خانه | دانش و فن‌آوری

ایران از آلوده‌کنندگان خزر شکایت می‌کند

شنبه, 1391-11-14 10:07
نسخه قابل چاپنسخه قابل چاپ
بیژن روحانی

بیژن روحانی - ایران قصد دارد از شرکت نفت بی.پی به دلیل ایجاد آلودگی در دریای خزر شکایت کند. این خبر را معاون دریایی سازمان محیط زیست ایران اعلام کرد. به گفته عبدالرضا کرباسی، چنان‌چه روند ایجاد آلودگی توسط شرکت بی.پی ادامه یابد، ایران قطعا از این شرکت شکایت خواهد کرد. شرکت بی.پی مسئول حفاری و استخراج نفت در جمهوری آذربایجان است. شرکت بی.پی یک شرکت بریتانیایی چند ملیتی نفت و گاز است و دفتر اصلی آن در شهر لندن قرار دارد. این شرکت سومین شرکت بزرگ تولید انرژی در جهان است.

 

 

 به گفته آقای کرباسی، در سال‌های گذشته سواحل جنوبی دریای خزر توسط گلوله‌های نفتی پوشانده شده است و آخرین حادثه در این مورد به حدود چهارماه پیش باز می‌گردد که حدود ۲۵ تن گلوله نفتی از سواحل ایران جمع‌آوری شد. به گفته معاون سازمان محیط زیست ایران، با توجه به روند رو به افزایش آلودگی‌های نفتی در دریای خزر، امیدی به حفظ حیات آبزیان در این دریا باقی نمانده است.

 

تابستان امسال گلوله‌های نفتی  فراوانی در سواحل گیلان و به خصوص در بخش کپورچای و نقاط دیگر مشاهده شد. با جمع‌آوری این گلوله‌ها از ساحل، سازمان محیط زیست از ارسال آن‌ها به آزمایشگاه و همچنین تلاش برای تشکیل پرونده‌ای حقوقی در این زمینه خبر داد. اکنون به گفته این سازمان، گزارش آلودگی‌های نفتی در حال طی کردن روند خود است و در بهار سال آینده به وزارت امورخارجه ارسال می‌شود تا بتوان اقدامات قانونی لازم را علیه آلوده‌کنندگان این دریا به جریان انداخت.

 

تابستان امسال گلوله‌های نفتی  فراوانی در سواحل گیلان و به خصوص در بخش کپورچای و نقاط دیگر مشاهده شد. با جمع‌آوری این گلوله‌ها از ساحل، سازمان محیط زیست از ارسال آن‌ها به آزمایشگاه و همچنین تلاش برای تشکیل پرونده‌ای حقوقی در این زمینه خبر داد. اکنون به گفته این سازمان، گزارش آلودگی‌های نفتی در حال طی کردن روند خود است و در بهار سال آینده به وزارت امورخارجه ارسال می‌شود تا بتوان اقدامات قانونی لازم را علیه آلوده‌کنندگان این دریا به جریان انداخت.

 

به گفته «پژوهشکده‌ اکولوژی دریای خزر» وابسته به موسسه تحقیقات شیلات در ایران، سالانه حدود ۱۲۲ هزار تن آلاینده نفتی به همراه آلاینده‌های دیگر وارد دریای خزر می‌شود. به گفته این پژوهشکده نیز ادامه این روند به نابودی دریای خزر می‌انجامد. ایران فعالیت‌های نفتی همسایگان شمالی خود را مسبب آلودگی گسترده در دریای خزر می‌داند. به گفته مقامات ایرانی در حدود ۹۵ درصد از آلودگی‌های خزر از سمت کشورهای شمالی و شمال غربی این دریا یعنی روسیه و جمهوری آذربایجان تولید می‌شود.

 

سازمان محیط زیست ایران می‌گوید با توجه به انتشار گزارش‌هایی در روزنامه‌های چاپ باکو، آب‌های آلوده به مواد نفتی اکنون ۶۴ برابر بیشتر از حد تعیین شده جهانی به اکسیژن نیاز دارد که این به معنی آن است که آب‌های آلوده‌ای که به از سمت آذربایجان به دریا ریخته می‌شود موجب نابودی ماهیان و سایر جاندارن دریای خزر است. افزایش مواد نفتی در محیط‌های دریایی باعث افزایش مواد آلی و کاهش اکسیژن می‌شود که نتیجه آن مرگ و میر جانداران دریایی است.

 

فعالیت‌های نفتی در جمهوری آذربایجان توسط کنسرسیومی با حضور شرکت بی.پی صورت می‌گیرد. این شرکت دفتر خود را در سال ۱۹۹۲ در باکو افتتاح کرد و دوسال بعد با امضاء قرارداد مشترکی با دولت جمهوری آذربایجانو  با حضور چند شرکت دیگر، فعالیت‌های گسترده نفتی در سواحل آذربایجان آغاز شد. به گفته این شرکت، این فعالیت‌‌ها اکنون به یکی از گسترده‌ترین فعالیت‌های استخراج مواد نفتی در دنیا تبدیل شده است. با این حال در اکتبر سال ۲۰۱۲، الهام علی‌اف، رییس جمهور این کشور شرکت بی.پی را به دلیل کاهش استخراج از میدان آذری چراغ گوناشلی مورد انتقاد شدید قرار داد.

 

شرکت بی.پی به طور رسمی می‌گوید در تمام فعالیت‌های خود تلاش دارد تا تاثیرات منفی بر محیط زیست را با به کارگیری روش‌های نوین مدیریتی، فن‌آوری‌های پیشرفته و رعایت استانداردهای جهانی به حداقل برساند.

 

با این‌حال ایران این شرکت را متهم کرده است که در سال‌های اخیر با استفاده از فن‌آوری‌های ارزان در سکوهای نفتی موجب حوادثی در نقاط مختلف دنیا از جمله در دریای خزر و خلیج مکزیک شده است.

 

در تابستان گذشته ایران اعلام کرده بود ممکن است از جمهوری آذربایجان برای آلوده کردن محیط زیست دریای خزر به دادگاه شکایت و طلب خسارت کند. اما اکنون به گفته مقامات سازمان محیط زیست ایران، اگر روند آلودگی‌ها به همین شدت ادامه داشته باشد، ایران علاوه بر شکایت از کشورهای آلوده کننده از شرکت نفت بی.پی نیز به دادگاه شکایت خواهد کرد.

 

مطابق «معاهده‌ی محیط زیست دریای خزر» که به «کنوانسیون تهران» نیز مشهور است، کشورهای حاشیه دریای خزر متعهد به حفاظت از محیط زیست خزر در برابر کلیه منابع آلوده کننده و همچنین نگهداری، احیاء و استفاده منطقی و پایدار از منابع زنده آن هستند. 

Share this
Share/Save/Bookmark

ارسال کردن دیدگاه جدید

محتویات این فیلد به صورت شخصی نگهداری می شود و در محلی از سایت نمایش داده نمی شود.

نظر شما پس از تایید دبیر وب‌سایت منتشر می‌شود.

لطفا به زبان فارسی کامنت بگذارید.
برای نوشتن به زبان فارسی می توانید از ادیتور زمانه استفاده کنید.

کامنتهایی که حاوی اتهام، توهین و یا حمله شخصی باشد هرز محسوب می شود و
منتشر نخواهد شد.

 

لینک به ادیتور زمانه:         

برای عبور از سد فیلترینگ

پرونده ۱۳۹۱ / چشم‌انداز ۱۳۹۲

مشخصات تازه دریافت برنامه های رادیو زمانه  از ماهواره:

ماهواره  :Eutelsat

هفت درجه شرقی

پولاریزاسیون افقی 

سیمبول ریت ۲۲

فرکانس ۱۰۷۲۱مگاهرتز

همیاران ما