پاسخ دادن به دیدگاه
ونیز ۲۰۱۲: سینمای زنان با رنگ و لعابی هالیوودی
گروه فرهنگ - آلبرتو باربارا، مدیر جدید جشنواره فیلم ونیز برای فیلمسازان زن و سینمای زنان اهمیت زیادی قائل است. شصت و نهمین جشنواره فیلم ونیز، امروز، چهارشنبه، ۲۹ اوت با یک تریلر سیاسی به کارگردانی خانم میرا نایر، سینماگر هندیتبار مقیم آمریکا گشایش یافت. با اینحال حضور سینماگران زن در شصت و نهمین جشنواره فیلم ونیز چندان برجسته بهنظر نمیرسد.
آلبرتو باربارا درباره چگونگی گزینش فیلم «بنیادگرای ناراضی» ساخته میرا نایر برای گشایش جشنواره فیلم ونیز گفت: «هدف ما از گزینش این فیلم این بود که نشان بدهیم زنان خلاق در همه عرصههای فرهنگی بهگونهای روزافزون مشارکت دارند. میرا نایر در این فیلم موفق شده است بر اساس یک رمان مطرح به موضوع "بنیادگرایی" در جامعه بپردازد.»
در فیلم «بنیادگرای ناراضی» در کنار بازیگر بریتانیایی ریز احمد، کید هادسن و کیفر ساترلند بازی میکنند. این فیلم بر اساس رمانی به همین نام نوشته نویسنده پاکستانی، محسن حمید ساخته شده است.
قهرمان این داستان یک جوان پاکستانی به نام چنگیز خان است. او که در دانشگاه پرینستن تحصیل کرده، در نیویورک به عنوان کارشناس اقتصادی در شرکتی مشغول به کار میشود، بهزودی ترقی میکند و در همان حال به یک دختر آمریکایی هم دل میبازد. اما خوشبختی او با حمله تروریستی به برجهای دوقلو در سپتامبر ۲۰۰۱ به پایان میرسد. او را به همدستی با تروریستها متهم میکنند و زندگی روزانهاش و آن رؤیای آمریکایی که در پی آن است به تدریج فرومیپاشد. در قالب چنین داستانی، میرا نایر با تصاویری زیبا روایتی به دست میدهد از هویتیابی و خودیابی انسان در عصری که مرزها از میان برداشته شده و همزمان بنیادگرایی، جامعه مدنی و دستاوردهای آن را به خطر انداخته است.
میرا نایر:میخواستم انسانهایی را نشان بدهم که اگر سیاست مزاحم آنها نشود، میتوانند ورای فرهنگها و مرزها با هم رابطه دوستانه داشته باشند.
میرا نایر درباره «بنیادگرای ناراضی» که در بخش غیر رقابتی جشنواره فیلم ونیز به نمایش درآمده و انگیزهاش از ساختن این فیلم گفت: «من به هر دو فرهنگ غرب و شرق تعلق دارم. برای همین هم میخواستم هر طور شده این فیلم را بسازم. میخواستم انسانهایی را نشان بدهم که اگر سیاست مزاحم آنها نشود، میتوانند ورای فرهنگها و مرزها با هم رابطه دوستانه داشته باشند.»
آلبرتو باربارا همچنین اعلام کرد که فیلم «مرشد» ساخته پل توماس اندرسن که سینمادوستان از مدتها پیش انتظار آن را میکشیدند، در شصت و نهمین جشنواره فیلم ونیز به نمایش درمیآید. فیلیپ سیمور هافمن در این فیلم نقش بنیانگذار یک «سکت» مذهبی را ایفا میکند. هوفمن پیش از نمایش این فیلم اعلام کرده که این «سکت» مذهبی ربطی به سانتولوژی ندارد و داستان فیلم فقط از این گروه مذهبی الهام گرفته شده است.
مایکل مان، کارگردان سرشناس آمریکایی ریاست هیأت داوران شصت و نهمین جشنواره فیلم ونیز را به عهده دارد. او درباره نحوه ارزشگذاری بر فیلمها گفت: «فیلمی برنده شیر طلایی شصت و نهمین جشنواره فیلم ونیز میشود که هم درخشان باشد و هم اینکه نوآوریهایی داشته باشد.»
او در ادامه افزود که نمیداند داوران چگونه عمل میکنند.
از دیگر اعضای هیأت داوران جشنواره فیلم ونیز به ریاست مایکل مان میتوان از لتیسیا کاستا، بازیگر فرانسوی و همچنین سینماگر ایتالیایی، ماتئو گارونه نام برد.
آلبرتو باربارا، مدیر جشنواره اعلام کرد که تعداد فیلمهای شرکتدادهشده در شصت و نهمین جشنواره فیلم ونیز کاهش پیدا کرده و شاید این امر داوری درباره فیلمها را سادهتر کند.
از کارگردانانی که در این جشنواره شرکت کردهاند، میتوان از برایان دی پالما، اولیویه آسایاس، کیم کی دوک، پل توماس آندرسن، تاکاشی کیتانو، ترانس مالیک نام برد. در این میان، برخلاف آنچه که مدیر جشنواره تبلیغ کرده است، افزون بر میرا نایر، فقط چهار کارگردان زن دیگر در شصت و نهمین جشنواره فیلم ونیز شرکت کردهاند. فرانچسکا کومنچینی از ایتالیا و راما بارشتین از اسرائیل از مهمترین این کارگردانان زن بهشمار میآیند.
امیر نادری، سینماگر ایرانی ساکن نیویورک، داور بخش افقهای شصت و نهمین جشنواره فیلم ونیز است.
فیلم «به هر قیمت» ساخته رامین بحرانی، سینماگر ایرانی مقیم آمریکا نیز در بخش مسابقه شرکت دارد.
امیر نادری، سینماگر ایرانی ساکن نیویورک، داور بخش افقهای شصت و نهمین جشنواره فیلم ونیز است. در این بخش فیلم «خانه پدری» از کیانوش عیاری نیز شرکت دارد. مهدی هاشمی، شهاب حسینی و نازنین فراهانی و مهران رجبی از بازیگران این فیلم هستند و موضوع فیلم هم مشکلات زنان در هفتاد سال گذشته در جامعه ایران است. این فیلم که در سال ۱۳۸۹ ساخته شده، هنوز در ایران به نمایش در نیامده و وزارت ارشاد هم با شرکت آن در جشنواره فیلم ونیز مخالفت کرده است.
امسال هم مانند سالیان گذشته عدهای از ستارگان سینما با حضورشان به جشنواره فیلم ونیز رونق میدهند: ژان مورو، کلودیا کاردیناله، بن افلک، ژراد دپاردیو، خاویر باردم و همچنین رابرت ردفورد از ستارگانی هستند که بنا به گزارش مدیریت جشنواره در شصت و نهمین جشنواره فیلم ونیز شرکت خواهند کرد.
جشنواره فیلم ونیز تا هشتم سپتامبر ادامه خواهد داشت.
جشنواره فیلم ونیز از قدیمیترین جشنوارههای سینمایی جهان است و امسال هشتادمین سالگرد خود را جشن میگیرد. جشنواره فیلم ونیز همراه با جشنواره فیلم برلین و جشنواره کن از مهمترین جشنوارههای سینمایی جهان بهشمار میآید.