پاسخ دادن به دیدگاه
جايزه ساخاروف به نسرين ستوده و جعفر پناهی رسيد
پارلمان اروپا اعلام کرد نسرين ستوده، وکيل زندانی و جعفر پناهی، فيلمساز محروم شده از فعاليت سينمايی در ايران، برندگان امسال جايزه ساخاروف هستند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، پارلمان اروپا، امروز، جمعه پنجم آبانماه (۲۶ اکتبر) جايزه ساخاروف که نمونه اروپايی جايزه صلح نوبل است را به نسرين ستوده و جعفر پناهی اهدا میکند.
مديران گروههای سياسی پارلمان اروپا، امروز صبح در جنب جلسه عمومی پارلمان در استراسبورگ گرد آمدند و نام برگزيدههای خود را برای جايزه ساخاروف که دو تن از مخالفان حکومت ايران هستند اعلام کردند.
نسرين ستوده، وکيل دادگستری و فعال حقوق بشر از ۱۳ شهريور ۸۹ تاکنون در زندان بهسر میبرد.
وی از سوی دادگاه به اتهام "اقدام عليه امنيت ملی، تبانی و تبليغ عليه نظام و عضويت در کانون مدافعان حقوق بشر" به ۱۱ سال حبس تعزيری، ۲۰ سال محروميت از وکالت و ۲۰ سال ممنوعيت خروج از کشور و به اتهام "تظاهر به بیحجابی" به ۵۰ هزار تومان جريمه نقدی محکوم شده است.
نسرين ستوده در اعتراض به عدم اجرای آئيننامه اداره امور زندانها و محروميت از حقوق يک زندانی از جمله عدم دسترسی به تلفن و ايجاد انواع محدوديتها برای ملاقات با فرزندان خردسال خود و همچنين به مناسبت تشکيل پرونده کيفری و صدور قرار ممنوعيت خروج از کشور برای همسر و دختر ۱۲ سالهاش، از روز چهار شنبه ۲۶ مهرماه دست به اعتصاب غذا زده است.
گروه جنجالی "پوسی رايوت" از روسيه و الس بلياتسيکی، زندانی سياسی اهل بلاروس، ديگر نامزدهای جايزه ساخاروف امسال بودند
وی پس از گذشت يک هفته از اعتصاب خود به دليل وخامت حالش به بهداری منتقل شد.
نسرين ستوده پيش از اين برنده جايزه حقوق بشر سازمان حقوق بشر بينالملل در سال ۲۰۰۸ نيز شده است.
جعفر پناهی پس از انتخابات بحثبرانگيز دهمين دوره رياست جمهوری در ايران جزو معترضان به نتايج اين انتخابات بود و دو بار بازداشت شد که بار دوم بيش از سه ماه در زندان بهسر برد و پس از اعتراضات متعدد جهانی نسبت به بازداشت وی و پس از پشت سر گذاشتن يک هفته اعتصاب غذا در زندان، سرانجام در تاريخ چهارم خردادماه امسال با توديع وثيقه ۲۰۰ ميليون تومانی به طور موقت از زندان آزاد شد.
جعفر پناهی به اتهام "اقدام عليه امنيت کشور" و "فعاليت تبليغی عليه نظام" به شش سال حبس تعزيری، ۲۰ سال محروميت از هر نوع فيلمسازی و نوشتن فيلمنامه و هر نوع مصاحبه با رسانههای نوشتاری و شنيداری و ديداری داخلی و خارجی و خروج از کشور محکوم شده است.
بسياری از فيلمسازان مطرح جهان و جشنوارههای معتبر از جعفر پناهی پشتيبانی کرده و خواهان آزادی وی شدهاند.
جعفر پناهی يکی از مطرحترين فيلمسازان ايران است که تاکنون چند جايزه مهم سينمايی را از جشنوارههای جهانی دريافت کرده است؛ از جمله جايزه دوربين طلايی جشنواره فيلم کن برای ساخت فيلم "بادکنک سفيد" در سال ۱۹۹۵ ميلادی، جايزه شير طلايی جشنواره فيلم ونيز در سال ۲۰۰۰ ميلادی، با فيلم "دايره"؛ و جايزه خرس نقرهای جشنواره بينالمللی فيلم برلين برای فيلم "آفسايد" در سال ۲۰۰۶.
گروه جنجالی "پوسی رايوت" از روسيه و الس بلياتسيکی، زندانی سياسی اهل بلاروس، ديگر نامزدهای جايزه ساخاروف امسال بودند.
جايزه جايزه ۵۰ هزار يورويی ساخاروف از سال ۱۹۸۸ تاکنون هر سال توسط پارلمان اروپا به يک يا چند فعال حقوق بشر و دمکراسی اهدا میشود.
سال گذشته جايزه ساخاروف به طور مشترک به پنج پنج فعال جنبش "بهار عربی"، محمد بوعزيزی، فعال تونسی که خود را بهآتش کشيد و کشته شد؛ اسماء محفوظ، زن مصری؛ احمد الزبير السنوسی، قديمیترين زندانی سياسی ليبی؛ رزان زيتونه، وکيل سوری و علی فرزات کاريکاتوريست سوری رسيد.
پيش از اين کسانی چون نلسون ماندلا، زندانی نامدار دوران آپارتايد در آفريقای جنوبی و رئيس جمهور پيشين اين کشور؛ الکساندر دوبچک، رهبر جمهوری سوسياليستی چکسلواکی در رويدادهای "بهار پراگ" در سال ۱۹۶۸؛ تسليمه نسرين، نويسنده و فمينيست بنگلادشی و آنگ سان سوچی، فعال سياسی و مدافع حقوق بشر اهل برمه ؛ جايزه ساخاروف را دريافت کردهاند.