اوباما: آمريکا و اتحاديه اروپا فشار را بر ايران افزايش میدهند
باراک اوباما، رئيسجمهوری آمريکا گفته است ايالات متحده و اتحاديه اروپا فشار را بر ايران برای دستکشيدن از ابعاد نظامی در برنامه اتمیاش افزايش میدهند.
به گزارش ريانوستی، اوباما در يک نشست خبری مشترک با هرمان وان رومپی، رئيس شورای اروپا و ژوزه مانوئل باروزو، رئيس کميسيون اروپايی گفت: "ما درباره ضرورت وارد کردن فشار بر ايران برای وادار کردن اين کشور به پيروی از تعهدات بينالمللی به توافق رسيديم."
دامنه تحريمها عليه ايران پس از انتشار گزارش چند هفته پيش آژانس بينالمللی انرژی اتمی که ايران را به وجود ابعاد نظامی در برنامه اتمیاش متهم کرد، شديدتر شده است.
اوباما: ما (آمریکا و اتحادیه اروپا) درباره ضرورت وارد کردن فشار بر ايران برای وادار کردن اين کشور به پيروی از تعهدات بينالمللی به توافق رسيديم
آمريکا در واکنش به اين گزارش آژانس، صنعت پتروشيمی ايران را نحريم کرد و اين کشور را در فهرست کشورهای حامی پولشويی قرار داد. اما بانک مرکزی ايران اتهام پولشويی را "بیاساس" اعلام کرده است.
بريتانيا نيز بانک مرکزی ايران و مؤسسات مالی اين کشور را تحريم کرد. ايران در واکنش به اين تصميم بريتانيا سطح روابط خود را با اين کشور از سفير به سطح کاردار کاهش داد.
همچنین فرانسه و آلمان پيشنهاد تحريم نفت ايران را در پارلمان اروپا مطرح کردهاند اما اين پيشنهاد با مخالفت يونان و ايتاليا روبهروشده است.
به گفته ديپلماتها بيش از همه يونان، کشور بحرانزده و مقروض اروپا مخالف تحريم نفت ايران است. يونان نيمی از نفت خود را از ايران وارد میکند و بسياری از نيازهای انرژی خود را با واردات نفت تأمين میسازد.
همچنين ايتاليا نيز که در بحران اقتصادی بهسر میبرد از تحريم نفت ايران چندان راضی نيست بهويژه پس از تحريم نفت ليبی، کشور نفتخيز نزديک به ايتاليا، تحريم نفت ايران نيز میتواند بر اقتصاد اين کشور تأثير منفی بگذارد.
با اين حال اتحاديه اروپا بر افزايش تعداد مقامهای ايرانی در فهرست کسانی که از سفر به اروپا ممنوع شده و دارايیهای آنان مسدود میشود به توافق رسيدهاند.
آمريکا و اتحاديه اروپا در حالی برای افزايش تحريمها عليه ايران به توافق رسيدهاند که روسيه میگويد "تحريمها به پيشبرد مذاکرات در مورد مسأله هستهای ايران کمک نمیکنند."
روسيه ابراز اميدواری کرده ايران فراخوان يک ماه پيش گروه ۱+۵ را برای برگزاری دور تازه مذاکرات اتمی بپذيرد.
کاترين اشتون يک ماه پيش گفت تمايل قدرتهای جهانی برای مذاکرات هستهای با ايران را از طريق نامه به اطلاع سعيد جليلی، مذاکرهکننده ارشد هستهای ايران رسانده است.
مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا، اشتون، گفته بود: "اگر تهران آماده مشارکت جدی در مذاکراتی مفيد درباره برنامه هستهای خود باشد، قدرتهای جهانی آمادگی دارند تا در هفتههای آينده با تهران نشست برگزار کنند."
گروه ۱+۵ (آمريکا، روسيه، بريتانيا، فرانسه، چين به اضافه آلمان) از سال ۲۰۰۳ ميلادی (۱۳۸۲) به همراه آژانس بينالمللی انرژی اتمی خواهان آن است که ايران کارهای مربوط به غنیسازی اورانيوم را متوقف کند اما ايران اين خواسته را نپذيرفته است.
کشورهای غربی میگويند نگران وجود "ابعاد نظامی" در برنامه اتمی ايران هستند اما مقامات ايران میگويند در برنامه اتمی "اهداف صلحآميز" را دنبال میکنند.
تاکنون ايران و گروه ۱+۵ چند دور مذاکرات برگزار کردهاند اما اين گفتوگوها بدون نتيجه مشخصی پايان يافته است.
با شکست گفتوگوهای هستهای غرب با ايران و تصميم جمهوری اسلامی برای غنیسازی اورانيوم، آژانس بينالمللی انرژی اتمی پرونده ايران را در سال ۱۳۸۶ به شورای امنيت سازمان ملل فرستاد.
شورای امنيت سازمان ملل از سال ۲۰۰۶ تاکنون چهار بار ايران را تحريم کرده و از مقامات اين کشور خواسته تا غنیسازی اورانيوم را متوقف کنند اما ايران، تحريمهای بينالمللی را "بینتيجه" میداند و میگويد با وجود اين تحريمها از برنامه اتمی خود عقبنشينی نمیکند.
اخر و عاقبت این پدیده لاینحل به رویارویی نظامی خواهد کشید. انچه باقی مانده اینست که سرانجام تحریم ها به بخش انرژی و در بالای لیست به نفت و تحریم ان خواهیم رسید. تنها راه تحریم نفت هم جلوگیری از ورود و خروج نفتکشها به سواحل شمالی خلیج پارس است. در اینصورت به غیر از رویارویی نظامی چیز دیگری در انتهای این مسیر دیده نخواهد شد تا بتواند تحریم نفتی را عملی سازد.
ارسال کردن دیدگاه جدید