خانه | گوی‌سياست

همبستگی ایرانیان خارج نشین با ۲۵بهمن

سه شنبه, 1390-11-25 02:51
نسخه قابل چاپنسخه قابل چاپ
گزارش از میدان حقوق بشر پاریس
ایرج ادیب زاده

 در آستانه‏ سال‏گرد ۲۵ بهمن، در حالی‏که رهبران جنبش سبز، میرحسین موسوی، مهدی کروبی و زهرا رهنورد، هم‏چنان در حبس به‏سر می‏برند، در پاریس با فراخوان چند سازمان سیاسی و حقوق بشری ایرانی، بعدازظهر یک‏شنبه ۲۳ بهمن‏ماه (دیروز) گروهی از ایرانیان در میدان حقوق بشر تروکادرو – روبروی برج ایفل نماد پاریس - گرد آمدند و به ادامه‏ی بازداشت زندانیان سیاسی  ایران و حبس این رهبران جنبش سبز اعتراض کردند.

 

۲۵ بهمن سال گذشته، با فراخوان میرحسین موسوی و مهدی کروبی، مردم در ایران به خیابان‏ها آمدند تا از جنبش‏های مردمی مصر و تونس حمایت کنند، اما با سرکوب نیروهای امنیتی- نظامی جمهوری اسلامی روبرو شدند.
 
دو جوان معترض، صانع ژاله و محمد مختاری کشته شدند، صدها تن نیز بازداشت شدند. آقایان موسوی، کروبی و خانم زهرا رهنورد نیز در خانه‏هایشان زندانی شدند.
 
در تظاهرات اعتراضی پاریس که نزدیک به ۱۵۰ نفر در آن شرکت داشتند، تظاهرکنندگان با همراه داشتن عکس زندانیان سیاسی ایران و پارچه‏نوشته‏هایی که در آن آزادی زندانیان سیاسی و رهبران جنبش سبز خواسته شده بود، اعتراض خود را نشان دادند.
 
حزب سبزهای فرانسه هم در بیانیه که فرستاده بود ؛ حمایت خود را از این تظاهرات اعتراضی و جنبش اعتراضی مردم ایران ؛ اعلام کرده بود.
 
گزارش ویژه‏ زمانه  از گردهمایی اعتراضی ایرانیان در میدان حقوق بشر تروکادرو را در زیر می‏خوانید.
 
 
ابتدا آقای کریم لاهیجی، وکیل دادگستری، رییس "جامعه‏ی دفاع از حقوق بشر ایران" و نایب رییس "فدراسیون بین‏المللی جامعه‏های دفاع از حقوق بشر"، در سخنان خود، ضمن حمایت از زندانیان سیاسی در ایران گفت:
 
"بر خلاف آن‏چه در رسانه‏های خبری و اطلاعیه‏های رسمی و غیررسمی منتشر می‏کنند، وضعیت آقای موسوی، خانم رهنورد و آقای کروبی حبس خانگی نیست.  نخست این‏که به عنوان یک‏ حقوق‏دان و یک وکیل دادگستری می‏گویم که در عالم حقوق - حتی حقوق عقب‏مانده‏ جمهوری اسلامی -  چیزی به اسم حبس خانگی وجود ندارد.
 
 این هم باز نمونه‏ای است از تقلب حکومتی که از روز اول با دروغ و با تقلب ؛ با مردم ایران برخورد کرد. آن روزی که اسم جمهوری اسلامی را آورد که هرگز جمهوری نبوده و هرگز نمی‏تواند عنوان جمهوری را به خود اختصاص بدهد. حکومتی بوده که عده‏ای از فقها بر جامعه‏ی ایران، به زور، با تقلب و با دروغ تحمیل کرده‏اند و هم‏چنان ادامه دارد.
 
امروز هم دارند به مردم ایران و مردم دنیا دروغ می‏گویند. آن‏ها شهامت این را ندارند که بگویند موسوی، همسرش و کروبی را بازداشت کرده‏اند و آن‏ها را از هرگونه از تماسی با خانواده‏شان محروم کرده‏اند.
 
کریم لاهیجی : امروز هم دارند به مردم ایران و مردم دنیا دروغ می‏گویند. آن‏ها شهامت این را ندارند که بگویند موسوی، همسرش و کروبی را بازداشت کرده‏اند و آن‏ها را از هرگونه از تماسی با خانواده‏شان محروم کرده‏اند
 
بنابراین این حبس خانگی نیست، این بازداشت به معنای مقررات حتی قانون آیین دادرسی کیفری جمهوری اسلامی هم نیست. برای این‏که تا امروز قوه‏ قضاییه نخواسته قبول کند که این افراد در بازداشت هستند.
 
در عالم حقوق، وضعیت این‏ها فقط و فقط یک تعریف دارد و آن "ناپدید شدن قهری" است. یعنی آن‏ها را ربوده‏اند و بعد آن‏ها را ناپدید کرده‏اند؛ نه ناپدید شدن اختیاری (کسی که خودش را گم می‏کند).
دلیل‏اش این است که هروقت فرزندان موسوی و زهرا رهنورد با آن‏ها ملاقات کرده‏اند، در خانه‏شان نبوده‏اند.
 
پس  معلوم نیست که آن‏ها در خانه‏شان باشند. حتی این اواخر یکی از نزدیکان آن‏ها به من گفت که معلوم نیست این دو حتی در تهران هم باشند. وضعیت آقای کروبی را هم با نامه‏هایی که همسرش چندبار نوشته است، می‏دانید.
به خاطر همین هم هست که الان بیشتر از شش ماه است که ما به گروه حقوق بشر  سازمان ملل؛ در باره‏ "ناپدیدشدگان قهری"  شکایت کرده‏ایم. منظورم از ما  "فدراسیون بین‏المللی جامعه‏های دفاع از حقوق بشر" و "جامعه‏ دفاع از حقوق بشر در ایران" است.
 
تا دو روز پیش (روز جمعه دهم فوریه) هم که من با نماینده‏مان در ژنوتماس گرفتم، جمهوری اسلامی حاضر به پذیرش مسئولیت‏اش در ناپدید کردن قهری میرحسین موسوی، زهرا رهنورد و مهدی کروبی نشده است.
 
ولی در هر حال گروه تحقیق باید پیش از این‏که شورای حقوق بشر سازمان ملل در ماه مارس آینده کار خود را آغاز کند، نظری خود را در باره‏‏ وضعیت این سه تن اعلام کند. بنابراین ما در انتظار صدور این نظر هستیم و بالاخره در انتظار این هستیم که آقای احمد شهید گزارش خود را به اجلاس آینده‏ شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنو بدهد.
 
تا جایی که ما می‏دانیم، قرار است این گزارش روز ۱۷ مارس آینده، یعنی یک ماه و چند روز دیگر، در شورای حقوق بشر مطرح شود و آن زمان ما آن‏جا صدای اعتراض‏مان را بیرون و داخل کاخ سازمان ملل در ژنو، نسبت به وضعیت تمام زندانیان سیاسی و این سه تن، به عنوان ناپدید شدگان قهری اعلام خواهیم کرد."
 
رضا علیجانی، پژوهش‏گر، روزنامه‏نگار و از فعالان ملی- مذهبی که در تبعید در پاریس به سر می‏برد، در باره‏ تظاهرات اعتراضی ایرانیان در پاریس، به زمانه چنین گفت:
 
نزدیک به یک سال از حبس خانگی این چهره‏های برجسته‏ جنبش سبز می‏گذرد و محدودیتی که برای این‏ها ایجاد کرده‏اند، به عنوان محدودیتی است که برای کل ملت ایران و برای زندانیان سیاسی‏اش ایجاد کرده‏اند ؛ و ایران را دارند به لبه‏ پرتگاه جنگ می‏کشانند، مسائلی است که این دوستان را گردهم آورده که به این سیاست‏ها اعتراض کنند.
 
آقای علیجانی، زندانی کردن آقایان موسوی و کروبی و خانم رهنورد چه تأثیری در روند جنبش سبز داشته است؟
 
شاید فاصله انداختن بین بدنه‏ جنبش و رهبران آن، بخشی از اهداف آن‏ها بوده است. ولی عملاّ این چهر‏ه‏های دردمند را به عنوان چهره‏های مقاومت مطرح کرده است.
 
رضا علیجانی: با وجود همه‏ تجاربی که آقایان در تواب‏سازی داشته‏اند، موفق نشدند این رهبران را به سازش و تغییر دیدگاه‏شان بکشانند و آن‏ها اینک نمادهای مقاومت مردم ایران و نماد‏های مقاومت زندانیان ایران  شده‏اند
 
با وجود همه‏ تجاربی که آقایان در تواب‏سازی داشته‏اند، موفق نشدند این رهبران را، این زندانیان را که استارت این کار را زدند، به سازش و به تغییر دیدگاه‏شان بکشانند و آن‏ها اینک نمادهای مقاومت مردم ایران و نماد‏های مقاومت زندانیان ایران  شده‏اند، بر این‏که ما هم‏چنان بر اعتراض خودمان هستیم.
 
پیش‏تر گفته می‏شد که در صورت زندانی کردن آقایان موسوی، کروبی و خانم رهنورد، مردم به خیابان‏ها می‏آیند و اعتراض می‏کنند. حتی یکی از وابسته‏های جنبش سبز گفته بود "قیامت می‏شود"! ولی این‏طور نشد. چرا؟
 
فکر می‏کنم این موضوع در فرایندی که در رابطه با جنبش سبز پیش آمد، اتفاق افتاد. شاید اگر این اتفاق در اوج جنبش سبز می‏افتاد، همین مسئله هم پیش می‏آمد. این موضوع را ما باید در رابطه با شدت سرکوبی که در ایران هست، تحلیل کنیم.
 
ضمن این‏که به نظر نمی‏رسد هیچ بخشی از ناراضیان ؛ راضی شده باشند و ریزشی صورت گرفته باشد. به‏عکس ما می‏بینیم که مرتب از درون ساختار قدرت دارد ریزش صورت می‏گیرد و این در جلوی چشم همه‏ جهانیان هست.
 
چه اقدامی برای اعتراض به زندانی بودن همه‏ی زندانیان سیاسی باید صورت بگیرد؟
 
البته امروز [۲۵بهمن] هم به اعتراض به زندانی بودن همه‏ زندانیان اختصاص دارد. به‏هرحال در هر مقطعی، سال‏گرد بخشی از این زندانیان هست. البته نقش این سه شخصیت برجسته هم محسوس است.  
 
امروز سال‏گرد حبس خانگی آنهاست.  ضمن این‏که ما الان هم از سندیکاهای کارگری، جنبش دانشجویی، جنبش زنان، احزاب، نهادهای مدنی، اقوام ایرانی و کسانی که قربانیان تبعیضات مذهبی هستند، از همه‏ این‏ها در زندان داریم.
 
این اعتراضی است به زندانی بودن همه‏ این‏ها و این سه نفر شاید امروز نماد این زندانیان باشند، ولی کسانی که این‏جا گرد هم آمده‏اند، تصاویری که در دست‏شان گرفته‏اند، تصاویر مختلفی است و در واقع می‏شود گفت که ایران تبدیل به زندان شده است.
 
آخرین پرسش‏ام به کوتاهی این است که پیش‏بینی شما راجع به اوضاع ایران چیست؟
 
متأسفانه اوضاع ایران به صورت شتابناکی به سمت بحران‏های داخلی و بین‏المللی می‏رود. در آرام‏پز روابط بین‏المللی ظاهراً آشی که پخته می‏شود، آش جنگ است و از این نظر ما بسیار متأسف‏ایم که حاکمان و دولت‏مردان ایران در کمال بی‏بصیرتی و در کمال بی‏مسئولیتی نسبت به ملت و سرزمین ایران، این کشور پهناور و کهن را دارند به سمت جنگ پیش می‏برند.
 
سپیده‏ پورآقایی، فعال حقوق بشر است و از شهر دیژون فرانسه برای حضور در این تظاهرات، به میدان تروکادروی پاریس آمده بود. خانم پورآقایی به زمانه گفت:
 
این مراسم در راستای حمایت از بیانیه‏ زندانیان سیاسی و درخواست آن‏ها از مردم برای انجام هرگونه تلاش و تشکیل کمپین برای آزادی موسوی و کروبی برگزار شده است.
 
ما فکر می‏کنیم اگرچه برای همه‏ فعالین حقوق بشر و فعالان سیاسی، چه در داخل کشور و چه در خارج از کشور، آزادی همه‏ زندانی‏های سیاسی در اولویت قرار دارد، ولی در حقیقت، آزادی موسوی و کروبی و خارج شدن آن‏ها از حبس می‏تواند برای جنبش و برای امیدواری بسیار مردم ؛ مؤثر باشد.
 
از همین رو هست که اتفاقاً در این شرایط، وظیفه‏ خودمان می‏دانیم که برای رسیدن به آرمان‏های رهبران جنبش سبز و زندانیان سیاسی ایستادگی کنیم و اجازه ندهیم که رخوت، سکوت و یا ناامیدی بر جامعه تسلط پیدا کند و یا جامعه‏ جهانی تصور کند که فضای فعالیت‏های سیاسی در ایران در حال حاضر رو به رکود است.
 
ما در این‏جا جمع شده‏ایم که نشان بدهیم هنوز بر سر عهد خودمان با مبارزین در داخل کشور باقی مانده‏ایم و تا هر زمان هم که باشد، برای دفاع از آن‏ها، در همه‏ جای دنیا صدای خودمان را هم به دنیا می‏رسانیم و هم به مردم داخل ایران.
 
خطرات زیادی ایران را تهدید می‏کند؛ هم گسترش استبداد داخلی و هم گسترش تحریم خارجی و احتمال جنگ. به همین خاطر ما فکر می‏کنیم اتفاقاً امروز شرایط برای پی‏‏گیری مطالبات دمکراسی‏خواهانه‏ی مردم ایران، حتی از سال ۸۸  هم حساس‏تر است.
 
علی کشتگر از فعالان سیاسی در پاریس هم، برپایی مراسم پاریس را اعتراضی به ادامه‏ بازداشت زندانیان سیاسی در ایران می‏داند:
 
می‏بینیم که در این سرمای شدید پاریس، هم‏وطنان ما این‏جا جمع شده‏اند و مسئله مربوط می‏شود به سال‏گرد حصر خانگی آقای مهندس موسوی، خانم زهرا رهنورد و آقای کروبی.
 
البته مسئله‏ آزادی کل زندانیان سیاسی مطرح است. این گردهم‏آیی برای دفاع از آزادی همه‏ زندانیان سیاسی در ایران است که به مناسبت سال‏گرد حصر این سه نفر برگزار می‏شود.
 
این مراسم در فاصله‏ خیلی نزدیکی به ۲۵ بهمن برگزار شده است. فکر می‏کنید تظاهرات امروز تأثیری در فراخوانی که برای آمدن مردم به خیابان‏ها داده‏اند، داشته باشد؟
 
حتماً اطلاع دارید که نه فقط در پاریس، بلکه در سراسر دنیا گردهم‏ایی‏های این‏چنینی در هماهنگی با آن‏چه که هم‏وطنان در ایران قرار است داشته باشند، برگزار خواهند شد. چه در روزهای قبل، چه امروز و چه در روزهای بعد، در اروپا و امریکا، نظیر این گردهم‏آیی‏ها برای همراهی با هم‏وطنان ما در ایران که روز بیست و پنجم بهمن اعتراضات خیابانی خواهند داشت، برگزار می‏شود.
 
من فکر می‏کنم طبعاً همین حرکات در سراسر جهان، می‏تواند نشانه‏ هم‏بستگی داخل  و خارج باشد و تأثیر معینی هم، به نظر من، در حرکت‏ها در داخل ایران خواهد داشت.
 
حزب سبزهای فرانسه پیامی برای این تظاهرات و پشتیبانی از جنبش اعتراضی مردم ایران فرستاده بود. از دکتر جلال ایجادی، استاد دانشگاه و عضو حزب سبزهای فرانسه، در باره‏ این پیام پرسیدم:
 
حزب سبزها و اکولوژیست‏های فرانسه ؛ پیوسته در دفاع از مردم ایران و آزادی‏خواهان ایران در کنار آنان بوده‏اند و امروز یک‏بار دیگر در ارتباط با مراسمی که در سراسر جهان برای آزادی مجموعه‏ زندانیان سیاسی ایران و از جمله آقای کروبی و آقای موسوی و هم‏چنین خانم زهرا رهنورد برگزار می‏شود، خواستند هم‏بستگی خود را با مردم ایران و مبارزات مردم ایران نشان بدهد و مجدداً یادآوری کنند که به عنوان یک نیروی فرانسوی کماکان در کنار مردم ایران و علیه رژیم جمهوری اسلامی قرار خواهند گرفت.
 
چشم‏انداز خودتان راجع به اوضاع ایران چیست؟
 
راجع به اوضاع ایران؛ بحران بالایی‏ها به شدت گسترده است. بحران اقتصادی و اجتماعی برای مردم ایران بسیار بسیار شدید است و با توجه به مجازات‏های بین‏المللی، شرایط برای مردم ایران، متأسفانه باز هم شدیدتر خواهد شد.
 
امید این هست که مجدداً خیزش‏های مردمی در جریان قرار بگیرد و  در ارتباط با کنار زدن این سیستم شیطانی، نیروی لازمه‏ای در صحنه‏ اجتماع موجود باشد که جامعه به سمت باز شدن و به سمت دمکراسی جلو برود.
 
این تظاهرات اعتراضی در پاریس، با خواندن سرود "ای ایران" به پایان رسید.
Share this
Share/Save/Bookmark

ماشا الله ،بنازم صفوف پر جمعیت این جنش سبز به رهبریت *****.آفرین

ارسال کردن دیدگاه جدید

محتویات این فیلد به صورت شخصی نگهداری می شود و در محلی از سایت نمایش داده نمی شود.

نظر شما پس از تایید دبیر وب‌سایت منتشر می‌شود.

لطفا به زبان فارسی کامنت بگذارید.
برای نوشتن به زبان فارسی می توانید از ادیتور زمانه استفاده کنید.

کامنتهایی که حاوی اتهام، توهین و یا حمله شخصی باشد هرز محسوب می شود و
منتشر نخواهد شد.

 

لینک به ادیتور زمانه:         

برای عبور از سد فیلترینگ

پرونده ۱۳۹۱ / چشم‌انداز ۱۳۹۲

مشخصات تازه دریافت برنامه های رادیو زمانه  از ماهواره:

ماهواره  :Eutelsat

هفت درجه شرقی

پولاریزاسیون افقی 

سیمبول ریت ۲۲

فرکانس ۱۰۷۲۱مگاهرتز

همیاران ما