جديد ويکیليکس که روزنامه گاردين بريتانيا آن را منتشر کرده پيشنهاد تأثيرگذاری بر تأسيسات هستهای ايران برای بار نخست از سوی مدير يک مؤسسه مطالعات سياست خارجی در آلمان به ديپلماتهای آمريکايی ارائه شده بود.
در همين حال به دليل «نفوذ استاکسنت» به سيستمهای نيروگاه هستهای بوشهر، کارشناسان اتمی روسيه نسبت به وقوع يک فاجعه هستهای مشابه فاجعه چرنوبيل در اين نيروگاه هشدار دادهاند.
در آوريل ١٩٨٦ به دليل اختلال در عملکرد يکی از رآکتورها، نيروگاه هستهای چرنوبيل اوکراین منفجر شد و علاوه بر کارکنان اين نيروگاه که به راديواکتيو آلوده شدند، حدود پنج ميليون نفر در کشورهای فنلاند، سوئد، نروژ، لهستان، بريتانيا و چند کشور ديگر نيز آسيب ديدند.
ديلیتلگراف چاپ لندن نیز چند هفته پيش نوشت که کارشناسان اتمی میگويند به دليل احتمال ايجاد اختلال در عملکرد نيروگاه هستهای بوشهر، ممکن است پس از راهاندازی اين نيروگاه در موعد مقرر، خليج فارس دچار فاجعه شود اما ايران با «مغرضانه» خواندن اين گزارشها، خواهان راهاندازی نيروگاه بوشهر در سال جاری است.
در همین حال سوم بهمن جاری وزارت بهداشت جمهوری اسلامی ايران نسبت به احتمال «آلوده شدن سيستمهای پزشکی» به کرم استاکسنت هشدار داد.
معاونت تحقيقات و فناوری وزارت بهداشت طی اطلاعيهای اعلام کرد دستگاههای تصويربرداری پزشکی در برابر استاکسنت دچار اختلال عملکرد میشوند و به همين دليل به بيمارستانها هشدار داده است.
با این حال مقامات دولتی میگویند که ایران توانسته همه مناطق و رايانههای آلوده به استاکسنت را شناسايی و کنترل کند.
ارسال کردن دیدگاه جدید