پاسخ دادن به دیدگاه
سینمای ایران در نیمه دوم سال ۱۳۹۰
مجتبا یوسفیپور - سال ۱۳۹۰ سال مهمی برای سینمای ایران بود، سال تلخ و شیرین. از سویی سینماگران ایرانی خانه خود را از دست دادند و از سوی دیگر سینمای ایران موفق شد در عرصه جهانی موفقیتهای تازهای کسب کند و فیلم «جدایی نادر از سیمین» برای نخستینبار دو جایزه مهم گلدن گلوب و اسکار را برای ایرانیان به ارمغان آورد.
در دو گزارش ویژه، نگاهی داریم به مهمترین اتفاقهای یک سال گذشته سینمای ایران. بخش دوم و پایانی این گزارش اختصاص دارد به شش ماه دوم سال ۱۳۹۰.
[ لینک: سینمای ایران در نیمه نخست سال ۱۳۹۰]
مهر
اما در اواخر شهریور و اوایل مهرماه تهدیدهای معاونت سینمایی جنبه عملی پیدا کردند و شش تن از مستندسازان به اتهام همکاری با شبکههای معاند بازداشت شدند، هرچند مسئولان سینمایی اعلام کردند نقشی در این اتفاق نداشتهاند و «بازداشتها خارج از حوزه اختیارات آنهاست.» کتایون شهابی، مجتبی میرطهماسب، ناصر صفاریان، هادی آفریده، مهرداد زاهدیان و محسن شهرنازدار شش مستندسازان بازداشت شده بودند. بعد از حدود سه هفته، ناصر صفاریان، محمد آفریده و محمد شهرنازدار با قید وثیقه آزاد شدند.
در این میان این تنها خانه سینما بود که با صدور بیانیهای بازداشت این مستندسازان را محکوم کرد خواستار برخورد منصفانه و رعایت حقوق قانونی بازداشتشدگان شد. این بیانیه باعث شد تا معاونت سینمایی با استناد به آن بار دیگر حمله به خانه سینما را آغاز کرده و با توسل به وبسایتها و سینماگران نزدیک به خود، سعی در به زیر سوال بردن خانه سینما بکند. برخی این بازداشتها را «پروندهای سیاسی و ضد امنیت ملی» خواندند و ورود خانه سینما به این موضوع را اشتباه عنوان کردند. این فشارها تا آنجا بالا گرفت که مدیران خانه سینما مجبور به صدور بیانیه دومی شدند و با محکوم کردن هرگونه استفاده از این بیانیه توسط رسانههای معاند، تاکید کردند که تنها بر اساس وظیفه صنفی خواستار «رعایت حقوق بازداشتشدگان و مراعات کامل مفاد آیین دادرسی» هستند.
کتایون شهابی، مجتبی میرطهماسب، ناصر صفاریان، هادی آفریده، مهرداد زاهدیان و محسن شهرنازدار به اتهام همکاری با شبکههای معاند بازداشت شدند.
اما این بیانیه دوم هم تأثیری نداشت و باز حملات «کیهان» و دیگر سایتهای اصولگرا به خانه سینما ادامه داشت و در نهایت فشارها محمدمهدی عسگرپور، مدیرعامل خانه سینما را بار دیگر واداشت با نوشتن نامهای به انجمن مستندسازان، سعی در تلطیف فضا کند. او در این نامه بر غیرقانونی بودن فروش آثار به شبکههای ماهوارهای تأکید کرد و از فیلمسازان خواست «از افتادن در دامی مشابه برحذر باشند.»
اما این ماه چند خبر جنجالی دیگر نیز داشت. اول اعلام ساخت فیلمی با موضوع زندگی «کوروش کبیر» بود. ابتدا علی معلم و مسعود جعفری جوزانی خبر از نگارش فیلمنامه این فیلم دادند و چند روز بعد عزیزالله حمیدنژاد نیز ادعا کرد که او نیز سالهاست به دنبال ساخت فیلمی بر اساس این موضوع است و نمیشود همزمان دو گروه به یک موضوع بپردازند. با گذشت شش ماه، هنوز خبری از تولید این فیلمها منتشر نشده است و به گفته علی معلم، با وجود تقاضای پروانه ساخت، هنوز وزارت ارشاد اقدامی برای صدور این پروانه نکرده است.
دیگر خبر جنجالی این ماه، شایعه حضور آنجلینا جولی، سوپراستار زن سینمای آمریکا در فیلمی ایرانی بود. این شایعه هرچند به سرعت تکذیب شد اما تا چند روز حاشیههایش ادامه داشت و از فیلمسازی چون مسعود دهنمکی تا علیرضا رئیسیان از پیشنهاد حضور جولی در فیلمشان توسط یکی از تهیهکنندگان سینمای ایران سخن گفتند.
و سرانجام در این ماه حکم محکومیت جعفر پناهی به شش سال حبس و ۲۰ سال محرومیت از فیلمسازی در دادگاه تجدید نظر قطعی شد. مرضیه وفامهر بازیگر فیلم «تهران من، حراج» نیز به یک سال حبس و ۹۰ ضربه شلاق محکوم شد که با اعتراض وکیل او، حکم به دادگاه تجدید نظر ارسال شد.
آبان
آبان ۹۰ با سخنان جنجالی ابراهیم حاتمیکیا و حمله او به فیلم «جدایی نادر از سیمین» و اصغر فرهادی آغاز شد. حاتمیکیا با انتشار یادداشتی به بهانه تجلیل از فیلم «یه حبه قند» نیش و کنایههایی را نثار فرهادی کرد که با واکنشهای بسیاری روبرو شد. برخی سخنان حاتمیکیا را تعبیر به حسادت او کردند و برخی دیگر در مقام پاسخ به او دست به قلم بردند و مطالبی را منتشر کردند. از سوی دیگر، رسانههای اصولگرا با استقبال از یادداشت حاتمیکیا، بر حملات خود به فیلم «جدایی نادر از سیمین افزودند و این جدال چنان بالا گرفت که سرانجام حاتمیکیا از آن به عنوان «بسیج ارتش سایبری» علیه خود نام برد.
شورای عالی تهیهکنندگان سینما ایران با انتشار نامهای هرگونه همکاری با شبکههای ماهوارهای را ممنوع اعلام کرد و نوشت: «هرگونه همکاری با شبکههای ماهوارهای فارسیزبان مخالف قانون است و در کشور با متخلف برخورد خواهد شد. ضمناً تیزر آنان از شبکههای سیما پخش نخواهد شد.»
برگزاری جشنواره سینما حقیقت در این ماه خبرساز شد. بعد از انتشار اسامی فیلمهای حاضر در این جشنواره، نخست مسئولان جشنواره بینالمللی فیلم آمستردام با انتشار بیانیهای در محکوم کردن بازداشت فیلمسازان در ایران، خواستار تحریم این جشنواره شدند. بعد از آن برخی از مستندسازان شناخته شده خارجی نیز با اعلام حمایت از حقوق فیلمسازان، خواستار خروج فیلمهایشان از این جشنواره شدند. در مقابل دبیر جشنواره با انتشار نامهای بازداشت فیلمسازان را «امری طبیعی دانست که در هر کشوری ممکن است اتفاق بیافتد» و در نهایت مسئولان جشنواره اعلام کردند که بعد از اعلام اسامی آثار، امکان خروج از جشنواره میسر نیست و تنها فیلمها را از بخش مسابقه خارج کرده و در بخش جنبی به نمایش درمیآورند. دبیر جشنواره در بخش دیگری از نامه خود، این اقدام مستندسازان خارجی را «تحت تأثیر فشار لابیهای صیهونیستی» عنوان کرد.
«راه آبی ابریشم» فیلمی فاخر با هزینه تولید هفت میلیارد تومانی که در اکران عمومی شکست خورد.
در همین روزها بار دیگر بحث تأسیس سازمان سینمایی کشور توسط معاونت سینمایی مطرح شد. این موضوع باعث شد فیلمسازانی چون محمدمهدی عسگرپور، رضا میرکریمی و بهمن فرمانآرا با انتشار یادداشتهایی در رسانهها، از عملکرد معاونت سینمایی انتقاد کنند. عسگرپور، حملات ماههای گذشته به خانه سینما بعد از انتشار بیانیه حمایت از مستندسازان را زمینهچینی برای تعطیل کردن خانه سینما خواند و فرمانآرا، درد اصلی سینمای ایران را نه نیاز به تشکیل سازمان سینمایی که «ندانمکاریهای معاونت سینمایی» عنوان کرد.
اما در این ماه حضور سینماگران در عرصه تئاتر حاشیهساز شد و اعتراض برخی از اهالی تئاتر را برانگیخت. انجمن بازیگران تئاتر با انتشار بیانیهای، حضور بازیگران سینما در تئاتر را عملی از سر تفنن نامید و نوشت: «اگر زمانه با سینما و سینماگران سازگار نیست، چرا ایشان فرصت فراغت خود را در تئاتر میجویند؟» در این بیانیه با گله از اختصاص بهترین سالنهای تئاتری کشور به آثاری که ستارگان سینما در آنها حضور دارند، با پیشنهاد پنج بند برای حضور سینماگران در تئاتر، از آنها خواست «از توان و استعداد خود برای احیای تالارهای ناشناخته بهره گیرید و این سه چهار تالار حرفهای را که هنرمندان تئاتر برای حضور در آن سالها در صف میمانند به ایشان واگذارید.»
بالاخره در این ماه جشنواره فیلم کودک و نوجوان بعد از مدتها سرگردانی و اعلام نام شهرهای مختلف به عنوان محل برگزاری، به زادگاه خود شهر اصفهان بازگشت و از روز ۲۳ آبان آغاز به کار کرد.
«جدایی نادر از سیمین» موفق شد جایزه بهترین فیلم خارجی بیبیسی را از آن خود کند.
اما در این ماه سرانجام مرضیه وفامهر، بازیگر سینما بعد از حدود چهار ماه بازداشت آزاد شد. در حکم نهایی او، شلاق به جریمه نقدی تبدیل شد و یکسال زندان به سه ماه و یک روز تقلیل یافت.
اما از حاشیههای این ماه اعلام خبر هزینه ساخت فیلم فاخر «راه آبی ابریشم» بود. این فیلم که با بودجهای هفت میلیارد تومانی ساخته شده بود، در اکران شکست خورد و نتوانست به فروش مناسبی دست یابد. این مسئله انتقادهای بسیاری برانگیخت و بسیاری از سینماگران از هزینه کردن بودجههای کلان توسط دولت بدون برنامهریزی درست انتقاد کردند.
آذر
از اوایل این ماه تکاپوها برای برگزاری جشنواره فیلم فجر آغاز و محمد خزاعی به عنوان دبیر این دوره از جشنواره معرفی شد. او در نشست مطبوعاتی خود پایان آذرماه را مهلت نهایی فیلمسازان برای ارسال فرم تقاضانامه شرکت در جشنواره اعلام کرد.
داوری تهمینه میلانی در کنار یک داور اسرائیلی در جشنواره فیلم گوا هند جنجالآفرین شد. میلانی ابتدا با تأکید بر فرهنگی بودن این اتفاق، سعی کرد در جشنواره حاضر شود، اما سرانجام فشارها به حدی بالا گرفت که او ترجیح داد از داوری در این جشنواره کنارهگیری کند.
تهمینه میلانی از داوری در جشنواره فیلم گوا هند کنارهگیری کرد.
محمد نوریزاد، رخشان بنیاعتماد و جعفر پناهی با انتشار نامهای سرگشاده به رئیس قوه قضائیه خواستار آزادی مجتبی میرطهماسب و و اعاده حیثیت و دلجویی از فیلمسازان بازداشت شده و خانوادههایشان شدند.
هفتهای بعد از انتشار این نامه، مجتبی میرطهماسب، مستندساز بازداشتی سرانجام با قید وثیقه آزاد شد. او از ۲۶ شهریورماه به اتهام همکاری با شبکه فارسی «بیبیسی» بازداشت شده بود.
محسن محسنینسب از بازی فرزان دلجو، ستاره سینمای پیش از انقلاب در فیلم «بابای ایرانی من» خبر داد. اما این خبر با واکنش اداره ارشاد اسلامی روبرو شد و علیرضا سجادپور، مدیرکل اداره نظارت و ارزشیابی از عدم موافقت این اداره با حضور این بازیگر در این پروژه خبر داد.
سرانجام فیلم «اسب حیوان نجیبی است» ساخته عبدالرضا کاهانی پس از مدتها درگیری با اداره نظارت و ارزشیابی وزارت ارشاد، با انجام حدود پنج دقیقه اصلاحات اکران شد.
«جدایی نادر از سیمین» جایزه بهترین فیلم داستانی جشنواره سینما پاسیفیک را از آن خود کرد. این فیلم همچنین طاووس نقرهای جشنواره فیلم گوا هند و جایزه بهترین فیلم خارجی جوایز مستقل بریتانیا را به دست آورد. اما در کنار این جایزهها، حاشیههای فیلم نیز ادامه داشتند و کماکان رسانههای اصولگرا با انتشار مطالبی به فیلم حمله کردند. در این ماه نام این فیلم به عنوان یکی از پنج نامزد دریافت جایزه گلدن گلوب بهترین فیلم خارجی اعلام شد.
دی
دی ماه درگیری میان معاونت سینمایی و خانه سینما وارد مرحله تازهای شد و شکل جدیتری به خود گرفت. در هفته اول این ماه معاونت حقوقی وزارت ارشاد از خانه سینما شکایت کرد. به موجب این شکایت «وزارت ارشاد خواستار صدور دستور موقت مبنی بر جلوگیری از فعالیت مؤسسه خانه سینما به علت اساسنامه غیر قانونی شده، بر این اساس همچنین خواستار ابطال اساسنامه مصوب مجمع عمومی فوقالعاده مورخ ۲۰ خرداد ماه ۸۷ هم شد.»
خانه سینما دیماه ۱۳۹۰ تعطیل شد.
بر اساس این شکایت دو طرف دعوا میبایست در تاریخ ۲۱ دیماه برای ارائه توضیحات در دادگاه حاضر میشدند. این شکایت با واکنش سینماگران روبرو شد و کانون کارگردانان سینمای ایران با انتشار بیانیهای به آن اعتراض کرد. از آن سو معاونت سینمایی و سینماگران نزدیک به آن در حمایت از اقدام ارشاد، واکنش سینماگران و کانون کارگردانان را «شتابزده و در جهت انحراف اذهان عمومی» عنوان کردند.
یک هفته بعد از این ماجرا، شورای فرهنگ عمومی نیز وارد این درگیری شد و بعد از برگزاری جلسهای با حضور معاونت سینمایی، حکم به غیرقانونی بودن خانه سینما داد. مدیران خانه سینما نیز در پاسخ با فاقد ارزش قانونی خواندن این حکم، خواستار رسیدگی به پرونده در دادگاهی صالح شدند.
از سوی دیگر وزیر ارشاد اسلامی نیز در حمایت از معاونت سینمایی سخن گفت و غیر قانونی بودن خانه سینما را تأیید کرد. بعد از آن وزارت ارشاد با ارسال نامهای به خانه سینما توسط پیک، حکم به تعطیلی آن مکان ظرف ۴۸ ساعت داد. ماجرا گستردهتر شد و حتی نمایندگان مجلس نیز به اظهار نظر در این زمینه پرداختند. هیأت مدیره خانه سینما همچنان بر نیاز به داشتن حکم قضایی برای تعطیلی خانه سینما تأکید کردند و از آمادگی خود برای رفتن به دادگاه سخن گفتند. در نهایت به تصمیم هیأت مدیره، خانه سینما تا زمان برگزاری دادگاه تعطیل اعلام شد.
«جدایی نادر از سیمین» اولین جایزه گلدن گلوب سینمای ایران را از آن خود کرد.
اما یک روز پیش از برگزاری دادگاه وزارت ارشاد شکایت خود را پس گرفت و نمایندگان آن در دادگاه حاضر نشدند. وزارت ارشاد دلیل پس گرفتن شکایت خود را یافتن «ساز و کارهای قانونی در درون خود وزارت ارشاد برای پیگیری تخلفات و انحلال احتمالی خانه سینما» عنوان کرد و اعلام کرد از نظر این وزارتخانه خانه سینما منحل شده و پرونده بسته است و به زودی گروههایی برای ساماندهی به اصناف سینمایی آغاز به کار میکنند.
و بدین ترتیب در دیماه ۱۳۹۰ خورشیدی، خانه سینما منحل شد.
اما با پایان آذرماه، آخرین مهلت برای شرکت در جشنواره فیلم فجر، کار بازبینی آثار رسیده به جشنواره آغاز شد. به گفته دبیرخانه جشنواره، امسال ۹۰ فیلم مستند و ۹۳ فیلم داستانی برای شرکت در جشنواره فرم پر کرده و ۵۵۳ فیلم خارجی نیز برای شرکت در بخش بینالملل به دفتر این جشنواره ارسال شده بودند.
در هفته آخر دیماه نیز بنا به برنامهریزی از پیش اعلام شده، فهرست فیلمهای راهیافته به بخشهای مختلف سیامین جشنواره فیلم فجر اعلام شدند، فهرستی که به نوعی ۹۰ درصد آثار تولید یکسال قبل سینمای ایران را در بخشهای گوناگون و پرتعداد این جشنواره جای داده بود. هرچند چون سالهای گذشته، این انتخابها حاشیههایی داشت و برخی از فیلمسازان از عدم راهیابی فیلمشان به بخش مسابقه سینمای ایران جشنواره گله کردند.
اتحادیه تهیهکنندگان سینما از مقدمات تصویب قانونی برای جلوگیری از فعالیت همزمان سینماگران بویژه بازیگران در دو پروژه خبر داد.
اما در آخرین روزهای این ماه فیلم» جدایی نادر از سیمین «موفق شد تا جایزه مهم گلدن گلوب بهترین فیلم خارجی را از آن خود کند و یک گام دیگر به اسکار نزدیک شود.
بهمن
بهمنماه در حالی آغاز شد که سینمای ایران همچنان از دریافت نخستین جایزه گلدن گلوب خود شادمان بود. در روزهای بعد از برگزاری این مراسم، سینماگران مختلف با انتشار یادداشتهایی در رسانهها، ضمن تبریک به اصغر فرهادی و سینمای ایران خوشحالی خود را ابراز کردند. در این میان برخی نیز فرصت را غنیمت شمرده و ضمن سخن گفتن از موفقیت این فیلم، بار دیگر موضوع انحلال خانه سینما را پیش میکشیدند و از این موفقیت به عنوان «یک شیرینی در روزهای تلخ انحلال خانه سینما» سخن گفتند.
«روزهای زندگی» ساخته پرویز شیخطادی موفقترین فیلم جشنواره سیام فجر
مدیران سینمایی نیز بعد از چند روز تأخیر در تبریک گفتن این اتفاق بزرگ سینمای ایران، شروع به سخن گفتن در ارتباط با آن کردند و سعی نمودند به شکلی خود را شریک موفقیتهای فیلم نشان دهند. در این میان دسته سوم، یعنی اصولگرایان چون همیشه به فیلم و سازندهاش حمله کردند و با زیر ذرهبین قرار دادن اتفاقاتی چون «دست دادن فرهادی با یک بازیگر زن» و یا حتی «خنده او در شب مراسم هنگام نشستن در کنار جودی فاستر» سعی کردند این موفقیت را بیارزش نشان دهند.
یک هفته بعد از این ماجرا نامزدهای نهایی جایزه اسکار امسال اعلام شدند و «جدایی نادر از سیمین» در دو بخش بهترین فیلم غیر انگلیسی زبان و بهترین فیلمنامه غیر اقتباسی نامزد این جایزه شد.
از روز چهارشنبه ۱۲ بهمن، سیامین جشنواره فیلم فجر با برگزاری مراسم افتتاحیه در تالار وحدت تهران آغاز به کار کرد. در مراسم افتتاحیه این جشنواره از پنج سینماگر، داوود رشیدی، جمال شورجه، علیرضا زریندست، حسین زندباف و محمد بزرگنیا تقدیر شد.
در نهایت پس از ده روز نمایش فیلم در سینماهای تهران و همچنین برخی از شهرستانها، اختتامیه این جشنواره در تالار وحدت تهران برگزار شد. در بخش بینالملل فیلم «عمر قاتل من است» از فرانسه سیمرغ بلورین بهترین فیلم را برد. در بخش مسابقه سینمای ایران نیز دیپلم افتخار بهترین فیلم به طور مشترک به فیلمهای «روزهای زندگی» و «ضد گلوله» اهدا شد. «روزهای زندگی» در ۱۴ رشته نامزد دریافت جایزه بود و سرانجام توانست در رشتههای کارگردانی، بهترین بازیگر زن، بهترین فیلمبرداری، بهترین جلوههای ویژه میدانی، بهترین چهرهپردازی و بهترین صداگذاری موفق به دریافت جایزه از این جشنواره شود.
جایزه هانری لانگلوا به فاطمه معتمدآریا بازیگر ایرانی اهدا شد.
اما در سایه خبرهای موفقیت فیلم» جدایی نادر از سیمین «و همچنین آغاز جشنواره فیلم فجر، سازمان سینمایی بیسروصدا آغاز به کار کرد و طی راسمی ویژه جواد شمقدری، معاونت سینمایی سابق به عنوان رئیس این سازمان معرفی شد. همچنین گروهی به ریاست حسین زندباف و با حضور ابوالقاسم طالبی، ضیاء هاشمی، پرویز شیخطادی، پوران درخشنده، عباس بابویهی، علیرضا رئیسیان، جمال شورجه و جهانگیر الماسی مسئولیت ساماندهی امور صنفی سینماگران ایرانی بعد از انحلال خانه سینما را عهدهدار شدند.
فاطمه معتمدآریا، بازیگر ایرانی موفق شد جایزه هانری لانگلوا را «به پاس تلاش در راستای ارتقای حرفه سینما، تعهد و حفظ حرمت هنر و تلاشهای فرهنگی» دریافت کند.
و بالاخره احمد میرعلایی، مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی خبر از تنظیم ضوابطی ویژه برای برای حضور و همکاری سینماگران ایرانی در پروژههای خارجی داد.
اسفند
اولین و مهمترین خبر سینمایی اسفندماه، بردن اولین جایزه اسکار سینمای ایران توسط فیلم «جدایی نادر از سیمین» بود. به اعتقاد بسیاری این مهمترین جایزه سینمایی است که تاکنون سینمای ایران دریافت کرده است. بالطبع این موفقیت بار دیگر نه تنها سینماگران، بلکه دیگر هنرمندان را نیز واداشت با ارسال پیامهایی آن را به فرهادی و مردم ایران تبریک بگویند. در این میان مسئولان دولتی نیز سعی کردند به اشکال مختلف خود را شریک این موفقیت نشان دهند: برخی از انتخاب فیلم فرهادی توسط هیأت خود سخن گفتند، برخی حمایت دولت برای ساخت فیلم را عنوان کردند و حتی مدیری عضویت فرهادی در انجمن سینمای جوان در سالهای دور را پایهگذار این موفقیت خواند!
با نزدیک شدن به روزهای تعطیل عید نوروز، بحث اکران نوروزی سینماها یکی از اصلیترین بحثهای سینمایی اسفندماه بود. برخی از سینماگران و منتقدان با توجه به آثار نمایش داده شده در جشنواره فیلم فجر، سال ضعیفی را برای سینمای ایران پیشبینی کردند. به اعتقاد این دسته، فیلمهای تولیدی سال ۹۰ از کیفیت پائینتری نسبت به سال قبل برخوردار هستند و نه در فروش و جذب مخاطب و نه در عرصه موفقیتهای بینالمللی در جشنوارهها نمیتوان امید چندانی به سال ۹۱ بست.
اصغر فرهادی نخستین جایزه اسکار را برای سینمای ایران به ارمغان آورد.
از سوی دیگر زمزمههایی مبنی بر دخالت دولت در تعیین آرایش اکران نوروزی سینماها و اختصاص آن به آثار مورد تأیید و حمایت دولت در بین سینماگران مطرح شد. روزنامه «بانی فیلم» با انتشار فهرستی برخی فیلمها را به عنوان گزینههای اصلی اکران نوروزی معرفی کرد. بعدتر این فهرست توسط مسئولان سینمایی تکذیب شد. سپس شورای صنفی نمایش در اقدامی تازه، ۱۵ فیلم را به عنوان گزینههای اکران نوروزی معرفی کرد و از سینماگران خواست از میان آنها پنج فیلم را برای نمایش در نوروز ۹۱ برگزینند. سرانجام بعد از یک هفته فهرست نهایی فیلمهای اکران نوروز مشخص شد، فهرستی که تقریباً تفاوت چندانی با پیشبینیها نداشت و اصلیترین فیلمهای مورد حمایت دولت در آن قرار داشتند. پنج فیلم «زندگی خصوصی»، «قلادههای طلا» ، «گشت ارشاد»، «انتهای خیابان هشتم» و «فتیله و ماه پیشونی» فیلمهای اکران نوروز ۹۱ هستند.
اما دیگر خبر مهم این ماه، دوبرابر شدن قیمت بلیط سینماها در سال جدید بود. بنا به این خبر «با تصمیم شورای صنفی نمایش و تأیید اداره کل نظارت و ارزشیابی از ابتدای سال ۹۱ قیمت بلیط سینماها در پنج پردیس فرهنگ، جوان، آزادی، زندگی و ملت تا شش هزار تومان افزایش پیدا خواهد کرد و قیمت بلیط سینماهای ممتاز نیز چهار هزار تومان و سینماهای درجه یک سه هزارتومان میشود.»
و سرانجام در آخرین روزهای اسفند ۹۱، اصغر فرهادی بعد از ۸۰ روز سفر به دور دنیا و شرکت در جشنوارههای گوناگون، به ایران بازگشت.
در همین زمینه:
::گزارشهای مجتبا یوسفیپور از سینمای ایران در جهان در رادیو زمانه::