هشدار دولت افغانستان نسبت به احتمال ناامنی منطقهای
معاون اول رئیس جمهور افغانستان و رئیس شورای عالی صلح این کشور هشدار دادند در صورتی که همکاری جدی منطقهای در حل بحران افغانستان صورت نگیرد، ناامنیها به دیگر کشورها نیز سرایت خواهد کرد.
مارشال محمد قسیم فهیم، که در مراسم نخستین سالگرد ترور برهانالدین ربانی، رئیس پیشین شورای عالی صلح افغانستان، در کابل گفت که افغانستان برای تامین صلح به کمک جامعه بینالمللی به ویژه کشورهای منطقه نیاز دارد.
وی گفت: "در صورتی که کشورهای جهان و منطقه در راستای تامین صلح در افغانستان صادقانه عمل نکنند، بحران افغانستان دامن آنها را نیز خواهد گرفت."
معاون رئیس جمهور افغانستان دو هفته قبل در مراسم بزرگداشت سالگرد کشته شدن احمد شاه مسعود، فرمانده ائتلاف ضد طالبان، نیز نسبت به احتمال وخامت اوضاع در افغانستان هشدار داده بود.
مارشال محمد قسیم فهیم: "در صورتی که کشورهای جهان و منطقه در راستای تامین صلح در افغانستان صادقانه عمل نکنند، بحران افغانستان دامن آنها را نیز خواهد گرفت "
وی گفته بود در صورتی که جامعه بینالمللی نیروهای امنیتی افغانستان را به درستی مجهز نسازد احتمال میرود ناامنیها گسترش یابند و در آن صورت گروهای مجاهدین که در گذشته علیه طالبان جنگیده بودند، برای یک نبرد دوباره با تندروان طالبان آماده خواهند شد.
فهیم اما برنامه کنونی مصالحه با شورشیان به ویژه طالبان را زیر سئوال برد و تاکید کرد در صورتی که علیه آنان با جدیت برخورد نشود و سرکوب نگردند، وادار به گفتگوهای صلح نخواهد شد.
دولت افغانستان همواره از پذیرش "قانون اساسی افغانستان" و "دست آوردهای ده سال گذشته" این کشور به عنوان شروط هر گونه گفتوگوهای صلح با شورشیان نام برده است، اما مخالفان مسلح این کشور به ویژه طالبان، انجام مذاکرات صلح را تا زمانی که نیروهای خارجی در این کشور حضور داشته باشند، بینتیجه خواند و رد کردهاند.
صلاحالدین ربانی، رئیس شورای عالی صلح افغانستان نیز طی سخنانی در این مراسم گفت که این شورا برنامههایی را برای تامین صلح آماده ساخته است اما وی نیز تاکید کرد که تامین صلح بدون حمایت بینالمللی امکان پذیر نیست.
وی گفت: "ما به این همکارهای جهانی به ویژه کشورهای منطقه باور داریم اما اگر این همکاریها صورت نگیرد به طور یقین بحران بیثباتی، ناامنی که در افغانستان حکم فرماست دامن خواهد گستراند و دیگر مناطق جهان را خطرناکتر از گذشته در کام خود فرو خواهد برد"
پاکستان و ایران دو همسایه افغانستان بعد از کودتای کمونیستی سال ۱۳۵۷ که طی ان حکومت جمهوری محمد داودخان سرنگون شد، تا سقوط رژیم طالبان درسال ۱۳۸۱ از بازیگران اصلی جنگهای داخلی این کشور بودند.
با روی کار آمدن دولت تحت رهبری حامد کرزی این دو کشور اعلام کردند که از نظام جدید افغانستان حمایت میکنند اما اکنون که نیروهای ناتو در حال خروخ از افغانستان است، نگرانی در مورد دخالت پاکستان و ایرانر در امور افغانستان شدت گرفته است.
ایران و به ویژه پاکستان از سوی دولت افغانستان و امریکا متهم شدهاند که از ادامه شورشگری در افغانستان حمایت میکنند و رغبتی به تامین صلح در این کشور جنگ زده ندارند.
ارسال کردن دیدگاه جدید