ثمین باغچهبان و پیوندش با ادبیات ایران
محمود خوشنام- موسیقی ثمین باغچهبان از نیروی تأثیر بسیار برخوردار است و این نیرو را از درون شاعرانه آفرینندهاش به دست میآورد. متنهای الهامبخش موسیقی باغچهبان و چگونگی نامگذاری آنها آشکارا از پیوند این هنرمند با ادبیات ایران نشان دارد.
موسیقی او نه چون دریا خروشان که چون جویبار زلال و زمزمهگر است. عشق او به موسیقی روستایی به آفریدههایش جلای ویژهای میبخشد.
پدر ثمین باغچهبان، جبار باغچهبان بنیادگزار مدرسه کر و لالها و مخترع «تلفن گنگ»، برای آزمایشهایش از گوش فرزند استفاده میکرد و گوش او از این راه با موسیقی آشنا شد.
ثمین بعد به هنرستان موسیقی رفت و به آموختن یک ساز بادی پرداخت و هنگامی که کلاس آهنگسازی پرویز محمود بنیاد شد در آن کلاس نام نوشت و بعد هم بخت یارش شد و توانست از یک بورس دولت ترکیه استفاده کند، به آن کشور برود و در کنسرواتوار آنکارا به تحصیل خود ادامه دهد. طرح و بررسی مسائل مربوط به موسیقی ترکیه که شباهتهایی با موسیقی ایران دارد، برای آینده هنری ثمین بسیار روشنگر بود.
موسیقی ثمین باغچهبان نه چون دریا خروشان که چون جویبار زلال و زمزمهگر است
ثمین در همین سفر با «ِاولین»، یکی از همدورهایهایش ازدواج کرد و پس از پایان تحصیل به ایران بازگشت و از آن پس در همان هنرستان که درس خوانده بود به مقام استادی رسید. تنی چند از شاگردان او اکنون آهنگسازانی برجستهاند.
با گشایش تالار رودکی باغچهبان به استخدام این سازمان درآمد و همه نیرویش را برای آفرینش موسیقی به کار گرفت. پس از بنیاد گرفتن گروه کر تهران به مدیریت همسرش اولین، به کار روی ترانههای بومی پرداخت و شماری از این ترانهها را برای آواز جمعی تنظیم کرد.
از میان آفریدههای گوناگون ثمین باغچهبان میتوان به این آثار شاخص اشاره کرد: قطعات بومیوار برای ارکستر، «پرستندگان و سپاهیان» برای آواز جمعی و ارکستر، «که داند که» و «من عاشقم»، دو قطعه بر اساس شعری از فردوسی، و همچنین سرود «شعله سهرنگ» برای آواز جمعی.
یکی دیگر از دستاوردهای ثمین باغچهبان کوشش او برای احیای سازهای باستانی ایرانیست. او افزون بر این مجموعهای برای کودکان فراهم آورده با عنوان «رنگینکمان».
ثمین باغچهبان پس از انقلاب به ترکیه مهاجرت کرد و تا پایان عمر در شهر استانبول زیست.
این برنامه را میتوانید از طریق فایل صوتی زیر بشنوید:
●مجموعه «موسیقی پیشرو در ایران» از محمود خوشنام در رادیو زمانه:
حسین ناصحی، بنیانگذار صداخانه ملی ایران
جلوههای تازه در موسیقی ملی ایران
امینالله حسین و موسیقی رمانتیک ملی
روبیک گروگوریان و گردآوری ترانههای محلی
●ویدئو:«باغ ما پرچین داره»، ساخته ثمین باغچهبان
کودکی ما با آهنگهای ایشون ساخته شده و الان که بزرگ شدیم باز هم شیرینه. من پارسال رنگین کمون رو از نشر چشمه خریدم و کلی لذت بردم.
ارسال کردن دیدگاه جدید