پاسخ دادن به دیدگاه
کشتار در شهر حما
به گفته فعالان حقوق بشر، حمله مرگبار ارتش و نیروهای امنیتی سوریه علیه تظاهرکنندگان در شهر حما در روز یکشنبه ۳۱ ژوییه، بین ۸۰ تا ۱۵۰ کشته برجای گذاشته است.
ارتش سوریه با تانک و دیگر تسلیحات سنگین، ابتدا شهر حما را محاصره کرد و سپس به داخل شهر و تظاهرکنندگان یورش برد و دهها کشته بر جای گذاشت.
تا به امروز واکنشهای جهانی نسبت به حمله ارتش سوریه به تظاهرکنندگان بسیار گسترده بوده است.
ویلیام هگ، وزیر امور خارجه انگلستان گفته از گزارشهای مبنی بر حمله نیروهای امنیتی سوریه به شهر حما، شوکه شده و افزوده است: «اگر بشار اسد فکر میکند سرکوب مردم به بحرانهای کنونی پایان میدهد، در اشتباه است.»
بارک اوباما، رئیس جمهور آمریکا از خشونت رژیم بشار اسد علیه مردم، ابراز انزجار کرده و وعده داده است که فشار بر دولت او را افزایش خواهد داد.
دبیر کل سازمان ملل، اتحادیه اروپا و سازمانهای دیگر، اقدامهای خشونتآمیز و مرگبار دولت بشار اسد را محکوم کردهاند.
در گفتوگو با رضا تقیزاده، استاد دانشگاه گلاسکو و تحلیلگر سیاسی، درباره رویدادهای روز یکشنبه سوریه پرسیدهام که واکنشهای بسیاری را برانگیخته است.
رضا تقیزاده: این واکنشها بیشتر در غرب دیده و شنیده شده است. کشورهای جهان سوم یا کشورهای خارج از بلوک غرب و غیر عضو ناتو یا در پیوند با مسائل سوریه برخوردی خنثی در پیش گرفتهاند یا نسبت به این رویدادها بیتفاوتی نشان دادهاند؛ ازجمله برزیل، هند، روسیه و چین که حتی بهطور رسمی اعلام کردهاند در مقابل هر قطعنامهای علیه سوریه یا حکومت کنونی دمشق خواهند ایستاد.
سوابق مداخله ناتو در لیبی، شاید این کشورها را بیشتر تشویق کند که برای حفظ وضع موجود، وزن بیشتری در روابط بینالملل از خودشان نشان بدهند. درحال حاضر میبینیم که تأثیرگذاری آنها موجب مقداری کندی در داشتن واکنش هماهنگ جهانی برای محکوم کردن سوریه شده است؛ ولی حتی بدون فشارهای خارجی هم، ادامه وضع موجود در درازمدت، برای حکومت سوریه بهنظر امکانپذیر نمیرسد. اگر آنطور که کشورهای برزیل، چین و هند وعده دادهاند، گروهی را برای آشنا شدن با مسائل سوریه، به این کشور اعزام کنند، شاید این گام اول برای نزدیکتر کردن جامعه جهانی و اعمال فشارها از خارج باشد.
با این وجود، ایستادگی مردم سوریه ادامه پیدا خواهد کرد و به نظر نمیرسد حکومت سوریه یک راه حل سیاسی یا حتی نظامی، برای ساکت کردن مردم در اختیار داشته باشد.
سازمانهای بینالمللی اعلام کردهاند که از آغاز ناآرامیها در سوریه، بیش از سه هزار نفر کشته و شمار بسیاری ناپدید شدهاند. فکر میکنید راه برگشتی برای رژیم بشار اسد وجود دارد؟
در سال ۱۹۸۲، پدر آقای بشار اسد، یعنی حافظ اسد، در همین شهر حما که دیروز نزدیک به ۱۶۰ کشته داد، با مردم برخوردی مشابه رویداد اخیر داشت و با استفاده از نیروی نظامی، دهها هزار نفر را از میان برد. امروز میبینیم نزدیک به ۳۰ سال بعد از آن رویداد، مردم حما قویترین ایستادگی را در مقابل رژیم پسر او، از خودشان نشان میدهند.
بهنظر نمیرسد راه حلی برای این کار وجود داشته باشد. همه ایستادگیهای مردمی برای هدفهایی شبیه هدفهای مردم سوریه، در نهایت به نتیجه میرسد.
مشکل کنونی سوریه، شاید رخنه نکردن کامل این ایستادگی به شهر دمشق است. شاید مردم دمشق، تا به حال با دودستگی خود، به کندتر شدن این روند، تاحدودی کمک کردهاند، ولی انتظار میرود بهتدریج، همانطور که در حاشیههای شهر دمشق و گاهی در داخل شهر ناآرامیهایی دیده شده است، این بحران با افزایش تلفات در شهرهای شمالی و غربی، بیشتر شود و رخنه و دودستهگی در صفوف ارتش هم نفوذ کند.
برای برخورد با نارضایتی مردم، استفاده از تانک ارتش ملی یک کشور، وسیلهای نامناسب است و کارآمد نخواهد بود. به تدریج نیروهای نظامی در داخل شهرها احساس خستگی و فرسایش خواهند کرد.
بین سنیها، کشتن سنی به دست سربازان سنی و توسط تانکها و وسایل و ابزارهای زرهی در درازمدت امکانپذیر نیست. بیتردید گروه علوی و شیعیان منسوب به حکومت فعلی، بهتدریج، هم در شهرها و هم در صفوف نظامیان، در مقابل این دوگانگی قرار خواهند گرفت.
بشار اسد در شصت و ششمین سالروز تأسیس ارتش این کشور، اعلام کرد: «سوریه با تمام توان در برابر توطئههای خارجی خواهد ایستاد.» به نظر شما، آیا مردم سوریه تحت تأثیر توطئههای خارجی هستند که تاکنون به مقاومت خود ادامه دادهاند و کشتههای آنها از مرز سههزار نفر گذشته است؟
مردم سوریه از رفتاری که جامعه جهانی با آنها داشته ناراضی و عصبانی هستند! کشورهای خارجی نه تنها به مردم سوریه کمک نکردهاند که با سکوت نسبی، حتی در کنار حکومت اسد و وضع موجود در آن کشور ایستادهاند.
حال بعضی از کشورها مانند روسیه، چین، هند و برزیل، بهطور مستقیم از وضع موجود حاکمیت در سوریه حمایت کردهاند. برخی دیگر نیز در واقع با عدم مداخله یا اعلام عدم توانایی، از سوریه به نوعی حمایت کردهاند. مانند بیانیهای که امروز وزیر خارجه بریتانیا صادر کرد و مداخله نظامی در سوریه را دور از ذهن و خارج از قدرت ناتو، سازمان ملل و کشور خودش خواند.
بنابراین نه تنها زدن اتهام به کشورهای خارجی برای کمک به وضع بحرانی سوریه، حرف خندهداری است، بلکه عکس آن بیشتر صادق است. یعنی جامعه جهانی تا بهحال بیشتر از وضع موجود حمایت کرده و فشار لازم را به سوریه وارد نکرده است.
بنابراین بهانه دولت سوریه، حداقل در داخل آن کشور، چیز بیرنگی است. تنها جایی که خارج از سوریه، میتوان شاهد چیزی شبیه این برخورد بود، جمهوری اسلامی ایران و تا حدودی مناطق شیعهنشین لبنان است.
در پیوند با اشاره شما به جمهوری اسلامی و لبنان، میبینیم که جمهوری اسلامی و رسانههای دولتی که مبارزات مردم یمن و لیبی را پوشش میدهند، در مورد سوریه سکوت کردهاند. فکر میکنید این سکوت بهخاطر همپیمانی و همکاری با رژیم بشار اسد باشد؟
بیتردید! جمهوری اسلامی قویترین حامی و همپیمانی که در منطقه دارد، رژیم بشار اسد در سوریه است. در صورت سقوط رژیم بشار اسد و علویها در دمشق، وضعیت منطقهای جمهوری اسلامی هم دچار تغییرات اساسی خواهد شد. این شاید یکی از نکاتی است که حالا اسراییل به عنوان نکته مثبت به آن فکر میکند و کمتر به حفظ وضع موجود در سوریه علاقهمند است.
برخورد جمهوری اسلامی با اوضاع سوریه، درست در نقطه تقابل نوع برخورد او با بحرین است. اگر ایران امکانش را داشت، مداخله حضوری در سوریه را نسبت به اندازههای موجود افزایش میداد و همان عملی را در سوریه انجام میداد که عربستان سعودی را به خاطر انجام آن در بحرین مورد انتقاد شدید قرار داده بود؛ حتی به قیمت تخریب روابط تهران و ریاض.
یعنی در حالیکه ایران عربستان سعودی را به خاطر مداخله در بحرین محکوم میکند، آماده است و تا بهحال مطابق اظهارات مقامات سیاسی کشورهای مختلف، مداخلات عملی در سوریه هم انجام داده است.
رسانههای جمهوری اسلامی هم مرتب از پیشرفت گفتوگو بین رژیم بشار اسد و مردم و اصلاحاتی که آقای اسد قرار است در آن کشور به مرحله اجرا بگذارد، با دید مثبت صحبت و آن را بزرگ میکنند. حال آنکه در شرایط بحرانی کنونی، آن چیزی که اصلاً قابل تاکید و اجرا نیست، اصلاحاتی است که جمهوری اسلامی مدافع آن است یا آقای بشار اسد آن را بشارت میدهد.
حتی در آخرین بیانیه، بشار اسد به جای حمایت از حقوق مردم و یا دادن نوید اصلاحات، به تشکر از کشتار ارتش و اقدام مؤثر آنها برای «خنثی کردن توطئههای خارجی» پرداخت و این عمل را تشویق کرد. بنابراین موضع جمهوری اسلامی از این لحاظ هم قابل توجیه نیست.
ولی بههرحال، همانطور که گفتم، علت حمایت جمهوری اسلامی از حکومت اسد و داشتن رفتار مخالف با آنچه در مقابل بحرین پیش گرفته و پیشتر در مقابل لیبی، مصر و تونس در پیش گرفته بود، منافع جمهوری اسلامی و نظام حاکم بر ایران در پیوند با همکاری با دولت اسد و رژیم دمشق است.