پاسخ دادن به دیدگاه
ايران: سخنان آمانو درباره پارچين ارزشی ندارد
سخنگوی وزارت امور خارجه ايران گفت سخنان مديرکل آژانس بينالمللی انرژی اتمی در باره احتمال پاکسازی پايگاه نظامی پارچين از آثار فعاليتهای هستهای، از نظر فنی ارزشی ندارد.
به گزارش منابع خبری ايران، رامين مهمانپرست، سخنگوی وزارت امور خارجه ايران، امروز سهشنبه ۲۳ اسفندماه در نشست خبری خود درباره فعاليتهای ايران در سايت پارچين و اظهارات اخير يوکيا آمانو، مديرکل آژانس بينالمللی انرژی اتمی، گفت: "کسانی که با مسائل فنی هستهای آشنايی دارند میدانند که به هيچ وجه اظهاراتی مبنی بر پاک کردن آثار فعاليتهای هستهای، اظهارات قابل توجهی نيست."
مهمانپرست افزود: "اصولأ اگر در منطقهای فعاليتهای نظامی هستهای بخواهد صورت گيرد آثار آن به هيچ وجه قابل پاک شدن نيست و اين مسأله بيشتر نوعی فضاسازی تبليغاتی است و نتيجه منطقی ندارد."
وی افزود: "سايت پارچين فعاليت نظامی متعارف خود را دنبال میکند."
ديپلماتهای غربی روز چهارشنبه ۱۷ اسفندماه (هفتم مارس) به آسوشيتدپرس گفته بودند تصاوير ماهوارهای از پايگاه نظامی پارچين کاميونها و بلدوزرهايی را در آنجا نشان میدهند که احتمالأ در حال پاکسازی اين پايگاه از هرگونه مواد راديواکتيوی هستند که بر اثر آزمايش سلاح هستهای بهوجود آمده است.
يوکيا آمانو گفته بود آژانس بينالمللی انرژی اتمی به اطلاعاتی دست يافته است که نشان میدهد فعاليتهايی در پايگاه پارچين در جريان است
همچنين يوکيا آمانو روز جمعه ۱۹ اسفندماه (۹ مارس) به خبرگزاری رويترز گفت آژانس بينالمللی انرژی اتمی به اطلاعاتی دست يافته است که نشان میدهد فعاليتهايی در پايگاه پارچين در جريان است.
آمانو احتمال داد که جمهوری اسلامی ايران در تلاش است تا پيش از ديدار بازرسان آژانس از پايگاه نظامی پارچين، آثار آزمايشهای هستهای در اين منطقه را پاک کند.
با اين حال مديرکل آژانس بينالمللی انرژی اتمی اعلام کرد که نمیتوان با قاطعيت اين موضوع را تأييد نمود و بايد از نزديک پايگاه پارچين را بازرسی کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه ايران در نشست خبری خود افزود درخواست برای بازديد از پارچين پيش از اين نيز وجود داشته و دو بار هم از آن بازديد شده است.
مهمانپرست گفت: " ايران با بازديد مخالفتی نکرده است اما بايد مجموعه فعاليتهايی که میخواهند بين ايران و آژانس صورت گيرد در قالب چارچوب و توافقنامه باشد."
به گفته وی اگر تيم مذاکرهکننده آژانس که به ايران سفر کرده بود "صبوری بيشتری داشت" و مدت بيشتری در ايران میماند شايد پس از توافق جديد میتوانست از پارچين ديدار کند.
وی در همين حال گفت پذيرفتن بازديد از پايگاه نظامی پارچين به معنای پذيرفتن پروتکل الحاقی است.
هيأت کارشناسان آژانس بينالمللی انرژی اتمی برای دومين بار در يک ماه اخير بامداد دوشنبه يکم اسفندماه (۲۰ فوريه) بهمنظور رفع ابهامات از فعاليتهای هستهای جمهوری اسلامی ايران وارد تهران شدند اما پس از دو روز مذاکره بهدليل اجازه ندادن مقامهای ايرانی به بازديد اين هيأت از پايگاه نظامی پارچين، ايران را ترک کردند.
قدرتهای غربی میگويند نگران ماهيت برنامه اتمی اين کشور و احتمال وجود "ابعاد نظامی" در آن هستند اما ايران میگويد ماهيت برنامه اتمیاش صرفاً "صلحآميز" است.
بر همين پايه آمريکا و کشورهای غربی در يک سال گذشته فشارها و تحريمها را عليه ايران شديدتر کردهاند.
تحريم بانک مرکزی و تحريم صادرات نفت ايران به اتحاديه اروپا شديدترين تحريمهايی است که در دو ماه گذشته عليه ايران برقرار شده است. تحريم نفت ايران از تير ۱۳۹۱ اجرا میشود.
ايران در مقابل میگويد با وجود اين تحريمها از برنامه اتمیاش عقبنشينی نمیکند.