زمانه اقلیتها
در راستای اهدافی که در یادداشت گامها و چشم اندازها [1]در این صفحه توسط سردبیر "زمانه" توضیح داده شد، چند ماهی است که بخشی برای اقلیتها در وبسایت این رسانه ایجاد شده است. اهمیت این بخش همبسته با اهمیت این نکته است که در عصر کنونی رسیدن به دمکراسی بدون به رسمیت شناختن قانونی و عملی حقوق اقلیتهای قومی، ملی و مذهبی... امکان پذیر نیست.
به باور کارشناسان مسائل اقلیتها، سیر و تکامل جوامع مدرن نشان داده است که برخلاف پیشبینیهایی که سادهنگرانه در افق آینده همگنی مطلق را میدیدند، قومیت در دهههای اخیر نه تنها اهمیت خود را از دست نداده، بلکه حتی دامنه نفوذ و تاثیر آن افزایش هم یافته است. در گامی فراتر گفته میشود، رابطه اقلیتهای ملی و دولتها را دیگر نمیتوان انحصاراً امور داخلی کشورها محسوب نمود؛ این امر به طور فزایندهای بخشی از امور بینالمللی است و رابطه تنگاتنگی با حقوق بشر دارد.
بر این اساس و بر اساس رابطه گسست ناپذیر همرسانش و دمکراسی است که ضرورت وجود رسانهای مستقل برای بازتاب مطالبات، فرهنگ و تاریخ بخشی از جامعه که از سوی حاکمان «غیر خودی» خوانده شدهاند، بیش از پیش حس شود، رسانهای که در راستای همگرایی و جلوگیری و کاستن از دوقطبی و چندقطبی شدن، انزوا و طرد بخشی از جامعه گام بردارد.
در سالهای گذشته به دلیل تبعیض و نقض حقوق فردی و جمعی در مناطق گروههای اتنیکی، این مناطق همیشه بهعنوان تکههای جغرافیایی معترض تلقی شدهاند. این امر از جمله دلایلی است که اطلاع رسانی جامع و حرفهای را در این بخشها با مشکلاتی همراه کرده است.
"زمانه" با در نظرگرفتن این مشکلات و در ادامه فعالیتهای خود به منظور توجه بیشتر به صدای کسانی که ناشنیده و در حاشیه میمانند، بخشی مربوط به گروههای اتنیکی ایران دایر کرده است. "زمانه" در این بخش بنا دارد – همچنان که در چند گذشته هم سعی کرده است - بازتاب مسائل اجتماعی، سیاسی، فرهنگی... گروههای اتنیکی را تا حد ممکن در اولویت قرار دهد، بدون اینکه خود را درگیر حساسیتها و اختلافات نظری در مورد مفاهیمی مانند «قوم»، «ملت»، «اقلیت» و «اکثریت» کند. این مفاهیم بیشتر در سدههای اخیر شکل گرفتهاند و هنوز در فرهنگهای سیاسی و جامعهشناسی تعاریفی متفاوت از آنان میتوان یافت. ("زمانه" البته از تحقیقات علمی در این رابطه استقبال میکند و شایق است که این تحقیقات را پس از انتشار در بخش کتابخانه "زمانه" آرشیو کند تا به سادگی در دسترس علاقهمندان باشد.)
در ماههای گذشته به این مسائل پرداختهایم:
− پوشش رویدادها و بحرانهای مختلف مانند: تجمعات اعتراضی در اهواز و شهرهای آذربایجان، رویدادهای مرزی کردستان،
− پوشش اخبار و ارائه گزارشات خبری و تحلیلی از مسائل روز،
− گفتوگو با فعالان قومی و ملی ایران در رابطه با مسائل فرهنگی، سیاسی، اجتماعی
− و انتشار مطالب در مناسبتهای مختلف مانند: روز جهانی زبان مادری و ۲۸ مرداد کردستان...
ما مایلیم دامنه کار خود را گسترش دهیم و بویژه بر آنیم که از حیطه خبرها و رویدادها فراتر رویم و به زمینهها و مسائل عمقیتر بپردازیم.
ای-میل بخش اقلیتهای "زمانه"
ethnics@radiozamaneh.com [2]
بدون یاری همکاران پرتلاشمان و نظرات مخاطبان، کارها به ثمر نمینشست. ما مایل به گسترش همکاریهای هستیم و بر آنیم که از گزارشگران و نویسندگان بیشتری درخواست همکاری کنیم.
زمانه، زمانه دمکراسی است و به این اعتبار زمانه اقلیتهاست. "زمانه" هم میخواهد رسانه اقلیتها باشد.
