«رادیو زمانه یک رسانهی آزاد و مستقل است»
خانم روت کروننبرگ که حدود یکسالونیم مدیریت رادیو زمانه را بهعهده داشت، اکنون جای خود را به آرین دِوولف، داده است. به این مناسبت تحریریه رادیو زمانه با مدیر جدیدش گفتوگویی انجام داده است. در این گفتوگو مدیر رادیو زمانه پس از قدردانی از زحمات همهی روزنامهنگارانی که در این مجموعه تاکنون فعالیت کردهاند به ما گفت مهمترین چالش فراروی زمانه در ماههای آینده این است که از نظر اقتصادی به خودکفایی برسد و علاوه بر این با استفاده از امکانات شهروندی و جلب مشارکت شهروندان خبرنگار در تولید رسانهای خود را گسترش دهد. گفتوگو با آرین دِوولف، مدیر تازهی رادیو زمانه را میخوانیم:
آقای دِوولف، شما بهعنوان یک روزنامهنگار هلندی با چه انگیزهای مدیریت یک رسانهی فارسیزبان را به عهده گرفتهاید؟
من در سالهای گذشته در قفقاز و خاورمیانه زندگی میکردم و پیرامون موضوعاتی مانند دموکراسی، حقوق بشر و آزادی مطبوعات کار میکردم. همکاری با رادیو زمانه برای من به این معناست که میتوانم تجربیاتی را که دربارهی این موضوعات بهدست آوردهام، با علاقهام برای ایران و کشورهای همسایهاش، و نیز با لذت بازگشت به زادگاهم، آمستردام بیامیزم.
تا چه حد با فرهنگ ایرانی آشنایی دارید؟
ایران دارای یک میراث تاریخی و فرهنگی باور نکردنیست. کشوری سربلند است که همیشه نقشی مهم در جهان ایفا کرده و اندیشمندان، هنرمندان، نویسندگان، دانشمندان، و شاعران برجستهای به جهان ارائه داده است. افتخار میکنم که بتوانم از طریق کارم در رادیو زمانه با گذشتهی پرشکوه ایران و توانائیهای چشمگیری که برای رسیدن به آیندهای بهتر دارد، همسو باشم.
رادیو زمانه از حمایتهای مالی دولت هلند برخوردار است. آیا برخورداری از چنین حمایتهایی به این معناست که رادیو زمانه باید از سیاستهای خارجی دولت هلند پیروی کند؟ بهنظر شما تا چه حد رادیو زمانه رسانهای است مستقل؟
خوشبختانه رادیو زمانه نیازهای مالی خود را از منابع مختلف تأمین میکند، نه فقط از یک منبع. علاوه بر این فراموش نکنیم که بین یک رسانهی دولتی و یک رسانهی همگانی تفاوت مهمی وجود دارد: رسانهی دولتی بودجهی مورد نیازش را از یک دولت مشخص دریافت میکند و محتوا و مدیریت آن زیر نظر مستقیم دولت و تابع سیاستهای آن است. یک رسانه همگانی که طبعاً خواست و پسند مخاطبانش را میبایست برآورده کند، ممکن است از دولت کمک مالی بگیرد، اما تابع سیاستهای آن دولت نیست. ساختارها، توافقنامهها و نهادهایی وجود دارند که از طریق آنها همه میتوانند آگاه شوند که دولت به هیچوجه نمیتواند مدیریت، چگونگی خبررسانی و محتوای یک رسانهی عمومی را تحت تأثیر سیاستها و خواستههایش قرار دهد. در نظامهای دموکراتیک، چنین ساختارها و نظامهای بازدارندهای باعث میشوند که رسانههای عمومی همواره به خواست مردم توجه داشته باشند، نه به سیاست دولتها و خواست سیاستمداران. رادیو زمانه یک رسانهی همگانی است و نه یک رسانه دولتی، لذا همهی تصمیمات اعم از چگونگی انتخاب سردبیر و تولید محتوا و چگونگی خبررسانی، همه در کمال آزادی و بدون هیچ دخالت سیاسی یا دولتی اخذ میشود. اغراق نکردهایم اگر بگوییم دقیقاً به همین دلیل رادیو زمانه از اندک رسانههای ایرانی است که حقیقتاً از هر نظر مستقل است.
به چه دلیل مدیر رادیو زمانه تغییر کرد؟
رادیو زمانه در حال گذار از مرحلهی نخست شکلگیری است که مدیران پیش از من آن را به نحو شایستهای انجام دادند؛ در وهلهی نخست این رادیو را بنیاد نهادند و سپس آن را به اینجا رساندند. اکنون در کار ما و در تاریخ رادیو زمانه مرحلهی نوینی آغاز شده است. در این مرحله میبایست به خودکفایی برسیم و رسانه را گسترش دهیم.
آیا تغییر مدیریت رادیو زمانه به معنای تغییر جهت آن است؟
ابداً چنین نیست. بهدلیل زحمات تمامی کسانی که در رادیو زمانه کار کردهاند و آنهایی که هنوز در آن کار میکنند این رادیو بهخاطر کیفیت، برخورد عمیق و مستقل بودنش یک رسانهی شناخته شده است. ما باید از نام رادیو زمانه در زنده نگاه داشتن صداهای شنیده نشده، و صدای ایرانیانی که به آنها ظلم شده است، استفاده کنیم همچنین صدای فرهنگ، اندیشه و هنر ایرانیان آزاداندیش را بازتاب دهیم. البته ما میبایست همواره نسبت به کار خودمان داوری روشنی داشته باشیم، به نظرات مخاطبان رادیو زمانه گوش بدهیم و پیوسته خودمان را بازسازی کنیم و همواره کار اطلاعرسانی را بهتر از پیش به انجام برسانیم.
آیا پیامی برای مخاطبان رادیو زمانه دارید؟
موفقیت هر رسانهای امروزه به همکاری مخاطبانش در کار اطلاع رسانی و میزان مشارکت شهروندان خبرنگار بستگی دارد. هدف ما گسترش رادیو زمانه بهعنوان یک بستر چند رسانهای حقیقتاً آزاد و دربرگیرندهی عموم مردم است. خواهش میکنم به کارتان ادامه دهید، و همچنین تا آنجا که میتوانید با ما رابطهی فعال ایجاد کنید.
