پاسخ دادن به دیدگاه
"از ساحل ايران هم امکان بستن تنگه هرمز وجود دارد"
حسين علايی، نخستين فرمانده نيروی دريايی سپاه پاسداران گفت با تحريم نفتی ايران، جمهوری اسلامی انگيزهای برای باز نگاه داشتن تنگه هرمز نخواهد داشت.
به گزارش خبرگزاری دانشجويان ايران (ايسنا)، سردار حسين علايی از مسئولان سپاه پاسداران، امروز، جمعه ششم مردادماه درباره موقعيت حساس تنگه هرمز و تنشهای ميان ايران و آمريکا در اين زمينه سخن گفت.
علايی ضمن تأکيد بر اينکه "هيچ يک از کشورهای دنيا با بسته شدن تنگه هرمز موافق نيستند"، طرح موضوع بستن تنگه هرمز را از زمان تحريم نفتی ايران عنوان کرد و گفت: " تحريم نفتی ايران عملأ به مفهوم بسته شدن تنگه هرمز برای ايران خواهد بود؛ بنابراين در چنين وضعيتی جمهوری اسلامی ايران انگيزهای جهت هزينه کردن برای باز نگاه داشتن تنگه هرمز نخواهد داشت."
وی هرگونه رويدادی در تنگه هرمز را تنها به کشورهای درگير و يا کشورهای حاشيه خليج فارس محدود ندانست و گفت ايران و آمريکا به همين خاطر از هرگونه "اقدام عجولانه و چالشبرانگيز" در اينباره خودداری کردهاند.
نخستين فرمانده نيروی دريايی سپاه پاسداران در همين حال گفت: "برای بستن تنگه هرمز نيازی به استفاده از آبهای جنوبی اين تنگه نيست و حتی از ساحل ايران هم امکان مسدود نمودن آن وجود دارد."
حسين علايی: ايران همواره طرح تأمين امنيت منطقهای را به کشورهای حاشيه خليج فارس پيشنهاد کرده است که به دليل اشغال نظامی خليج فارس از سوی آمريکا و داشتن روابط گرم اين کشورها با ايالات متحده، از اين طرح استقبال نشده است
حسين علايی که در دیماه سال گذشته مقالهای از او در روزنامه اطلاعات به دليل مقايسه رفتار آيتالله علی خامنهای و محمدرضا پهلوی جنجال بهپا کرد، مدعی شد که ايران تاکنون بيش از همه کشورها برای باز نگاه داشتن تنگه هرمز تلاش کرده است و حتا در دوران جنگ با عراق نيز به بستن تنگه هرمز اقدام نکرد.
وی افزود: "ايران همواره طرح تأمين امنيت منطقهای را به کشورهای حاشيه خليج فارس پيشنهاد کرده است که به دليل اشغال نظامی خليج فارس از سوی آمريکا و داشتن روابط گرم اين کشورها با ايالات متحده، از اين طرح استقبال نشده است."
علايی علت ناامنی در خليج فارس را حضور کشتیهای جنگی آمريکا در اين منطقه دانست و گفت: "خروج کشتیهای جنگی آمريکا از خليج فارس بر امنيت خطوط کشتيرانی خواهد افزود."
وی همچنين در مورد تلاش برخی کشورها برای احداث خط لوله به منظور دور زدن تنگه هرمز گفت: "اهميت تنگه هرمز تنها به صادرات نفت از مسير آن نبوده، بلکه به صادرات و واردات انواع کالاها نيز هست."
علايی افزود عدم استفاده از خط لوله، هزينه صادرات نفت را کاهش میدهد و ميزان کمی از نفت امارات از طريق خط لوله احداثی صادر میشود."
روز يکشنبه ۱۵ ژوئيه (۲۵ تيرماه) امارات متحده عربی خط لوله جديد نفتی ۳۶۰ کيلومتری خود را برای انتقال نفت خام به پاکستان و از آنجا به بندر فجيره در ساحل دريای عمان افتتاح کرد.
در ماههای اخير، با تشديد تحريمهای بينالمللی عليه ايران که به منظور کنترل برنامههای هستهای ايران صورت میگيرد، بارها بحث بستن تنگه هرمز از سوی مقامات ايرانی طرح شده است.
يکصد نماينده مجلس ايران روز دوشنبه ۱۲ تير، همزمان با آغاز تحريمهای اتحاديه اروپا عليه ايران طرح دو فوريتی بستن تنگه هرمز را با هدف "مقابله با تحريمکنندگان" امضا کرده بودند.
روز، جمعه ۳۰ تيرماه اعلام شد تعداد نمايندگان امضاکننده اين طرح به ۱۵۰ نفر رسيده است.
سخنگوی وزارت خارجه آمريکا ۱۳ تيرماه در واکنش به اين اقدام، گفته بود: "هر گونه تلاش ايران برای بستن اين تنگه يا وادار کردن کشتیها به دريافت اجازه عبور از مقامات ايران مغاير حقوق بينالمللی بوده و مورد پذيرش مقامات آمريکا قرار نخواهد گرفت."
با اين حال سرلشکر حسن فيروزآبادی، رئيس کل ستاد نيروهای مسلح ايران چندی پيش گفت اين کشور "بنا ندارد تنگه هرمز را ببندد" و تصميم "اجرای بستن تنگه هرمز" به عهده آيتالله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ايران است.
با تهديد به بستن تنگه هرمز از سوی ايران آمريکا به تقويت نظامی خود دست زده و چند کشتی و ناو جنگی را به اين منطقه ارسال کرده است.
تنگه هرمز حدود ۵۰ کيلومتر عرض و ۲۰۰ کيلومتر طول دارد که خليج فارس و دريای عمان را به هم متصل میکند. در حال حاضر همه نفت توليدی عراق، کويت و قطر و بخش زيادی از نفت توليدی عربستان و امارات و همچنين بخشی از گاز توليدی قطر برای ورود به بازارهای جهانی از تنگه هرمز عبور میکند.