پاسخ دادن به دیدگاه
جايزه ساخاروف به پنج فعال "بهار عربی" اهدا شد
پارلمان اروپا جايزه ساخاروف برای آزادی انديشه را به پنج فعال جنبش "بهار عربی" اهدا کرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، پارلمان اروپا امروز پنجشنبه پنجم آبانماه (۲۷ اکتبر) اعلام کرد که جايزه ساخاروف را به پنج فعال جنبش "بهار عربی" اعطا کرده است.
بنا به اين گزارش، محمد بوعزيزی، فعال تونسی که خود را بهآتش کشيد و کشته شد؛ اسماء محفوظ، زن مصری؛ احمد الزبير السنوسی، قديمیترين زندانی سياسی ليبی؛ رزان زيتونه، وکيل سوری و علی فرزات کاريکاتوريست سوری برندگان جايزه ساخاروف امسال شدند.
طارق طيب محمد بن بوعزيزی دستفروش ۲۷ ساله تونسی بود که در ۲۶ آذر ۱۳۸۹ (۱۷ دسامبر ۲۰۱۰) در شهر سيدی بوزيد در اعتراض به توقيف کالاهايش و تحقير از سوی مأموران شهرداری، خود را در مقابل ساختمان شهرداری به آتش کشيد و در روز ۱۴ دی ۱۳۸۹(چهارم ژانويه ۲۰۱۱) درگذشت.
اين اقدام بوعزيزی آغازگر جنبش اعتراضی در تونس و جهان عرب شد و پس از او چندين تن ديگر در کشورهای مختلف عربی در اعتراض به وضعيت موجود خود را بهآتش کشيدند.
محمد بوعزيزی، اسماء محفوظ، احمد الزبير السنوسی، رزان زيتونه و علی فرزات برندگان جايزه ساخاروف امسال شدند
رويدادهای تونس سرانجام به سرنگونی حکومت زينالعابدين بنعلی در دیماه ۱۳۸۹ (ژانويه ۲۰۱۱) منجر شد.
اسماء محفوظ، زن مصری يکی از بنيانگذاران "جنبش جوانان ششم آوريل" است که فراخوانهای گردهمايی در ميدان تحرير قاهره را منتشر میکردند؛ جنبشی که سرانجام حکومت ۳۰ ساله حسنی مبارک را در روز ۲۲ بهمن ۱۳۸۹ (۱۱ فوريه ۲۰۱۱) سرنگون کرد.
احمد الزبير السنوسی ۷۷ ساله از مخالفان حکومت سرهنگ معمر قذافی است که ۳۰ سال از عمر خود را در زندانهای ليبی گذرانده است.
رزان زيتونه، وکيل زن ۳۴ ساله اهل سوريه است که رهبری کميته هماهنگی شورش در سوريه را بر عهده دارد و در ۱۴ مهرماه ۱۳۹۰ (ششم اکتبر ۲۰۱۱) جايزه حقوق بشری "آنا پوليتکوفسکايا"، روزنامهنگار روسی که پنج سال پيش کشته شد را دريافت کرده بود.
علی فرزات، طراح و کاريکاتوريست مطرح سوری است که پنجشنبه سوم شهريورماه توسط مهاجمان طرفدار حکومت بشار اسد مورد ضربوشتم شديد قرار گرفت و با دستان شکسته در خيابان رها شد.
علی فرزات ۶۵ ساله همواره در طرحها و کاريکاتورهای خود به مسائل سياسی و اجتماعی میپردازد. اين طرحها از آغاز جنبش اعتراضی در سوريه در صفحههای فيسبوک مخالفان حکومت منتشر شدهاند.
تصميم در مورد برندگان امسال جايزه ساخاروف توسط مديران گروههای سياسی پارلمان به اتفاق آراء گرفته شده است.
از برندگان جايزه ساخاروف دعوت شده است که در مراسمی در ماه دسامبر جايزههای خود را دريافت کنند.
جايزه ساخاروف که آن را جايزه نوبل اروپايی میخوانند، از سال ۱۹۸۸ تاکنون هر سال توسط پارلمان اروپا به يک فعال حقوق بشر و دمکراسی اهدا میشود.
پيش از اين کسانی چون نلسون ماندلا، زندانی نامدار دوران آپارتايد در آفريقای جنوبی و رئيس جمهور پيشين اين کشور؛ الکساندر دوبچک، رهبر جمهوری سوسياليستی چکسلواکی در رويدادهای "بهار پراگ" در سال ۱۹۶۸؛ تسليمه نسرين، نويسنده و فمينيست بنگلادشی و آنگ سان سوچی، فعال سياسی و مدافع حقوق بشر اهل برمه ؛ جايزه ساخاروف را دريافت کردهاند.