پاسخ دادن به دیدگاه
احتمال تشديد تحريمها عليه ايران
باراک اوباما، رئيسجمهوری آمريکا در يک کنفرانس خبری مشترک با آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان از احتمال تشديد تحريمها عليه ايران خبر داد.
اوباما گفت اگر شورای حکام آژانس بينالمللی انرژی اتمی در گفتوگو با ايران پی ببرد که اين کشور الزامهای بينالمللی را در برنامه اتمیاش رعايت نمیکند؛ آمريکا و متحدانش، تحريمهای بيشتری عليه ايران اعمال میکنند.
نشست شورای حکام آژانس بينالمللی انرژی اتمی که از ششم ژوئن ۲۰۱۱ (۱۶ خرداد ۱۳۹۰) در وين پايتخت اتريش آغاز شده تا دهم ژوئن (۲۰ خرداد) ادامه دارد.
رئيسجمهور آمريکا همچنين برنامه اتمی ايران را يک «نگرانی جدی» توصيف کرد و افزود قطار هستهای ايران «نه ترمز دارد و نه دنده عقب.»
اين اظهارات اوباما در حالی بيان شده که يوکيا آمانو، مديرکل آژانس بينالمللی انرژی اتمی، ششم ژوئن در جريان نشست مطبوعاتی اجلاس شورای حکام اعلام کرد امکان دارد ايران فعاليتهای مخفی مرتبط با برنامه هستهای خود را که «ابعاد نظامی» دارند تا چندی پيش نيز ادامه داده باشد.
محمود احمدینژاد، رئسجمهوری ايران: قطار هستهای ایران نه ترمز دارد و نه دنده عقب میرود
آمانو از ایران خواست تا به «سئوالات روشنی که در مورد طرحهای تحقيقاتی و توسعه هستهای اين کشور مطرح است و بهنظر میرسد اهداف نظامی دارند» پاسخ دهد.
وی افزود ۱۳ خرداد (سوم ژوئن)، نامهای خطاب به فريدون عباسی دوانی، رئيس سازمان انرژی اتمی ايران نوشته و در آن بر «نگرانیهای آژانس درباره وجود ابعاد نظامی احتمالی» تأکيد کرده است.
آمانو با بيان اينکه پاسخ ايران «رضايتبخش» نبود خواستار «دسترسی فوری به اماکن، تجهيزات، اسناد و مقامات برای کمک به روشن ساختن تحقيقات آژانس» شد.
اما علیاصغر سلطانيه، نماینده ايران در آژانس بينالمللی انرژی اتمی در واکنش به این اظهارات آمانو گفت: «هر کسی میتواند اطلاعات ارائه کند و وظيفه آمانو است که منابع قابل اعتماد را بررسی کرده و از صحت آنها اطمينان حاصل کند.»
وی همچنین از آژانس خواست تا به تعهداتش در قبال ايران عمل کند و پرونده هستهای ايران را «برای هميشه» ببندد.
محمود احمدینژاد، رئسجمهوری ايران نيز روز سهشنبه ۱۷ خرداد در جريان يک نشست خبری گفت: «قطار هستهای ایران نه ترمز دارد و نه دنده عقب میرود.»
احمدینژاد گفت: «خيال میکنند اگر اعلام کنند ايران به دنبال اين و آن است، افکار عمومی را پشت سر خود میبرند. بحث مذاکره بيشتر برای بهانه تراشيدن است؛ چند وقت ديگر میگويند چرا وسط ايران کوير وجود دارد که آب آنجا تلخ است، نظام سلطه دائماً به دنبال ونگ (نق) زدن است.»
برنامه اتمی ايران همواره موضوعی بحثبرانگيز بوده است. آمريکا و کشورهای غربی میگويند اين احتمال وجود دارد که برنامه هستهای ايران در جهت «مقاصد نظامی» باشد.
بر همين اساس، علاوه بر شورای امنيت سازمان ملل که تاکنون با صدور چهار قطعنامه، به تحريمها عليه برنامه اتمی ايران و افراد و سازمانهای مرتبط به آن رأی داده، آمريکا، اتحاديه اروپا و برخی ديگر از کشورها تحريمهای يکجانبهای نيز عليه ايران اعمال کردهاند.
اما ايران با رد کردن تأثیر تحریمها بر این کشور، میگويد که برنامه هستهایاش، صلحآميز است.