کشف ذخاير بزرگ نفت و گاز در آمريکا و تغيير معادلات در خاورميانه

بهگفته منابع اطلاعاتی آلمان ذخاير جديد گاز و نفت آمريکا معادلات خاورميانه را بهشکلی گسترده تغيير خواهد داد.
به گزارش رويترز، در یک مطالعه محرمانه توسط سرویس اطلاعات فدرال آلمان (BND)، با اکتشافات عظيم گاز شيل و نفت در آمريکا اين کشور تا سال ۲۰۲۰ ميلادی از بزرگترين کشورهای واردکننده انرژی به صادرکننده نفت و گاز تبديل خواهد شد.
شیل نوعی سنگ رسوبی است که از رس فشرده شده به صورت ورقههای نازک، تشکیل شده است. در حال حاضر به شیلهای نفتی و گازی توجه زیادی میشود چرا که بهعنوان یک سوخت فسیلی، ممکن است جایگزین ذخاير متعارف گازی که انتظار اتمام آن میرود، شوند.
بر اساس اين مطالعه با دستيابی کامل آمريکا به اين ذخاير نفتی و گازی ساختار قدرت ميان اين کشور و قدرت در حال ظهور چين نيز تغيير خواهد کرد.
زمينه چنين رونقی، تکنولوژی جديدی است که توليد نفت و گاز را در داکوتای شمالی و تگزاس مهيا ساخته است.
آمريکا همواره در منطقه خليج فارس برای افزايش توان نظامی خود ميلياردها دلار خرج کرده است که در آينده اين موضوع از اولويت خود خارج خواهد شد و دايره عمل اين کشور نسبت به رقبای بالقوه خود بهشدت افزايش خواهد يافت
نفت و گاز شيل از طريق روشی به نام فراکينگ (Fracking) استخراج میشوند. در اين روش مواد خام با حفاریهای افقی، توسط فشار قوی آب و مواد شيميايی بر سنگ رسوبی شيل، بهدست میآيند.
بر پايه ارزيابی آژانس بينالمللی انرژی (IEA) اين ذخاير چنان عظيماند که تا سال ۲۰۲۰ آمريکا میتواند در کنار روسيه و عربستان سعودی به بزرگترين توليدکننده نفت جهان تبديل شود.
کارشناسان با کشف ذخاير نفت و گاز جديد در آمريکا از مدتها پيش انتظار تغييرات در بازار انرژی جهانی را میکشند.
بنا به اين گزارش، کارشناسان سرویس اطلاعات فدرال آلمان هماکنون در حال ارزيابی پيامدهای جدی اقتصادی، مالی و ژئوپليتيک اين موضوع مهم هستند.
آنها بهويژه پیامدهای چشمگیری در روابط بینالملل و توازن قدرت بین آمریکا و چین میبينند.
همچنين کشورهای منطقه خليج فارس بهشکل مستقيم در معرض نتايج اين تغيير قرار خواهند گرفت.
ايالات متحده تاکنون چه بهشکل سياسی و چه نظامی همواره در منطقه خاورميانه و نزديک بهطور گسترده فعال بوده چرا که به انرژی اين منطقه نياز مبرم داشته است.
پژوهش سرویس اطلاعات فدرال آلمان نشان میدهد که بهزودی آمريکا بهطور کامل وابستگی خود را به تحويل نفت از اين منطقه قطع خواهد کرد و آزادی عمل اين کشور در سياست خارجی و امنيت منطقه خليج فارس بيشتر خواهد شد. بهويژه تهديدات جمهوری اسلامی ايران در مورد بستن تنگه هرمز برای آمريکا معضلی نخواهد بود چرا که ديگر به ارسال نفت از کشورهای عربی منطقه وابسته نخواهد بود.
سرویس اطلاعات فدرال آلمان گفته است آمريکا در پی استخراج نفت و گاز از منابع طبيعی خود توانايی رقابت جهانی خود را که به دليل وضعيت بد اقتصادی متزلزل شده است بهشکل گستردهای بهبود خواهد بخشيد
پيشبينی اين مطالعات بزرگترين بازنده عرصه توسعه را چين دانسته است چرا که اين کشور با نياز بیپايان خود به مواد خام در آينده نيمی از نفت کشورهای عربی را برداشت خواهد کرد و به اين طريق وابستگیاش به منطقه خليج فارس، جايی که در آن نيروی نظامی کافی ندارد و بايد امنيت مسيرهای حمل و نقل را حفظ کند، افزايش خواهد يافت.
بهگفته پژوهشگران اين مطالعات تاکنون ميلياردها دلار سرمايهگذاری آمريکا برای حفظ آزادی مسير حمل و نقل انرژی در تنگه هرمز مصرف شده است؛ امری که بيش از هر کشوری چين از آن سود برده است.
آمريکا همواره در اين منطقه برای افزايش توان نظامی خود ميلياردها دلار خرج کرده است که در آينده اين موضوع از اولويت خود خارج خواهد شد و دايره عمل اين کشور نسبت به رقبای بالقوه خود بهشدت افزايش خواهد يافت.
بر اساس اين مطالعات کشف ذخاير بسيار و استخراج گاز و نفت در آمريکا بازندههای ديگری نيز در پی خواهد داشت و آن کشورهای توليدکننده نفت عضو اوپک و بهويژه روسيه هستند.
از آنجا که تا سال ۲۰۲۰ آمريکا تبديل به بزرگترين توليدکننده نفت خواهد شد قدرت بازار کشورهای عضو اوپک نيز کاهش خواهد يافت و روسيه که بهعنوان اصلیترين صادرکننده نفت به اروپا شناخته میشود نيز بايد با رقيب تازهای روبهرو شود.
روسيه همچنين بهويژه با تغييرات در بازارهای انرژی آسيبپذير نشان میدهد، زيرا هزينههای توليد نفت و گاز در مناطق دور دست شمالی در مقايسه با ديگر نقاط جهان بسيار بالاتر است.
اين گزارش همچنين کشورهايی چون عراق، کانادا و برزيل را که در آنها ذخاير بزرگ جديد در سوختهای فسيلی کشف شده جزو کشورهای بهرهمند از اين روند عنوان کرده است.
سرویس اطلاعات فدرال آلمان گفته است آمريکا در پی استخراج نفت و گاز از منابع طبيعی خود توانايی رقابت جهانی خود را که به دليل وضعيت بد اقتصادی متزلزل شده است بهشکل گستردهای بهبود خواهد بخشيد.
پيشبينی شده است که تا سال ۲۰۲۰ به همين خاطر نزديک به سه ميليون کار جديد ايجاد خواهد شد.
بهگفته کارشناسان قيمت گاز در آمريکا بهشدت کاهش يافته است.
بدين ترتيب برای نخستين بار ايالات متحده به دليل کاهش شديد واردات و افزايش صادرات سوختهای فسيلی فرصتی خواهد يافت تا کسری بزرگ مالی و توانمندی اقتصادی خود را بار ديگر بهدست آورد.
